Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:55:57

Жінки складають більшість населення Чернігівської області

07.03.2018   09:37Агенцiя

Жінки складають більшість населення області (55%, або 559 тис.). У розрахунку на кожну тисячу жіночого населення в області припадає 832 чоловіки.

Чернігівська жінка одна з найстарших в Україні. Їй у середньому 46 років, тоді як середній вік чоловіка 40 років. Проживає вона переважно в міських поселеннях (64%). Городянка молодша за сільську жительку на 6 років (44 роки проти 50).
   
Середній вік сучасної нареченої – 30 років. Одружується вона  переважно з чоловіком старшим за себе. Першу дитину найчастіше жінка народжує у віці 20–24 роки. Проте в останні роки все більше жінок стають мамами в більш дорослішому віці (13% породіль у 2017р. були у віці старше 35 років). Кожну п`яту дитину в місті та кожну третю в сільський місцевості народжують жінки поза шлюбом.

Найактивнішою на ринку праці жінка є у віці 30–49 років. Традиційно вона надає перевагу зайнятості в освіті, охороні здоров`я та наданні соціальної допомоги.

За виконану роботу жінка отримує винагороду, яка в середньому нижче на 19% за винагороду чоловіків (у 2017 році – 5122 грн проти 6286 грн).  Адже «жіночі» професії поступаються в оплаті праці «чоловічим».

Сучасна чернігівчанка має вищий за чоловіка освітній рівень. Якщо серед учнів та слухачів професійно-технічних навчальних закладів хлопці складають дві третини, то серед студентів вищих навчальних закладів дівчат на чверть більше, ніж хлопців. Дівчата надають перевагу таким галузям знань, як освіта, культура і мистецтво, соціальні та поведінкові науки, журналістика, біологія, математика та статистика, соціальна робота. Більше половини аспірантів – жінки, троє з п’яти докторантів – також жінки.

Представниці слабкої статі в області, як і в Україні, витриваліші за чоловіків та живуть довше. На Чернігівщині середня очікувана тривалість життя при народженні жінки на 12 років більше, ніж чоловіка, та становить 77 років.


Головне управління статистики у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини