Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 15:43:00

Сергій Березенко: "Паперових бланків декларацій не існує"

25.05.2018   12:20Агенцiя

Від початку квітня медична реформа отримала практичний старт – тобтоукраїнці вже мають можливість обирати собі сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Тисячі родин скористалися цієї ініціативою і вже підписали декларації з обраним фахівцем. Якщо брати до уваги показники саме Чернігівщини, то наша кількість декларацій, відповідно до даних сайту«ЕHealth», на 20 травня становить понад 108 тисяч. Тобто кожен десятий чернігівець уже визначився з тим, хто буде лікувати його і його родину. Та, попри активний старт деклараційної кампанії, і досі чимало «білих плям».
Бо ще 90% населення Чернігівщини розмірковують над тим, якого лікаря варто обрати. Щоб розвіяти ці сумніви, ми вирішили поставити кілька запитань одному з авторів медичної реформи, чернігівському нардепу Сергію Березенку. Щоб бесіда не стала схожою на стандартне інтерв‘ю, «Панорама» передала особисто пану Сергію запитання від містян. Що ж цього вийшло – читайте далі.


«І до реформування хороших лікарів, як кіт наплакав. Це разом з усіма було – ЛОРами, хірургами – а тут тільки обирай сімейників. Та їх на весь Чернігів із сотню! Ще в лікарні тихенько натякають, мовляв, беремо тільки своїх старих пацієнтів, решта – не з їхньої дільниці – хай шукає лікарів за пропискою. Чи мають вони право таке казати? Іван Григорович, пенсіонер».

Сергій Березенко: «Дякую за запитання. Почну з фактів. Із липня медичні заклади будуть переходити на нову систему фінансування – держава платитиме саме тим лікарям імедзакладам, до яких звертаються люди по допомогу. Тобто лікарі почнуть отримувати перші гроші за пацієнтів і це, сподіваюся, покладе край їхнім сумнівам щодо недоцільності реформи. Ви, як пацієнт, можете обрати будь-якого лікаря, незалежно від вашої прописки чи місця проживання. Єдина причина, з якої лікар може відмовити вам у підписанні декларації – він уже маєоптимальну кількість пацієнтів (для терапевта – 2000, для сімейного лікаря – 1800, для педіатра – 900). Тому не варто надто довго зволікати з вибором, адже хороші спеціалісти швидко наберуть собі пацієнтів.
Ви можете обрати лікаря з іншого району чи навіть іншого міста. Проте вам буде зручно, якщо він практикує поблизу вашого дому або роботи, адже до нього потрібно буде звертатися не лише по медичну допомогу, але й по довідки, направлення до інших спеціалістів тощо. Якщо лікарня, попри всі вказівки Міністерства охорони здоров‘я, не хоче підписувати декларацію з пацієнтом з іншого району – раджу звертатися до головного лікаря або навіть написати заяву в міське управління охорони здоров‘я. Що стосується Чернігова, то головний медик міста Владислав Кухар – керівник міського управління охорони здоров’я – дуже компетентна людина, яка з готовністю дослухається до кожного пацієнта і реагує на звернення».

«Я – людина небагата, живу тільки на пенсію, та й та після всіх підвищень ледь сягає двох тисяч гривень. Кажуть, якщо не встигну підписати декларацію з лікарем до кінця року, то потім,із наступного року, доведеться в лікарні обслуговуватися на платній основі.Ірина Петрівна, колишній педагог, а нині на пенсії».

Сергій Березенко: «Кінцевого терміну підписання декларації немає. Це не обов’язково робити саме зараз. У вас є час на те, щоб визначитися. Тобто можете хоч у грудні підписати чи в січні 2019-го. Це ваша особиста справа. І, звісно, жодних коштів за це сплачувати не потрібно.Термін дії декларації з лікарем необмежений. Вона діє до того часу, доки ви не вирішите змінити свого лікаря на іншого. В такому випадку попередня декларація анулюється автоматично, вам не потрібно приходити до свого попереднього лікаря. Але це не означає, що, як ви не підпишете декларацію, то не отримаєте медичної допомоги. Отримаєте, держава це гарантує. Первинна ланка – 100% безкоштовна».

«Чула таку розповідь, що буцімто в лікарнях у пріоритеті буде обслуговування саме тих людей, які вже підписали декларацію. А ми з родиною досі ще не визначилися. То нам тепер як лікар приділятиме увагу – лише після того, як своїх декларантів прийме? Марія Степанівна, педагог».

Сергій Березенко: «Звісно, лікар прийматиме всіх, і в однаковому пріоритеті. Якщо людина фізично не може завітати до лікаря, щоб підписати з ним декларацію, це може зробити її представник. Або, наприклад, домовитися про візити лікаря додому, для цього досить зателефонувати чи скинути повідомлення лікарю у «Вайбер» чи СМСку. Тобто декларацію не обов’язково підписувати зі стаціонарного комп’ютера. Уповноважений працівник медзакладу може приїхати до вас додому й використати ноутбук або планшет для заповнення декларації. А коли матиме доступ до Інтернету, він зареєструє документ у системі «Ehealth». От-от запрацює он-лайн кабінет пацієнта, де можна буде підписати декларацію з лікарем он-лайн, не виходячи з дому.У будь-якому разі без допомоги ніхто не залишиться, до кінця року такі пацієнти можуть обслуговуватися у своїх дільничних лікарів і користуватися всімавидами медичної допомоги».

«Ви не можете обрати свого лікаря, бо в медзаклад не завезли бланки декларацій – саме таку відмову я чула від лікарів. Або просто – без особистих пояснень – записочка від руки на зачиненому кабінеті. Мовляв, сьогодні не реєструємо –технічної можливості нема. То що це – халатність чи недопрацюванняМОЗу? Тетяна С., інженер».


Сергій Березенко: «Швидше за все, це банальне бажання персоналу піти на перерву завчасно. Бо МОЗ тут ні до чого. Паперових бланків декларацій не існує. Єдина умова для підписання – доступ медзакладу до Інтернету і реєстрація у системі «EHealth». Такі заклади мають наліпку «Тут можна обрати свого лікаря». Тому про технічні можливості лікарень треба поцікавитися окремо. Декларація з лікарем має бути заповнена в електронному вигляді уповноваженим працівником медзакладу. Лише після цього вона роздруковується і ви підписуєте її в двох примірниках, один із яких забираєте з собою, інший залишається у лікаря. Якщо вам дають заповнити шматочок паперу від руки без жодного запису он-лайн – декларація, точно, фальшива».

«Чернігів – місто, де живе чимало літніх людей. Неодноразово чув, що начебто з реформою лікарі тепер не будуть їздити на виклики до пацієнтів додому так, як раніше. Поясніть це, будь ласка. Михайло Сергійович, пенсіонер».

Сергій Березенко: «Лікарі ходитимуть на виклики. Тільки робитимуть це цивілізованіше. 13 березня набрав чинності наказ МОЗ №157, яким вивільнюють медиків від заповнення непотрібних застарілих облікових форм. Раніше всі звернення пацієнтів до медичних закладів реєструвалися в Книзі запису викликів лікарів додому (№ 031/о) працівниками реєстратури. Потім лікар мав відзвітувати, що він зробив усі візити за викликами в цій книзі. І хоча проблема в пацієнта не завжди потребувала візиту лікаря додому, домовитися про це лікар і пацієнт не могли, бо змушені були спілкуватися через реєстратуру і журнал. Тепер це скасовано. Коли пацієнти оберуть своїх лікарів і підпишуть з ними декларацію, вони зможуть напряму приймати рішення про необхідність і формат візиту. Можна буде просто подзвонити лікарю й проконсультуватися. Таким чином лікар матиме час допомогти більшій кількості пацієнтів і потрапити швидше до тих, кому терміново потрібен огляд лікаря і хто не в змозі відвідати амбулаторію. Лікар може надати вам консультацію телефоном, або запросити вас приїхати в амбулаторію. При цьому віддаленість місця перебування пацієнта від медичного закладу не є причиною для відмови приїхати на виклик».

«Ось у мене так сталося, що я не довіряю нікому. Не хочу обрати лікаря, а потім помилитися. То що, мене без декларації ніхто потім і обслуговуватися не буде? Іван К., фармацевт».

Сергій Березенко: «Мекдзаклади будуть отримувати фінансування одночасно і за пацієнтів, які підпишуть декларації з лікарями, і за пацієнтів, які були закріплені за ними раніше. Тому відмовити вам у наданні допомоги через те, що ви не підписали декларацію, не мають права.Проте ваш дільничний терапевт може попросити вас обрати його і підписати з ним декларацію, щоб продовжити обслуговувати вас».

«У мене немає мобільного, є лише стаціонарний телефон. А для декларації мобільний треба мати обов‘язково. Як мені бути – у дітей просити чи що? Лариса Ж., пенсіонерка».

Сергій Березенко: «У такому разі лікар має скопіювати ваш паспорт і код та надіслати їх у систему. Але робить це лише за умов вашої згоди й підпису на обробку ваших персональних даних. Якщо ви звернулися до свого лікаря і дізналися, що ваших дані вже в системі, а ви ще не підписувати документів, то ви можете подати заяву про припинення декларації (у довільній формі або підписати декларацію з іншим лікарем). Попередня декларація автоматично анулюється. Ви можете звернутися зі скаргою у заклад, де була підписана декларація про вибір лікаря й використані персональні дані без вашого відома.
Лікарю в такому випадку варто повідомити про це службу підтримки медичної інформаційної системи, до якої він підключений, та керівника медичного закладу, де була внесена декларація без відома пацієнта. Водночас лікар на прохання пацієнта може підписати з ним нову декларацію.
Якщо ви не маєте якогось із необхідних для підписання декларації документів (паспорт, ідентифікаційний код), ви все одно зможете обрати свого лікаря. У разі відсутності паспорта громадянина України декларацію можна підписати за іншими документами – тимчасовим посвідченням громадянина України, посвідкою на постійне проживання в Україні, посвідченням біженця, посвідченням особи, яка потребує додаткового захисту.Якщо ви не маєте ідентифікаційного коду з релігійних або інших переконань, у декларацію з лікарем заносяться лише ваші паспортні дані».

 P.R.


 

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.