Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 16:35:44

"Укртрансгаз" незаконно приписує "Чернігівгазу" багатомільйонні борги за послуги балансування

29.06.2018   10:48Агенцiя

ПрАТ «Укртрансгаз» робить спробу стягнути через суд з ПАТ «Чернігівгаз» сумнівний борг за послугу балансування на суму понад 118 млн грн., з яких майже 25 млн грн. складають штрафні санкції. Нещодавно відбувся суд першої інстанції, який виніс рішення на користь «Чернігівгазу», відмовивши позивачу в позові у повному обсязі.

Оператор ГТС подав позов до суду на ПАТ «Чернігівгаз» за начебто існуючу заборгованість облгазу за послугу балансування, що виникла впродовж 2016-2017 рр. По суті «Укртрансгаз» штучно збільшив заборгованість газорозподільної компанії за природний газ для виробничо-технологічних потреб - за негативний місячний небаланс позивач замість компенсуючого коефіцієнта 1, неправомірно застосував коефіцієнт 1,2.

«На нашу думку, такі дії Оператора ГТС не відповідають чинному законодавству і можуть розглядатися як порушення Закону України «Про ринок природного газу». «Укртрансгаз» довільно трактує нормативну базу на свою користь, адже фактичний обсяг небалансів по ПАТ «Чернігівгаз» за спірний період складав менше ніж 5% від обсягу природного газу, відібраного з газотранспортної системи, і тому застосування збільшеного коефіцієнту є незаконним», - зазначив комерційний директор «Чернігівгазу» Сергій Савченко.

В компанії кажуть, що реалізувати на практиці вимогу Оператора ГТС включати наперед виробничо-технологічні втрати в заявлені ліміти на газовий місяць є неможливим. Розмір ВТВ вираховується по факту закриття балансу природного газу за спеціальною методикою, як різниця між кількістю кубометрів використаних всіма споживачами регіону і загальним обсягом, відібраним з точки виходу на ГРС.

«Специфіка переміщення газу мережами передбачає деякий відсоток втрат при його доставці споживачам. Це пов`язано з тим, що будь яка газорозподільна мережа є умовно герметичною. Газ втрачається на стиках, зварних швах, арматурі, лічильниках, тощо. Взагалі ці обсяги не можна віднести до реально спожитих, тим більш передбачити скільки втратиться газу в тому чи іншому періоді», - поінформував керівник.

Зі свого боку, ПАТ «Чернігівгаз» неодноразово звертався до Оператора ГТС і НКРЕКП з проханням роз`яснити ситуацію, що виникла. На сьогодні компанія отримала два листи - роз`яснення, які свідчать про незаконність дій «Укртрансгазу».

Ще однією нагальною проблемою ПАТ «Чернігівгаз» є недостатність тарифних коштів для покриття виробничо-технологічних втрат. В діючому тарифі компанії на ці цілі передбачено 173 млн грн. Однак в 2017 році вартість закупівлі газу на ВТВ становила 223,2 млн грн. Внаслідок цього облгаз отримав чималі збитки.

14 червня 2018 року НКРЕКП затвердила Тимчасову методику розрахунку тарифів на розподіл, виходячи з обсягів розподіленого газу. Впродовж минулого року ПАТ «Чернігівгаз» двічі проводило відкриті слухання щодо перегляду тарифу на послуги розподілу газу. Закликаємо НКРЕКП затвердити беззбитковий тариф і компенсувати понесені компанією збитки.

 
ПАТ «Чернігівгаз»

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.