Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:59:27

Про "Майбутнє районних видань на Чернігівщині та Дніпропетровщині" йшлося під час відео-мосту

26.06.2018   11:32Агенцiя

Обговорення процесу роздержавлення районних видань на Чернігівщині та Дніпропетровщині у форматі відео-мосту відбулося 22 червня.

Його учасниками з боку Чернігівщини стали начальник відділу співпраці зі ЗМІ управління інформаційної діяльності та видавничої справи Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА Валерій Сорокін, директорка ТОВ " Чернігівський край", редакторка газети "НК" (колишньої районки «Наш край» ) Наталія Бушай і керівник медіа-центру «Моє місто (Чернігів)» Вікторія Сидорова.
З боку Дніпра: завідувач кафедри інформаційних технологій та інформаційних систем Дніпропетровського регіонального інституту державного управління, доктор наук, професор, член Правління Дніпропетровської обласної організації НСЖУ Валерій Дрешпак, відповідальний секретар КП "Нові рубежі" (газета Криничанського району) Наталя Долгіх, директорка приватного підприємства «Редакція газети «Степова зоря» смт. Петропавлівка Ірина Ситнік і координаторка Дніпропетровського прес-клубу Наталя Назарова.

Йшлося про те, які перешкоди виникають в процесі реорганізації районок у цих областях і шляхи їх подолання, як роздержавлені видання заробляють гроші, чи вдається їм налагодити співпрацю з ОТГ та органами місцевого самоврядування, політиками та бізнесменами, про участь редакцій у міжнародних проектах, стажування за кордоном і отримання грантів. Обмін досвідом відбувся у доволі активній і неформальній формі.

Як повідомила Наталя Назарова, за даними Держкомтелерадіо України станом на 31.05.2018р. у Дніпропетровській області з 44 «живих» газет повністю завершили процес роздержавлення 10 засобів масової інформації. "Маємо три випадки неприйняття рішення про реформування засновниками – органами влади. Це газета П’ятихатського району «Злагода», «Шахтар Марганцю» та «Жовтоводські вісті». Ще відносно трьох газет прийнято рішення про ліквідацію», - зауважила координаторка Дніпропетровського прес-клубу. Щодо ситуації на Чернігівщині, на момент початку процесу у нас діяли 26 комунальних газет, з них на сьогодні повністю реформовані 13, ще 4 перебувають у процесі перетворення: вже ліквідовані як комунальні підприємства, але ще не отримали свідоцтва про перереєстрацію. В 9 виданнях поки що не відбулося змін або вони знаходяться в стадії ліквідації як КП.

На сьогодні з боку органів влади та органів самоврядування перешкод щодо реформування районних видань на Чернігівщині немає, - повідомив представник Департаменту управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА Валерій Сорокін. - Якщо цей процес гальмується, то це відбувається через господарські питання або через зволікання редакторів чи колективів.

Директорка приватного підприємства «Редакція газети «Степова зоря» Ірина Ситнік поділилася успішною історією роздержавлення, яке відбулося ще у червні 2017 року. Нині в цій редакції працюють 5 чоловік. Основні проблеми, з якими довелося зіткнутися: виділення приміщення та досить тривалий процес переоформлення юридичних документів, приведення їх у відповідність, тобто зміна форми власності, засновників тощо. Але пані Ірина переконана, що життя після реформування є! Підприємство має намір   викупити приміщення за рахунок власних коштів та зменшити статті видатків. Є певні плани розвитку підприємства. Наприклад, участь у проекті допомогла створити сайт, який працює чотири місяці. «Це дуже гарна платформа для розміщення промоматеріалів для малого бізнесу та власного заробітку. Ці ролики ми вчимося виготовляти самотужки, - поділилися наша співрозмовниця. – Важливо, що аудиторія сайту та соціальних мереж не перетинається з аудиторією, яка читає паперовий варіант газети. Так що це поле для подальшої діяльності. Крім того, я як редактор проходила стажування у Польщі та брала участь у проведенні соціальних акцій».

Директорка ТОВ " Чернігівський край", редакторка газети "НК" (колишньої районної газети «Наш край» ) Наталія Бушай поділилася своєю історією: «Основні проблеми, з якими ми зіткнулися були такі: у зв’язку з утворенням політичної партії «Наш край» і випуском їх партійної газети виникла деяка плутанина. Тому ми розробили новий логотип нашої газети «НК». Колектив скоротився, сьогодні працює 4 фахівців і долучаються позаштатні дописувачі. Тираж газети складає 4000 примірників. Щоб успішно працювати, ми розвиваємо кілька напрямків. Один з них - створення Майстерні з виробництва паперу, ми проводимо майстер-класи й таким чином рекламуємо своє видання. Ще є один напрямок - оцифровування всіх номерів нашого видання, починаючи з 1947 року! Для цього наш працівник спеціально розробив сканер, і тепер будь-яка людина може скористатися послугою пошуку інформації в електронному вигляді. Сподіваємося, ця технічна розробка зацікавить також інші районки, архіви, бібліотеки ».

Чернігівці озвучили ще одну проблему, яка виникла нещодавно. У зв’язку з реформуванням поштових відділень «Укрпошти» в районах скорочується штат працівників, вирішується питання доцільності або недоцільності утримання поштових відділень, поштарів. Це впливає на тиражі. Відповідальний секретар КП "Нові рубежі" (газета Криничанського району Дніпропетровської області) Наталя Долгіх також вважає, що поштовий зв’язок та доставка видань є суттєвою проблемою для передплати районних газет, їх загальні тиражі знижуються. Щодо передумов, які необхідні для впевненості в майбутньому та стабільності в роботі районних видань, перш за все, необхідна законодавча підтримка. Багато редакцій зіткнулися з такою проблемою, як заборона здачі в суборенду частини приміщення, яке вони орендують, і таким чином, колективи втрачають багаторічний стабільний прибуток. Втім, основними джерелами для виживання для них залишаються реклама, публікація особистих вітань, некрологів та оголошень. 

Керівниця Медіа-центру «Моє місто» Вікторія Сидорова розповіла про участь редакторів у проекті підтримки районок, який називається «Комплексна підтримка друкованих ЗМІ різних регіонів України в процесі роздержавлення та налагодження їх самостійної діяльності», що реалізує Тернопільський прес-клуб за підтримки «Українського медійного проекту» (У-Медіа) Інтерньюз в Україні та фінансування USAID. В рамках цього проекту надається практична правова допомога редакціям, які можуть звернутися на гарячу лінію. В окремих ситуаціях юрист проекту надає допомогу в досудових справах. Також проект проводить семінари, організує стажування для редакторів в успішних редакціях.

Науковець Валерій Дрешпак вважає, що до газетної діяльності необхідно ставитися як до проектної, використовуючи різні напрямки інтеграції: горизонтальну або територіальну, мульти-медійну, створювати незалежну систему розповсюдження, можливо - приватні служби доставки. «Якщо «продаватися» політикам чи бізнесменам, то з розумом і дотриманням усіх нормативно-правових актів, стандартів журналістської діяльності. Думати не лише про сьогоденний заробіток, а про далеку перспективу», - наголошує пан Валерій. В ході обговорення йшлося також про можливу участь колективів редакцій в організації медіа-подій, прес-конференцій і прес-турів, розробку та видання туристичних карт і путівників, соціальне підприємництво. Учасники відео-мосту поділилися й досвідом співпраці місцевою владою, об’єднаними громадами.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини