Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:33:43

Про права ромів в Україні говорили у Чернігові з представниками товариства "Неве Рома"

12.12.2018   10:11Агенцiя

Про те, як дотримуються в Україні права ромів і діє громадський контроль влади у реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини говорили нещодавно з представниками Чернігівського національного культурного товариства «Неве Рома».

Президент цієї організації, адвокат Марія Іванова запросила до діалогу фахівців Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області, поліції, обласної державної адміністрації та обласного центру народної творчості.

Учасникам заходу презентували результати соціологічного дослідження «Права ромів в Україні: проблеми, виклики, перспективи», що проводилось минулого року Коаліцією ромських громадських організацій. Чернігівщина входила до вісімки областей, де досліджувалась така проблематика.

Хоч в нашій області, на відміну від Одеської та Харківської областей, і не зафіксовано кричущих фактів утиску представників ромської меншини, негативне ставлення до них існує.

Результати опитування свідчать, що найбільше проблем з отриманням документів чи призначенням соціальної допомоги існує в Чернігівській та Черкаській областях. При цьому більшість опитуваних ромів схильні вважати, що їх проблеми напряму пов’язані з національністю – «Так» відповіли 81,4% . Респонденти у 31,7% відповідей визнали порушення своїх прав при оформленні документів (паспорта, документів на помешкання тощо), 35,3% – у пошуку роботи та працевлаштуванні.

Основна проблема, що породжує «незадокументованість», це відсутність первинної реєстрації народження дитини протягом місяця, як передбачено Сімейним кодексом України.

«Виявити показник незареєстрованих дітей з ромської меншини, неможливо без налагодження взаємодії між ромською громадою і органами юстиції», — зазначив на зустрічі заступник начальника управління юстиції з питань державної реєстрації В’ячеслав Хардіков.

Наразі у Бахмацькому районі завдяки зусиллям місцевої служби у справах дітей двоє неповнолітніх скоро отримають свої свідоцтва про народження.

Учасники погодились з основними причинами відмови людей від спроб захищати свої права. На першому місці – незнання того, що треба робити (29,7%), на другому — дорожнеча такого захисту (27,98%), і останнє місце – відсутність віри в те, що дії допоможуть розв’язати проблеми (27%). А для того, щоб подолати такі негативні прояви варто об’єднати зусилля місцевих органів влади та спрямовувати їх на підвищення рівня правової обізнаності ромів.
 


Інна Кебец

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини