Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:40:59

Прокуратурою виявлено факт зловживання громадянами своїм правом на безоплатну приватизацію земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства

12.06.2018   07:26Агенцiя

Вивченням стану законності у сфері земельних відносин під час надання земель сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства Прилуцькою місцевою прокуратурою встановлено численні порушення вимог земельного законодавства при передачі земельних ділянок у власність громадянам у межах норм безоплатної приватизації.

Відповідно до ч. 1 ст. 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 гектара.

В більшості випадків, особа отримує земельну ділянку у власність, повторно звертається до Головного управління Держгеокадастру для отримання земельної ділянки з таким же цільовим призначенням, яку в подальшому за договором купівлі – продажу продає іншій особі.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 388 Цивільного кодексу України якщо майно за відплатним договором придбане у особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача у разі, якщо майно вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

Тобто, від вказаних зловживань потерпає не тільки держава, а і особа, яка є добросовісним набувачем, і сплатила кошти за договором купівлі – продажу за земельну ділянку.

На даний час, у Прилуцькому міськрайонному суді відкрито провадження за позовною заявою Прилуцької місцевої прокуратури про визнання недійсним наказу, договору купівлі – продажу земельної ділянки та витребування її.
Крім цього, прокуратурою перевіряються всі факти порушення вимог земельного законодавства, за результатами перевірки та встановленні підстав, будуть вживатись заходи


За інформацією Прилуцької місцевої прокуратури

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.