Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:49:44

Стан медичного забезпечення та соціального захисту чорнобильців обговорили представники влади та громадськості Чернігівщини

04.08.2018   09:23Агенцiя

Спільне розширене засідання рад Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» та обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідів Чорнобиля відбулося 2 серпня, на базі КЛПЗ «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення».

Участь у заході, ініційованому активістами громадських організацій, взяв і перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.

Відкрив засідання та модерував його роботу очільник Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Анатолій Лігун.

Основну увагу присутні на зібранні зосередили на обговоренні актуальних питань медичного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Учасники засідання також проаналізували вплив медичної реформи на чорнобильців та поточний стан соціального захисту цієї категорії громадян.

Валентин Мельничук у своєму виступі відзначив, що обласна рада приділяє першочергову увагу діяльності медичних закладів Чернігівщини, зокрема і КЛПЗ «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення». Особливого значення забезпечення стабільної роботи закладів охорони здоров’я набуває сьогодні, коли відбувається медична реформа і повноваження щодо фінансування цієї галузі передаються об’єднаним територіальним громадам.

В обласній раді питаннями чорнобильців опікується постійна комісія з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО. Щорічно в рамках її діяльності депутати розглядають стан реалізації державних бюджетних програм, спрямованих на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема за бюджетним напрямком «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». На виконання цього бюджетного напрямку у 2018 році виділено 1 млн 624 тис. грн.

Постійна комісія також рекомендувала обласній державній адміністрації при внесенні змін до обласного бюджету виділити кошти на придбання для обласного центру радіаційного захисту та оздоровлення населення необхідного медичного обладнання, а саме: напівавтоматичного біохімічного аналізатора, гастрофіброскопа, портативного апарату УЗД, датчика дуплексного сканування судин тощо. На сьогодні вже виділено 140,0 тис. грн для закупівлі біохімічного аналізатора.

На контролі в обласній раді знаходиться і питання обстеження інвалідів Чорнобиля на дороговартісному обладнанні (комп’ютерний томограф, МРТ), пільгового медичного забезпечення при амбулаторному лікуванні.

За словами Валентина Мельничука, обстеження на комп’ютерному томографі проводиться в низці комунальних лікувально-профілактичних закладів Чернігівщини: обласному кардіологічному диспансері, обласній лікарні, обласному онкологічному диспансері.

Перший заступник голови обласної ради відзначив, що за підтримки депутатів обласної ради на поточний рік в обласному бюджеті передбачено більше 3 млн грн для пільгового медичного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Він також запевнив, що представницький орган Придесення і надалі постійно триматиме на контролі зазначені питання та робитиме все залежне, аби як найшвидше реагувати та ефективніше їх вирішувати.

Начальник відділу у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Лариса Мазій детально проаналізувала зміни до чинного законодавства. Зокрема, вона окремо зупинилась на питаннях забезпечення санаторно-курортного лікування та оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, особливостей оформлення та видачі нових посвідчень, а також відповіла на запитання присутніх та надала необхідні роз’яснення.

Своїми ідеями та пропозиціями щодо покращення стану надання медичної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, поділився депутат обласної ради Дмитро Іванов.

Основні показники діяльності КЛПЗ «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення», досягнення його колективу та існуючі проблеми у роботі закладу презентувала учасникам засідання головний лікар установи Галина Синявська.

Загалом учасники засідання активно дискутували та задавали членам президії питання, які їх найбільше хвилюють, висловлювали свої думки та пропозиції щодо покращення ситуації щодо належного соціального захисту та медичного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які планують викласти у зверненнях до керівництва держави.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини