Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 11:03:34

Обрати професію допоможуть у консультаційному профорієнтаційному пункті Чернігівського центру зайнятості

04.05.2018   17:46Агенцiя

Чернігівський школяр Антон Силенок мріє стати експерт-криміналістом. А чи має він потрібний хист та здібності до цієї професії?

Про це він може дізнатися в Консультаційному профорієнтаційному пункті, що з початку цього року діє на базі Чернігівського обласного центру зайнятості. Днями хлопець завітав туди, щоб пройти профдіагностичне комп’ютерне тестування для визначення своїх професійних нахилів та проконсультуватися з фахівцем служби зайнятості щодо вибору майбутньої професії.
Час на роздуми та прийняття зваженого рішення в Антона ще є - випускний за рік. Наразі хлопець навчається в 10 класі. За його словами, вчиться він добре і має схильність до точних дисциплін. Залюбки вивчає алгебру, геометрію, фізику та хімію. Результати профдіагностичного тестування підтвердили його слова. Також вдалося з’ясувати, що в Антона розвинуте технічне мислення, і йому підходять професії з типу «людина-техніка». А це - муляр, монтажник, зварник, інженер, водій, кочегар, кранівник, токар, столяр, слюсар, фрезерувальник, механік, архітектор, електромонтажник, будівельник, складальник комп\'ютерів, спеціаліст з телекомунікацій тощо. До речі, батько і старший брат Антона обрали собі професії з цього типу. Перший – уже багато років працює слюсарем, інший - вчиться на токаря.
У Консультаційному профорієнтаційному пункті Антона ознайомили з ситуацією на ринку праці, актуальними вакансіями, вимогами роботодавців до працівників, правилами вибору професії.
«При виборі професії не варто орієнтуватися на її престижність чи рідкісність. Адже в результаті можна залишитися з дипломом, але без роботи, - сказала фахівець Чернігівського обласного центру зайнятості Інна Лавренець, яка спілкувалася зі старшокласником. - Щоб уникнути помилок і розчарувань у майбутньому, роблячи вибір, треба користуватися формулою «Хочу – Можу - Треба».
Антону пояснили суть її складових і надали рекомендації щодо вибору майбутнього фаху.
Якщо і ви не визначилися, ким бути, і потребуєте допомоги – звертайтеся до Консультаційного профорієнтаційного пункту Чернігівського обласного центру зайнятості! Цього року його послугами вже скористалися понад 20 старшокласників. До речі, звернутися туди за допомогою з професійної орієнтації можуть не лише підлітки, а й їх батьки та вчителі. Всі послуги надаються безкоштовно.

Валентина Федусь

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.