Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:57:03

"Дні децентралізації" на Чернігівщині розпочалися із зустрічі у селищі Ріпки

24.04.2018   11:50

Децентралізаційні процеси в Україні ідуть повним ходом вже не перший рік. Але на картах областей залишаються так звані «білі плями» - села, містечка або міста жителі яких не визначилися з ким вони хочуть будувати спільне майбутнє. В Чернігівській області вже функціонують 37 об’єднаних територіальних громад, які вкривають більше 50 % території.

Основне завдання Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, - це допомагати жителям Чернігівської області створювати успішні та самодостатні, ефективні громади. Тобто  зробити так, щоб «білі плями» на мапі області зникали, а на їх місці з’являлися нові ОТГ. І тому з 23 по 26 квітня команда Чернігівського ЦРМС оголосила про «Дні децентралізації на Чернігівщині».

Перша інформаційна зустріч в рамках «Днів децентралізації» відбулася 23 квітня у селищі Ріпки.
В стінах Ріпкинської селищної ради йшлося про стан та перспективи розвитку об’єднаних громад в Україні, Чернігівській області та Ріпкинському районі зокрема.  Радники Чернігівського ЦРМС окреслили основні аспекти процедури добровільного об’єднання та перші кроки на шляху становлення об’єднаної територіальної громади, торкнулися кадрових питань, питань служби у органах місцевого самоврядування, а також фінансової децентралізації як  єдиного шляху розвитку громади.

«Об’єднуючись, створюючи потужні громади, виграють всі. Об’єднані територіальні громади отримують фінансову підтримку від держави, повноваження та можливості, яких досі не було у сіл, селищ або міст. До бюджету громади надходить більше коштів та ресурсів. І головне, Ви самі вирішуєте на які потреби та проекти спрямувати ці гроші в першу чергу», - наголосила Ірина Кудрик, директор Чернігівського ЦРМС, звертаючись до присутніх.

Зрозуміло, що разом із повноваженнями громади отримують і відповідальність за майбутній розвиток територій, створення належних умов для людей, які на них проживають. Але в умовах децентралізації жителі громади самі мають можливість брати активну участь у її житті, контролювати діяльність органів місцевого самоврядування та вносити пропозиції. Адже головною перевагою є те, що послуги максимально наближаються до людей. 

Учасників зустрічі, а це сільські  голови, депутати селищної ради, цікавив досвід сусідів (а саме Любецької ОТГ у процесі її становлення), а також строки добровільного об’єднання в Україні. Запитання стосувалися також ролі старости в ОТГ та обсягу повноважень нової громади.
Як зазначила Людмила Чабак,  радник з питань децентралізації Чернігівського ЦРМС, процес об’єднання в Ріпкинській громаді розпочався ще у 2017 році, але дещо затягнувся. «Але, за підсумками зустрічі, громада налаштована надолужити втрачений час та активізувати процес створення Ріпкинської ОТГ. І це може стати дуже потужна громада, адже в процес об’єднання буде залучатися Добрянська та інші сусідні з нею сільради», - підкреслила вона.
Зазначимо, що наступні зустрічі в рамках «Днів децентралізації на Чернігівщині» відбудуться у Бахмачі 25 квітня у Бахмацькій районній раді (початок об 11.00) та у Борзні 26 квітня, Борзнянська міська рада (початок об 11.00).


Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини