Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:05:40

"Місце нотаріату в системі правових органів України" - фахова дискусія на цю тему відбулася в Чернігові

08.10.2018   10:45Агенцiя

«Наша мета – формування високої правової культури, а також затвердження культури етичної, естетичної, інтелектуальної», - висловив свою думку заслужений юрист України, професор, кандидат юридичних наук, Президент ВГО «Академія нотаріату України» Володимир Черниш.

Відкриваючи фахову дискусію, почесний гість зі столиці відзначив, що приємно вражений високим рівнем освіченості й професіоналізму чернігівських правників.

«У вас працюють блискучі юристи! – сказав Володимир Черниш. – Центр наукової думки, як прийнято вважати, – не в столиці, не в мегаполісах, а саме в таких містах з великим потенціалом, як Чернігів, де працюють відповідні освітні заклади, діють юристи-практики, нотаріуси, адвокати, судді. Саме вони є носіями високої культури й мають робити внесок у юридичну практику, брати участь у розробці законодавчих ініціатив. Тож ми самі визначаємо своє місце в системі правових органів, у суспільстві та громаді, можемо активно на них впливати».

Під час виступу Володимир Черниш продемонстрував присутнім історичний документ - «Актову книгу Козелецького нотаріуса П.І. Меланченка», що велася ще в ХІХ ст., причому записи робилися вручну, і звернув увагу, як грамотно формулювалися речення, якими точними й виваженими були вислови, як акуратно велися записи, які використовувалися підписи й печатки. Вочевидь, нотаріус вже у той час був високо освіченою людиною. «Йдеться про нотаріальну лінгвістику та стилістику, - зауважив Президент ВГО «Академія нотаріату України». – Наші попередники досконало знали латинь, семіотику - науку по символи та знаки, сфрагістику та геральдику, діловий етикет, а не лише правові дисципліни, їх підготовка велася не один рік».
 
На необхідності постійного професійного та особистісного розвитку й навчання юристів і нотаріусів наголосила академік ВГО «Академія нотаріату України», заслужений юрист України, приватний нотаріус КМНО Валентина Якименко.  Вона згадала  практику 90-х років, коли фахівці із суміжних професій зверталися одне до одного за порадами, консультаціями, навчали одне одного й вчилися одне в одного, запрошували представників державних структур, відбувався вільний обмін думками та якісне професійне спілкування. На жаль, ці традиції сьогодні втрачаються, акцент змістився на заробляння грошей. «Я дуже хочу, аби взаємини у нашій сфері будувалися на повазі,- зазначила Валентина Онисімівна. - Людина має залишатися людиною, а в своїй діяльності бути професіоналом і нести відповідальність за результат».

Під час фахової дискусії Валентина Якименко висловила свою позицію й щодо переходу нотаріату від паперових носіїв виключно до електронних реєстрів.  Як практикуючій нотаріус вона вважає, що паперовий носій інформації має залишатися головним, а електронні бази даних – вторинними, бо «що написано пером, не вирубиш і топором». Про підвищення престижу професії згадували також голова Житомирського відділення «Академії нотаріату України» Олена Котик і адвокат, голова Чернігівського відділення Асоціації правників України Тетяна Ющенко. А ініціатор проведення дискусії, к.ю.н., приватний нотаріус Олександр Красногор зауважив, що розвитку нотаріату часто заважає значна зарегульованість і надмірний формалізм. Втім, за його словами, це одна з найцікавіших сфер діяльності, адже вона передбачає постійний контакт з людьми, спілкування, а також «закріплення волі громадян у юридичний одяг».

Віце-президентка Чернігівської  торгово-промислової  палати Людмила Болотна презентувала учасникам дискусії діяльність ЧТПП і запросила до співпраці з бюро експертиз цієї установи, що надає послуги з будівельно-технічної, економічної, товарознавчої експертизи та оціночної діяльності.
Зазначимо, що фахова дискусія в Чернігові пройшла напередодні професійного свята – Дня юриста України (відзначається 8 жовтня). Участь у ній взяли представники ВГО «Академія нотаріату України» з декількох сусідніх регіонів, а також чернігівські юристи, адвокати, ріелтори. Несподіваним, радісним і урочистим моментом стало оголошення Володимира Черниша про присудження почесного звання академіків ВГО «Академія нотаріату України» чернігівцю Олександру Красногору - приватному нотаріусу, кандидату юридичних наук, голові «Асоціації правознавців Чернігова» та Олені Котик – голові Житомирського відділення «Академії нотаріату України».

З професійним святом – Днем юриста і врученням почесних звань колег привітала голова Чернігівського регіонального підрозділу Спілки фахівців з нерухомого майна України, директорка АН «Приват-Ріелт» Інна Різуха: «Наша професійна діяльність тісно пов’язана, ви забезпечуєте належний юридичний супровід будь-яких угод на ринку нерухомості, допомагаєте чесно сумлінно та якісно виконувати цю роботу. Тож я вам за це щиро дякую та бажаю злагоди в родинах і колективах, кохання в серці, щастя в особистому житті! Нехай справа, яку ви обрали, приносить тільки величезну радість і задоволення! Нехай всі завдання будуть вам до снаги, а на нові звершення надихають вдячні клієнти та доброзичливі колеги, партнери, друзі!».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини