Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:32:16

Лінійний прискорювач працює. Наразі лікується четверо пацієнтів

10.11.2018   10:32Агенцiя

Днями у новому радіологічному корпусі обласного онкологічного диспансеру на лінійному прискорювачі «Elekta» проліковано першого пацієнта. Це жінка із складною паталогією. Нині вона почуває себе нормально, за три сеанси не відбулося жодних побічних ефектів.

Усього ж призначено 10 сеансів. Тривалість однієї процедури — 2 хвилини. На вихідні пацієнтку відпустили додому, потім лікування продовжиться. Після двох тижнів по закінченню сеансів їй знову зроблять комп’ютерну томограму.

На сьогодні за допомогою нового обладнання вже лікується четверо осіб. У планах — мінімум 50 в день. Пацієнти для лікування відібрані зі складною паталогією незалежно від соціального стану.

Нагадаємо, на Чернігівщині реалізовано найбільший проект у системі охорони здоров’я за останні часи: в окремому новозбудованому корпусі онкодиспансеру запрацював лінійний прискорювач. Завдяки цьому жителі області безкоштовно отримуватимуть сучасне лікування на рівні світових стандартів.

Валерій Зуб, головний лікар обласного онкодиспансеру: «Щорічно дистанційного гамма-терапевтичного лікування потребує близько двох тисяч пацієнтів обласного онкодиспансеру. Є такий задум, щоб лінійний прискорювач працював цілодобово. Він на це і розрахований. Наразі ведеться робота щодо вдосконалення роботи апарату, тобто встановлення додаткових систем. Усе відбувається планово. Апаратура не підводить».

Також Валерій Зуб пояснив суть процедури лікування: на комп’ютерному томографі визначають пухлину, після чого формується поле опромінення. Фізики розраховують, як найкраще проходитиме промінь, не пошкоджуючи при цьому важливих органів. Аби не відбулося зрушень навіть на декілька міліметрів, для пацієнта застосовують спеціальні маски (для голови, шиї, грудної клітини, черевної порожнини тощо). Під дією температури маска розтягується, повторюючи чіткі обриси контурів тіла, потім фіксується, щоб людина залишалася нерухомою.

Процес складний. Підключити та ввести в дію прискорювач допомагали фахівці з Великобританії та міста Дніпро. Вони працюють разом з лікарями відділення променевої терапії обласного онкодиспансеру. Загалом план навчання із залученням закордонних експертів розрахований на місяць. Уже завтра на тиждень приїде колега із Мінська, потім знову з Великобританії, можливо, з Португалії.

Стенлі Мускат, експерт з Великобританії: «Робота команди була досить напруженою. Адже, насамперед, потрібно змінювати спосіб мислення. Втім, перший крок вдався добре. Ми почали з досить простих методик. По мірі укомплектування апарату вони ускладнюватимуться. У процесі навчання лікарі ставили слушні доречні запитання. Маю надію, що відвідаю заклад ще раз, аби поділитися власним досвідом».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини