Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 17:53:06

Коли наявність лікарняного не гарантує працівнику його оплату

13.10.2018   19:55Агенцiя

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області нагадує, що рішення про призначення матеріального забезпечення по листку непрацездатності приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування яка створюється на підприємстві, в установі, організації.

До складу цієї комісії входять представники як адміністрації підприємства, установи, організації так і застрахованих осіб.

Керуючись Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»  комісія (уповноважений) із соціального страхування не тільки здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення, а також приймає рішення про відмову в його призначенні та розглядає підставу і правильність видачі листків непрацездатності, заповнення листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення. 

Законом передбачено перелік підстав, при яких комісія має право відмовити в оплаті листка непрацездатності. Найбільш поширеними з них є:

- настання тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;

- за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням;

- порушення режиму лікування застрахованими особами.

В свою чергу, застраховані особи зобов’язані надавати роботодавцю достовірні документи на підставі яких призначається матеріальне забезпечення.

Сьогодні почастішали випадки виявлення фахівцями Фонду безпідставно виданих чи відверто підроблених лікарняних листків. Одним із ефективних шляхів подолання проблеми щодо оплати підроблених та необґрунтовано виданих листків непрацездатності - є плідна співпраця комісій із соціального страхування з робочими органами Фонду. Так, у разі виникнення підозри щодо справжності листка непрацездатності, який працівник приніс для оплати, комісія може звертатися до управління або його відділень щодо перевірки правильності його видачі. На даний час нашими фахівцями проводяться перевірки обґрунтованості видачі та правильності оформлення листків непрацездатності, як на запит роботодавця, так і під час перевірок стану організації експертизи тимчасової непрацездатності безпосередньо в закладах охорони здоров’я.

Володіючи фактами, які ставлять під сумнів справжність листка непрацездатності, комісія може прийняти рішення щодо відмови в його оплаті. Свої висновки комісія оформлює протоколом до якого можуть додаватися пояснення, довідки, інші матеріали, що свідчать про обґрунтованість прийнятого рішення.

Крім того, згідно «Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності», комісії наділені повноваженнями перевіряти організацію медичного обслуговування застрахованих осіб лікувально-профілактичним закладом. Також дієвим може виявитися контроль перевірки дотримання режиму працівниками підприємства, визначеного лікарем на період їх тимчасової непрацездатності.

І на останок хочемо нагадати, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність за підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут та використання підроблених документів.

 

                                                           Відділ фінансового контролю та аудиту управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини