Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:07:10

Чернігівський Ресурсний центр з розвитку місцевої демократії підсумував свою діяльність

01.06.2018   08:18Агенцiя

31 травня у прес-центрі «Чиста політика» відбулася прес-конференція на тему «Підсумки діяльності Чернігівського Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії».

На цьому заході представники Центру «Доброчин»та пілотних громад, зокрема, Менської та Сновської ОТГ розповіли, як саме впроваджуються механізми участі громадян у самоврядуванні на місцевому рівні.

Розпочала прес-конференцію керівник Центру «Доброчин» Наталія Дрозд, яка нагадала, що між їхнім центром та Сновською і Менською пілотними громадами давно йде плідна співпраця, а тому саме на цьому заході їхні представники презентують про власні успіхи у своїй діяльності, а надалі напрямки співпраці буде розширено, зокрема, вже планується проект розвитку шкільної освіти.

Наразі ж, за словами пані Наталії, завдяки спільній роботі в пілотних громадах розроблено Статути, які проходять громадське обговорення, також було проведено навчання для активних громадян та представників влади з метою знайдення компромісних рішень в нагальних питаннях, щоб усі сторони конфлікту для вирішення будь-яких непорозумінь користувалися правовими методами – місцевими ініціативами, петиціями, громадськими слуханнями тощо.

Ці громади було обрано з тих причин, що вони є асиметричними по своїй структурі, тобто їхній центр (місто) досить нерівномірно віддалений від багатьох інших населених пунктів на чималій території, а тому саме для забезпечення рівномірного доступу усіх жителів громади до послуг влади й було запроваджено усі ці інструменти місцевої демократії, щоб населення розуміло, як простіше і легше можна «достукатися» до керівництва ОТГ.

«Дуже приємно, що сьогодні зібралися представники пілотних громад, адже нашими спільними зусиллями за цей рік було зроблено досить багато справ – ми розробили Статути для цих двох громад, для чого було розроблено два варіанти Статутів і врешті зупинилися на другому проекті», – розповів керівник Ресурсного Центру з розвитку місцевої демократії Олександр Підгорний. Не так м’яко проходили всі ці процеси, що мали певне політичне забарвлення, але я гадаю, що громада зможе отримати нормальний документ і Статут буде врешті прийнятий. Приємно зазначити й те, що ці дві громади відкриті для співпраці, а це дає перспективи на подальші шляхи взаємної роботи з можливістю залучення додаткових коштів для розвитку ОТГ.

«Наша Сновська міська рада дуже задоволена співпрацею з Центром «Доброчин», яким ми вдячні за підтримку, адже новостворені громади мають проблеми з великим нормативним навантаженням, з яким самотужки впоратися дуже важко, тому ми вдячні за таку нагальну допомогу, – зазначила секретар Сновської міської ради Наталія Самойлова, – нашій громаді дійсно було надано два проекти Статутів, а створена робоча група вже вносила корективи до обраного другого проекту Статуту, який зараз оприлюднено для обговорення на сайті міської ради, і врешті він, хочеться сподіватися, буде підтриманий і прийнятий депутатами».

В цьому році завдяки співпраці з Центром «Доброчин» ми реалізували три спільні проекти – по-перше, проект добровільних пожежних дружин, для чого було спочатку створено комунальний заклад Менська місцева пожежна охорона, а згодом люди проявили ініціативу і було проголосовано депутатами за створення в селі Дягова добровільної пожежної дружини, в яку ввійшли жителі цього села, – повідав секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко, – другим проектом став Статут нашої громади, що наче місцева Конституція, кожному жителю ОТГ буде надавати право приймати участь у місцевому самоврядуванні, але цей документ ми не поспішаємо приймати, бо наші люди мають максимально ознайомитися з ним і вивчити всі його можливості, а потім після обговорення вже буде його затвердження на сесії міської ради та його державна реєстрація.
Третім проектом, за словами пана Юрія, є проект Бюджетного регламенту, який дає змогу людям приймати участь у всіх процесах планування бюджету громади та контролю за використанням бюджетних коштів – наразі бюджетний регламент погоджено на сесії міської ради у вигляді проекту і лишилося доопрацювати його на профільній комісії та затвердити.
Від ініціативи кожного жителя залежить якість усіх згаданих документів, але наразі громадянська ініціатива, на жаль, дуже низька, а хотілося б долучити до обговорення питань місцевого самоврядування більшість громадян - додав Юрій Стальниченко.

Менський міський голова Геннадій Примаков зауважив, що наші громадяни дійсно мало активні, тому ми намагаємося їх «розворушити» і залучити до нагальних питань місцевого самоврядування, попереду ж очікуємо прийняття громадського бюджету та вирішення інших актуальних питань, в тому числі і завдяки плідній співпраці з Центром «Доброчин».
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини