Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 06:48:18

Про стан та перебіг антикорупційних розслідувань на Чернігівщині

04.05.2018   16:19Агенцiя

3 травня в прес-центрі «Чиста політика» пройшов брифінг на тему «Стан та перебіг антикорупційних розслідувань на Чернігівщині», на який громадська організація «Чернігівський Центр Прав Людини» запросила представників ЗМІ, активістів та усіх бажаючих.

Дана тема розглядалася в рамках проекту «Сприяння імплементації антикорупційної реформи в Чернігівському регіоні», що здійснюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Під час брифінгу, на якому, до речі, був присутній іноземний представник ГО «Команда для України» Петр Пойман (Прага - Чехія), на розгляд було винесено наступні питання:
•   продаж зброї на Чернігівщині – факти та реалії;
• корупційна складова в діяльності правоохоронної та судової системи Чернігівщини;
• розслідування щодо нападів на правозахисників, бездіяльність правоохоронців, нехтування фундаментальними правами людини.

Чи не кожен день ЗМІ подають новини такого змісту:  «Під час проведення обшуків співробітники СБУ вилучили два гранатомети РПГ, гранати Ф-1, пістолети різних модифікацій та близько двох тисяч набоїв різного калібру, на Чернігівщині затримали торговців боєприпасами із зони АТО.  Виявлена зброя та боєприпаси направленні для проведення експертизи.»  І тут постає питання – а що то за експертиза і який  висновок експерт зробить при дослідженні зброї.? Це питання дуже важливе, так як від висновку експерта залежить доля людей, у яких були вилучена зброя. Одна із справ, котра сьогодні на контролі у ГО Чернігівський Центр прав Людини тісно пов’язана з подіями по затриманню співробітниками СБУ В Чернігівській обл. осіб, котрих звинувачували у продажу зброї, а саме – однієї одиниці предмету, схожого на автомат Калашникова. На сьогоднішній день, після двох років судових засідань, суд  не може отримати висновок експертів: - чи є дана зброя вогнепальною, до якого виду, системи та моделі вона може належати; чи справна зброя та чи придатна вона для стрільби; який калібр даної вогнепальної зброї; чи є представлена на дослідження деталь  зброєю і так далі. За два роки судової справи суддя тричі направляла предмет схожий на автомат на експертизу до Києва і кожного разу довідка експерта не надавалася. Даний предмет повертається до Управління СБУ в Чернігівський обл. І немає гарантії, що завтра там не опиниться оригінальний АК із зони бойових дій.

Для прикладу був представлений макет ПКШ, який має відповідний документ з витягом з Довідки експерта МВС, що даний ПКШ до вогнепальної зброї не відноситься. не є зброєю, так само і в згаданій справі людина обвинувачується у продажу зброї, хоча документального підтвердження на сьогодні немає. Про це детальніше -  Сергій Нестеренко. «До організації ГО Чернігівський Центр Прав Людини  звернулися люди за правовою допомогою.  На той часі одну особу затримали за продаж нібито зброї (хоча це була не зброя, а макет), а іншу особу взагалі затримали за те,що просто зустрічався з першим затриманим. Людині інкримінують правопорушення без доказів та свідків, - розповів правозахисник Сергій Нестеренко, - але справа цікава ще й тим, що за висновками експерта МВС зброю охарактеризували, як автомат АКСМУ (яких взагалі випустили лише 25 одиниць і їх ніхто ніде не бачив, крім музею Калашнікова в Росії), проте за висновками незалежного експерта, завідуючого відділом зброї Ніжинського ремонтного заводу цей макет не можна віднести до зброї, після чого суд кілька разів вже направляв предмет на повторну експертизу, яка вже другий рік ніяк не може завершитися».

По  другому  питанням про  бездіяльність нової поліції, на яку покладалися великі надії після її реформування.   Робота поліціантів не покращилася, прикладом чого є остання подія з Сергієм Нестеренко, коли його в центрі міста жорстоко побила група людей і поліція не могла приїхати за викликом протягом 50 хвилин. 
 «Насправді, у нас дуже багато говориться про бездіяльність та протиправні вчинки поліції, коли вони хапають бабусь, наче злочинців, за те, що ті продають овочі з власного городу, як витягують водіїв з автомобіля за начебто непокору поліції, тобто поліція жорстко бореться не зі злочинцями, а зі своїм народом, але коли трапляється справжній кримінал, то настає справжня бездіяльність поліції – навіть повідомлення про це намагаються не реєструвати, щоб не погіршувати свої показники роботи.  Як правозахиснику, зараз доводиться захищати переважно потерпілих, які не можуть добитися справедливості у суді, - зауважив Сергій Нестеренко, -  нещодавно довелося з цим зіштовхнутися особисто, коли група людей зупинила мій транспортний засіб і жорстко побили мене (я переніс тяжку операцію на голові) й мого товариша (який ще й досі в тяжкому стані перебуває у лікарні) та забрали наші телефони, де було все це записано на відео. Але поліція, крім того, що довго їхала на виклик, проявила повну бездіяльність – не забрала наші телефони у злочинців (які стояли поряд і зневажливо сміялися та кричали на поліціантів), не затримала жодної особи, а лише після того, як було викладено в мережу Інтернет фото з моїм закривавленим обличчям, до нас прийшли правоохоронці та навіть дозволили собі докір у наш бік, мовляв, чому ми не написали ніякої заяви. За законом про це мали б піклуватися протягом 24 годин працівники поліції, яких тоді приїхало на виклик чимало, крім того, мені ще й зараз телефонують злочинці та погрожують розправою».
Пан Сергій додав, що коли пограбували його квартиру і він сам знайшов злочинця та привів його до поліції, то там відповіли, що у них немає часу займатися цим, при цьому наша країна має 350 тисяч поліцейських, кожен з яких обходиться платникам податків в 133 тисячі гривень у місяць (тоді як армія налічує 240 тисяч осіб) – нам така поліція не потрібна, якщо людям доводиться самим себе захищати (підсумував він). 
   
Прикладом бездіяльності прокуратури Чернігівської обл.. є фабрикування справи проти  Менського міського голови та  депутата районної ради, яких  обвинувачують за  за ч.3 ст.368 КК України (отримання неправомірної вигоди, поєднаної з вимаганням). Справа набуває політичного забарвлення – протистояння керівництва Менської ОТГ та керівництва Менської  РДА. В чиїх інтересах діють співробітники СБУ  під процесуальним керівництвом прокуратури»?
   
Показовою є справа з посадовцем, якого  співробітники СБ України спільно з податковою міліцією під процесуальним керівництвом прокуратури Чернігівської області викрили розкрадання посадовцями грошей на ремонті соціальних об’єктів Чернігівщини. Оперативники СБ України затримали посадовця в обласному центрі під час отримання у власному автомобілі сорока тисяч доларів «відкату» від представника комерційної структури.  Але - Новозаводський районний суд Чернігова виніс ухвалу повернути усі вилучені гроші колишньому директору департаменту ЖКГ Чернігівської ОДА Юрію Євтушенку, підозрюваному у «розкраданні грошей». Майже 10 місяців слідчі тримали ці гроші, не оголосивши, навіть підозри, як сказано в ухвалі суду! Може сподівалися знайти докази, щоб оголосити цю саму підозру?
В чиїх інтересах діяли «співробітники СБУ спільно з податковою міліцією під процесуальним керівництвом прокуратури»?

Ми зустрічалися з вашою поліцією і українських поліцейських я знаю, мабуть, краще, ніж чеських, але в вашу поліцію прийшло багато нових гарних людей і їх теж варто підтримувати, хоча я й не був жертвою якогось подібного насильства, - вважає чеський представник ГО «Команда для України» Петр Пойман. Стосовно корупції та зброї, а також торгівлі людьми та насильства, то і у нас в Чехії є проблеми, але ми з цим боремося і ділимося своїм досвідом з вами, а слухаючи вашу офіційну статистику, складається враження про позитивні зміни в Україні.

Проект «Сприяння імплементації антикорупційної реформи в Чернігівському регіоні» здійснюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини