Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:55:55

У Чернігові реалізований громадський проект для переселенців

28.04.2018   11:11Агенцiя

У Чернігові проживає сьогодні майже 5 тисяч переселенців (понад 13 тисяч – у Чернігівській області). Ця проблема, що виникла у 2014 році, є на сьогодні однією з найгостріших та актуальніших питань українського суспільства.

Для надання переселенцям допомоги у їх реінтеграції та адаптації в новому середовищі у Чернігові як один з переможців Бюджету участі був реалізований громадський проект «Культурно-просвітницький центр для внутрішньопереміщених осіб «Наша сила – в єдності». Автором проекту є доцент ЧНТУ Ірина Карпова.

Серед реалізованих завдань проекту, які були спрямовані на подолання стресового стану переселенців і сприяння поверненню їх до нормальної життєдіяльності: проведення циклу зустрічей та лекцій «Культурно-мистецька спадщина Чернігівщини», майстер-класи «Арт-терапія: краса врятує», розширення кола спілкування та організація проведення змістовного дозвілля серед дорослих та їх дітей.

Ірина Карпова:
- Це не просто розваги, малювання. Це виконання багатьох завдань: люди знайомляться, спілкуються, організовується їх дозвілля. Крім того, вони набувають нові знання, навички, які допомагають їм у подальшому житті.

Так, одній з учасниць - Ані Грушко проект допоміг написати дипломну роботу з питань арт-терапії. За свідченнями самих переселенців після кожної чергової зустрічі вони з нетерпінням чекали нової.

Загалом участь у проекті взяли понад 90 переселенців, а кількість причетних до реалізації проекту осіб склала понад 150 осіб – викладачі, студенти-волонтери, майстри hand-made, лектори та інші.

У березні минулого року, під час реалізації проекту, було проведено інтерактивне опитування чернігівців щодо ставлення громадян до внутрішніх переселенців та їх проблем. Опитування проводилося студентами-волонтерами ЧНТУ під керівництвом кандидата економічних наук,доцента Світлани Задорожної. Серед всіх опитаних (загалом 1100 осіб) понад 70 % позитивно ставляться до переселенців і розуміють їх проблеми. Детальна інформація соціологічного дослідження надрукована у фаховому збірнику ЧНТУ «Філософія. Психологія. Соціальна робота», грудень 2017 р».
   
Культурно-просвітницький центр для внутрішньопереміщених осіб "Наша сила – в єдності" планує й цього року взяти участь у поданні громадського проекту до Бюджету участі з додаванням нових форм роботи для реалізації наступного року. Адже питання адаптації переселенців у місцеву спільноту й сьогодні не втрачає актуальності.

Створений телесюжет про внутрішньо переселених осіб у Чернігові


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини