Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 20:01:27

21 грудня виповнюється 28 років від дня створення Державної служби зайнятості

21.12.2018   09:19Агенцiя

Чергова річниця для її працівників – це не лише свято, а й нагода принципової оцінки та глибокого осмислення пройденого шляху задля побудови нових орієнтирів на майбутнє.

Лідія Падалка

Лідія Падалка

Про становлення та здобутки державної служби зайнятості, зокрема на Чернігівщині, розповідає директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка.

МАЄМО ВАГОМІ РЕЗУЛЬТАТИ СВОЄЇ РОБОТИ…

За час існування державної служби зайнятості лише в нашій області налічується 1,7 млн. звернень громадян за її послугами. Зокрема, 550 тисяч наших земляків працевлаштовано, з них – 319,5 тисяч офіційно зареєстрованих безробітних.
 
Тисячі мешканців області отримали роботу завдяки програмам фінансової підтримки роботодавців, зокрема понад 14 тисяч - шляхом надання дотацій, більше 2-х тисяч – шляхом компенсації єдиного соціального внеску. Майже 13 тисяч шукачів роботи скористалися виплатою допомоги по безробіттю одноразово для започаткування власної справи. Крім того, 106 тисяч безробітних скеровано на професійне навчання, майже 200 тисяч залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Все це результат копіткої роботи не одного покоління фахівців, які упродовж років віддавали свої знання, енергію, тепло сердець задля благородної мети – допомоги людям, яких спіткало безробіття. І, користуючись нагодою, я хочу подякувати всім, як нинішнім працівникам, так і ветеранам служби, за багаторічну сумлінну працю, за щоденну роботу на благо людей.

А ПОЧИНАЛОСЯ ВСЕ НАБАГАТО РАНІШЕ…

Насправді відлік історії служби зайнятості починається не 28 років тому, а набагато раніше. Більше ста років минуло від створення в жовтні 1915 року першої в Україні, зокрема в м.Києві, біржі праці, а й зараз інколи доводиться чути слова: «Стою на біржі». Це так сьогоднішні безробітні «по старій пам’яті», яка передавалась з покоління в покоління, називають службу зайнятості.

У 20-ті роки минулого століття біржі вже діяли у всіх повітових містах. І у їх діяльності знаходимо багато спільного з діяльністю служби зайнятості – вони також займалися реєстрацією безробітних, направленням на роботу, організацією робіт тимчасового характеру тощо.

З проголошенням на початку 30-х років остаточної і безповоротної перемоги соціалізму в СРСР, було взято курс на повну зайнятість. Замість бірж праці створювалися територіальні управління кадрів. Безробітні підлягали негайному направленню на роботу незалежно від бажання, віку, професії, місця проживання.

Бюро з обліку та розподілу робочої сили, які пізніше було перейменовано на Бюро з працевлаштування населення, з’явилися на початку 40-х років. Оскільки з безробіттям було давно покінчено, то, звісно ж, не велося ніякого обліку безробітних. Ті, хто звертався за допомогою, відразу отримували направлення на роботу. А от з тими, хто ухилявся від праці, займалися так звані «комісії по тунеядству», до складу яких входили і працівники міліції.

Людям старшого віку ще пам’ятні оргнабори, в ході яких з непрацюючих громадян формувалися “трудові загони» та відправлялися на будівництво електростанцій, залізничних доріг, мостів, вирубку лісу тощо. Так, наші земляки опинялися в різних куточках Радянського Союзу: в Запорізькій та Амурській областях, Приморському та Хабаровському краях.

У грудні 1990 року уряд України реорганізував існуючу службу з працевлаштування в державну службу зайнятості. А в березні 1991 року було прийнято Закон України «Про зайнятість населення», який став правовою основою її діяльності.

НЕЛЕГКИМ БУВ ШЛЯХ СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ

Перебування незначної кількості безробітних на обліку на початку 90-х років минулого століття створювало ілюзію благополуччя та недоцільності існування служби зайнятості. Однак ці ілюзії дуже швидко розвіяла глибока економічна криза, яка згодом охопила країну.

В області чисельність громадян, які опинилися без роботи, постійно збільшувалась. Якщо в 1992 р. на обліку в службі зайнятості перебувало близько 4-х тис. безробітних, то через 2 роки (у 1994 р.) їх було вже вдвічі більше - майже 8 тисяч.

Стрімка реєстрація розпочалася з 1996 року, протягом якого на обліку перебувало більше 24 тис. безробітних. Наступного 1997 року їх було вже більше 43 тисяч, у 1998 році – майже 67 тисяч.

2000 рік став роком, коли на обліку в центрах зайнятості перебувала максимальна кількість безробітних - 87,4 тис. осіб. Центри зайнятості не справлялися з реєстрацією такої кількості громадян, виникали величезні черги.

НАМ Є ЧИМ ПИШАТИСЯ

Запровадження на початку 2001 року загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття принципово змінило систему допомоги людям, які опинилися без роботи. Служба зайнятості піднялась на якісно вищий  щабель розвитку. Було створено потужну матеріально-технічну базу, системи професійної орієнтації та професійного навчання безробітних, соціального партнерства та кадрового забезпечення.

Справжнім «ноу-хау» у службі стала Єдина технологія обслуговування незайнятого населення (ЄТОНН), на роботу за якою до кінця 2002 року перейшли всі центри зайнятості України. За допомогою чіткої, до дрібниць продуманої системи вдалося підвищити їх пропускну спроможність та уникнути величезних черг, а також підвищити якість наданих  послуг.

Довелося кардинально змінювати як стиль роботи, так і психологію. Клієнтами №1 та соціальними партнерами для служби стали роботодавці, адже саме вони створюють робочі місця. Безробітних же спонукали на активізацію власних зусиль у пошуках роботи, іншими словами прагнули їм «дати вудку та навчити ловити рибу».

Засобами Єдиної інформаційно-аналітичної системи (ЄІАС), що базується на сучасних Інтернет-технологіях, було створено єдиний в межах країни в режимі реального часу інформаційний простір про попит та пропозицію робочої сили; автоматизований підбір роботи за відсутності клієнта; розпочалося широке використання інтернет-технологій при пошуку роботи та працівників.

З впровадженням цих інноваційних технологій розпочався розвиток системи соціальних послуг нового покоління.

НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ СЛУЖБА ЗАЙНЯТОСТІ МОДЕРНІЗУЄТЬСЯ

На рівні держави відбувається вивчення та імплементація кращого міжнародного досвіду, що має на меті підняти службу на вищий щабель свого розвитку, зробити європейською соціальною інституцією.

Наше завдання – перетворення служби на сервісну установу сучасного формату. Для цього впроваджуються нові технології підбору кадрів, інноваційні підходи на засадах рекрутингу, нові онлайн-сервіси, такі як електронний кабінет роботодавця та шукача роботи, онлайн-реєстрація, онлайн-профорієнтація та профдіагностика; налагоджується комунікація через соціальні мережі. У результаті реорганізації адміністративно-господарські функції передано з базового на регіональний рівень, що має на меті підвищити якість надання послуг.

Щорічно за допомогою у вирішенні кадрових питань до служби зайнятості звертається близько 6 тисяч роботодавців. Вони мають можливість скористатися цілою низкою безкоштовних послуг. Окрім підбору кадрів, це організація робіт тимчасового характеру, підготовка необхідних спеціалістів.

Вже 6 років діє механізм фінансового стимулювання створення нових робочих місць шляхом компенсації єдиного соціального внеску. Цією послугою скористалися понад 900 роботодавців області. Видатки Фонду загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття на ці цілі склали майже 11 млн.грн.

Підбором роботи не обмежується перелік послуг для безробітних громадян. Вони можуть отримати кваліфіковану допомогу профконсультантів, психологів, поліпшити своє матеріальне становище на громадських та інших роботах тимчасового характеру, скористатися виплатою допомоги по безробіттю одноразово для започаткування власної справи, а також безкоштовно підвищити свою кваліфікацію, здобути затребувану на ринку праці професію, за необхідності – навіть за індивідуальними програмами, дистанційною формою.

Географія навчання безробітних сьогодні виходить за межі області. В 11 областях України діють центри професійно-технічної освіти державної служби зайнятості - сучасні комплекси з потужною навчально-виробничою базою європейського рівня, де крім традиційних, здобувають і доволі рідкісні робітничі професії.

Сьогодні служба зайнятості пропонує послуги з профнавчання не лише зареєстрованим безробітним. Громадяни старше 45 років для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці можуть отримати ваучер на навчання. Починаючи з 2013 року, 690 громадян області скористалися такою можливістю.

На часі застосування нових підходів для запобігання ризикам тривалого безробіття.  Однією з технологій, яка довела свою ефективність у роботі служб зайнятості багатьох країн світу, а сьогодні активно впроваджується в нашій країні, є технологія профілювання безробітних і соціальний супровід за підходом кейс-менеджменту.

Найближчим часом у службі зайнятості з’являться кар’єрні радники, які мають забезпечити індивідуальний підхід до кожного клієнта служби зайнятості, якісне надання послуг з планування кар’єри з урахуванням потреб роботодавців та можливостей шукачів роботи.

Турбота про людину завжди була і залишається основоположним принципом діяльності фахівців служби зайнятості, а продумані дії та конкретні справи зміцнюють довіру населення та роботодавців, соціальних партнерів. Власне задля цього ми й працюємо.


Записала Світлана Шеремет

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини