Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:20:44

"Місцева влада має створити умови, щоб бізнес хотів тут працювати", - голова Менської ОТГ Геннадій Примаков

19.09.2018   12:37

Менська об'єднана територіальна громада на мапі Чернігівської області офіційно з'явилася у минулому році. Вибори тут пройшли у квітні 2017 року. Об'єднання відбулося не за перспективним планом, а тому перші сім місяців громади були складними.

Геннадій Примаков

Геннадій Примаков

А у 2018 році, після того як ОТГ таки перейшла на прямі міжбюджетні відносини та отримала субвенцію, ситуація ще ускладнилася, районна влада вступила у протистояння з громадою.

Але не зважаючи на перепони, які стають на шляху молодої Менської громади, місцеве самоврядування своїми діями доводить, що децентралізація – це єдиний шлях до відродження села та підвищення якості та доступності послуг для жителів ОТГ.

До складу Менської ОТГ увійшли 31 село, одне селище і місто Мена. На її території проживає 26 тисяч жителів. На виборах вони довірили управління громадою тодішньому міському голові Геннадію Примакову.


Про місцеву пожежну охорону та сміття


Менська громада одна з перших в області створила місцеву пожежну охорону. «Ми побачили, як це працює в житті. Робота стала більш ефективною, у нас немає тепер проблем в селах. Ми зняли соціальну напругу, забезпечили безперебійну роботу автомобілів, їх фінансування. У нас машини тепер виїжджають заправлені, хлопці одягнені та взуті. І фінансується все не жителями сіл та працівниками, а за рахунок бюджету. Це, вважаю, наше таке ноу-хау», - розповідає Геннадій Примаков, Менський міський голова.
Велику увагу у громаді приділяють роздільному збору сміття. Проводять інформаційну роботу та мотивують людей сортувати сміття, користуватися спеціальними контейнерами для його збору.

Цікавий факт – у Мені та інших селах вже два роки контейнери встановлюють на шляхах до стихійних сміттєзвалищ. Наприклад, за 20-30 метрів до купи сміття ставиться контейнерний майданчик. За цей період не з’явилося жодного нового сміттєзвалища, а ті, де були звалені купи сміття, або поросли травою, або їх вже прибрали. Люди перестали створювати нові стихійні смітники. Місто стало чистішим. За два роки кількість майданчиків збільшилася в три рази. Тут встановлено 219 майданчиків.
 

Про освіту

У Менській громаді 17 шкіл та 14 дитячих садочків, п’ять позашкільних закладів. У новому навчальному році вартість і якість харчування учнів збільшили, причому якщо раніше 40 % вартості покривалися з бюджету, а решту сплачували батьки, то тепер навпаки.

«Вперше за всі часи заклали кошти на поточні ремонти шкіл та садочків. Раніше це все робилося суто за кошти батьків, тільки капітальні ремонти проводилися коштом бюджету, і то не всюди. Цього року ми вперше стали реально допомагати. Але ж, самі знаєте, чим більше допомагаєш, тим більше виявляється проблем», - розповідає Геннадій Примаков.

У дитячих садочках громади відремонтували дахи, там, де було потрібно, взагалі замінили на нові. Зробили промивку систем опалення, проводимо тендери на закупівлю твердого палива, на продукти харчування. За рахунок коштів ДФРР планують реалізовувати проект реновації та термосанації дитячого садочка «Сонечко». Із бюджету виділяють 6,2 млн гривень, а загальна вартість проекту - понад 7 млн.

Геннадій Примаков розповідає, що у громаді дуже розгалужена мережа освіти, а отже, значні витрати на заробітну плату та утримання шкіл. Але коли мова зайшла про їх оптимізацію, то люди почали протестувати і доводити, що «немає школи – немає села».

На думку міського голови, ця теза є хибною. «Немає дітей – немає села», - впевнений він.

І головне, батьки вже розуміють, що краще дитині вчитися у великій опорній школі, куди її привезе автобус і де буде, з ким дружити, вчитися, грати та змагатися.

Але порозуміння в цьому питанні у громаді поки що немає…

 
Про дороги, благоустрій та вуличне освітлення


У громаді за рахунок європейських коштів почали реалізовувати масштабний проект з реконструкції вуличного освітлення у місті Мена. Встановлюють 1403 нові вуличні ліхтарі на вулицях міста. А старі (ці ліхтарі у гарному стані) встановлять у селах громади. Це дасть можливість зекономити і освітити сільські вулиці.

За цей рік вдалося відремонтувати під’їзні шляхи між Макошино та Феськівкою, у це вклали гроші, які надійшли від Чернігівської ОДА на підставі звернень громади. Зробили дороги до сіл Дягова, Слободка, Садове. У Мені зробили дорогу за рахунок інфраструктурної субвенції.

Чекають на кошти для  реконструкції проїжджої  частини по вулиці Воровського – вона є центральною та знаходиться у жахливому стані.

«Взагалі, потреба у коштах на ремонт усіх доріг в нашій громаді – майже мільярд. Разом із депутатами та старостами порахували кількість доріг, помножили на вартість одного метра квадратного доріг і вийшли на таку страшну цифру», - розповідає Менський міський голова.

Питаннями благоустрою населених пунктів займаються КП «Менакомунпослуга» та «Макошинське». Відновлюють зони відпочинку та покращують благоустрій. Цього року для комунального підприємства придбають чотири трактори, щоб якісніше надавати послуги, як взимку, так і влітку. Крім того, завдяки спеціальним насадкам буде можливість подрібнювати деревину, щепу тощо. Виготовлятимуть пелети або брикети власними силами, які підуть на обігрів бюджетних установ.
 
Про непорозуміння з районною владою


Менська громада стала відома в Україні, мабуть, ще за часів виборів голови громади. Суперництво між кандидатами та партіями, які їх підтримували, на посаду Менського міського голови не закінчилося по завершенню голосування та після оголошення результатів. Політичні протистояння продовжуються і часто заважають нормальній роботі ОТГ.

«На початку року громада розписала свої доходи та витрати, тобто склала бюджет. Його погодили на виконкомі та затвердили. Практично наступного дня районна влада змінила місце реєстрації відділів культури та освіти. І тепер вони за документами знаходяться на території необ’єднаної громади.
 
Таким чином, ПДФО цих закладів йде у бюджет району. А громада підписала угоду про співфінансування установ (освітніх, медичних, культурних тощо), які залишилися у районі. В результаті у нас проблеми з виконанням бюджету. Крім того, конфліктні ситуації виникають і щодо передачі об’єктів або закладів у власність громади. Ми не можемо забрати стадіон і зробити його кращим. Вони не дають нам працювати. Підбурюють деяких підприємців змінювати місце реєстрації, що також призводить до втрат», - розповідає Геннадій Примаков.

Але такий стан справ має і позитивні моменти. У громаді створили власну газету, щоб інформувати жителів про події та реальний стан справ.


Про бібліотеки


На території громади розташовані 21 бібліотека та п’ять закладів культури.

Бібліотека для Менської громади стала свого часу одним із перших наріжних каменів. Ще взимку міська рада пропонувала цей заклад перевести у інше приміщення. І одразу отримала звання «громада, недружня до бібліотеки».
При цьому тут працюють над створенням публічної бібліотеки.

«По-перше, це на часі, а по-друге, досвід сусідів показує ефективність такої трансформації. Бібліотека повинна бути, але, на мою думку, це не книгосховище. Це має бути сучасний відкритий простір. Щоб людина могла і в електронному вигляді книгу почитати, і паперовому. Ми маємо йти в ногу із часом, - розповідає Геннадій Примаков. І додає, - прикро, що більшість наших бібліотекарів у селах не цікавляться сучасними тенденціями, а робочий час проводять, сидячи на лавках з подружками. Хоча є і гірші випадки».

Міський голова розповів про бібліотеку на хуторі Остапівка. За словами жителів, у приміщення бібліотеки понад десять років знаходиться у жахливому стані: дах тече, світла немає. Люди туди вже давно не ходять. А бібліотекарем там працює молодий хлопчина. Він книги переніс до себе додому, але хто ж піде за книжкою у чужу хату?

«Розумієте, людина кілька років отримує зарплату, не виконуючи свою роботу. І при цьому готова працювати, бо коли йому запропонував доглядати човен і забезпечувати перевезення жителів через Десну, то він із радістю погодився», - розповідає Геннадій Примаков.


Про економіку


На території громади розвинуте сільське господарство та  промисловість.
Менська громада є привабливою для бізнесу. Частина товарів постачається на зовнішні ринки. Основними торговельними партнерами є Литва, Білорусь, Німеччина, Китай, Казахстан, Киргизстан.

Цього року громада за сприяння Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», розробила і затвердила Стратегію розвитку на найближчі роки.
«Сьогодні ведемо переговори щодо будівництва багатоповерхового будинку у Мені. У місті будується новий сучасний супермаркет. Оголосили тендер на будівництво елеватора. У інвесторів є ідея створити один із найбільших елеваторів в Чернігівській області. Саме у місті Мена. Тут гарна транспортна розв’язка, і тому є підприємці, які готові працювати з нами, вкладати гроші», - розповідає Геннадій Примаков.

Але, за його словами, говорити про великі інвестиції складно, оскільки сама область не найуспішніша та ще й прикордонна. «У нас є голландська фірма, яка другий рік веде з нами діалог. Вони хотіли б побудувати базу для реалізації складових для подачі води. У них виробничі потужності у Китаї, торгові майданчики у Білорусі, Вірменії і т.д., а в Україні такого немає. Проект у них готовий. Земельну ділянку привели до ладу, але будівництво поки що не розпочали. Я його розумію, людина хоче мати стабільність та умови для розвитку», - говорить міський голова.
На його думку, головне завдання місцевої влади створити умови, щоб бізнес хотів тут працювати.


Про туристів та туризм

Менська громада має великий туристичний потенціал. Тут гарні природні ландшафти, є річка та пляжі, відновлюється санаторій «Остреч». Крім того, тут розташований єдиний в Чернігівській області зоопарк.

У Мені зараз активно працюють над оновленням міського парку імені Шевченка. «Відновлюємо наш парк культури, щоб там було багато цікавих локацій, дитячі та спортивні майданчики, місця для відпочинку. Будуємо фонтан, який буде одним із найбільших в області. Спроектували велику сцену з гримерними, вбиральнями. Хочемо всі великі свята та фестивалі проводити саме в цьому місці», - розповідає Геннадій Примаков.
Цього року тут провели екологічний фестиваль #luMENA2018, присвячений темі енергоефективності та енергозбереження. Залучили відомих яскравих виконавців «Шпилясті кобзарі», «Тінь сонця», «Скеля» та інші відомі гурти.

Багато позитивних відгуків отримали меняни від музикантів. «Цьогорічна поїздка на люменафест запам’ятався драйвом під час концерту та файер-шоу. Як завжди, у місті дружня атмосфера та привітні люди. Видно, що тут дбають про чистоту та довкілля. Працювало багато локацій, тож нудьгувати не доводилося», - написали у фейсбуці виконавці рок-гурту «Скеля».
Півтора року це зовсім невеликий час для великих змін. Але Менська громада працює над власним розвитком, шукає і знаходить можливості для того, щоб життя у людей змінилося на краще.


Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини