Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:01:10

Аби поховати людину, що померла своєю смертю, дозвіл суду не потрібен. ВІДЕО

17.03.2018   10:01Агенцiя

Аби поховати людину, що померла своєю смертю, дозвіл суду не потрібен. В силу вступили зміни до Кримінально-процесуального кодексу, що стосуються проведення судово-медичних експертиз.

Звернутися до суду слідчий має задля проведення розтину покійника тоді, коли справа кримінальна, людина померла насильницькою смертю. Слідчий збирає докази і подає до суду клопотання. Далі у судді від 1 до 5 днів на прийняття рішення. На практиці можуть збільшитися терміни, протягом яких тіло, по якому є кримінальне провадження,  буде видано на поховання.

Хоронити за рішенням суду тих, хто помер своєю смертю, в Україні не будуть. Законодавчі новації, що вступають в дію з 15 березня, стосуються лише випадків, коли є підозри про насильницьку смерть. Раніше за актом до судмедекспертів слідчий звертався самостійно. Відтепер – через суд. Пояснює прес-офіцер Чернігівського відділу поліції, Наталія Човпило.

«Слідчий чернігівського міськвідділу поліції з погодженням з прокурором виходить з клопотанням до суду щодо прове дення судово-медичної експертизи  слідчий суддя або суд виносить ухвалу про проведення судово-медичної експертизи трупу».

Катерина Мороз   — слідчий суддя Новозаводського районного суду

«Випадки, коли немає ознак насильницької смерті чи підозри будь-якої , порядок щодо виклику лікарів, виклику поліції, отримання дозволів на поховання  і отримання лікарських свідоцтв він не змінився».

У Новозаводському суді Чернігова розглядатимуть усі клопотання слідчих. За місцем реєстрації обласного управління поліції. Суддя Катерина Мороз пояснює, дозвіл суду на проведення експертизи потрібен у випадку, коли відкрито кримінальне провадження. У слідчого судді є 5 діб прийняття рішення.

Катерина Мороз  — слідчий суддя Новозаводського районного суду м.Чернігова

«В певних випадках слідчий і прокурор зобов’язані звернутися до слідчого судді. Це у випадках коли необхідно встановити причину смерті і тяжкість та характер тілесних ушкоджень».

У суді вже прогнозують збільшення навантаження. В штаті чотири слідчих судді. За минулий рік розглянули 3600 проваджень, ще 500 — з початку цього року.

Катерина Мороз  — слідчий суддя Новозаводського районного суду м.Чернігова

«Всі клопотання слідчих, які віднесені до ГУНП в Чернігівській області будуть розглядатися в Новозаводському районному суді. Всі підрозділи, а їх області ще 23, це структурні підрозділи ГУНП, вони також будуть звертатися до Новозаводського районного суду. Чотири судді будуть розглядати усі клопотання по Чернігівській області. Це буде навантаження. Але ніхто з слідчих судів не буде порушувати терміни розгляду цих клопотань».

Поки суддя приймає рішення, небіжчиків прийматимуть у морги. На це дозвіл суду не потрібен.

Ігор Потаперко – начальник КП «Чернігівське обласне бюро судово-медичної експертизи»

«Зазвичай можемо забезпечувати 20 місць, при необхідності може бути збільшено до 50. Є мобільні спеціальні стелажі. Маємо достатньо місць для зберігання тіл померлих і жодних проблем наразі немає. Якщо і будуть якісь затримки не з нашої вини, а поки будуть прийматися рішення, безперешкодно будуть зберігатися тіла у морзі».

По Чернігову Судмедбюро проводить п’ять-шість експертиз трупів на день, буває і до десяти. Серед них тих, що стосуються криміналу — до 20 на місяць. Судово-медична експертиза триває місяць. Тіло віддається на поховання після завершення розтину.


Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини