Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:31:53

Прокуратурою Чернігівської області підведено підсумки роботи у 2017 році

07.03.2018   07:27Агенцiя

У прокуратурі області відбулася нарада, на якій обговорено результати роботи у 2017 році.

У заході взяли участь перший заступник та заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів прокуратури області, місцевих прокуратур та їх заступники, начальники відділів.

Прокурор області Володимир Комашко зазначив, що в умовах законодавчих змін, системного реформування правоохоронної та судової системи загалом органами прокуратури області реалізовано комплекс заходів щодо забезпечення ефективного виконання покладених функцій та завдань.

Зокрема, скоординованими зусиллями правоохоронних органів збережено позитивну динаміку та досягнуто подальшої стабілізації злочинності. Її рівень зменшився на 5,5%, у тому числі тяжкі злочини – на 16,3%. Суттєво знизилась кількість злочинів проти власності, у тому числі  на 13,4% – крадіжок, 28% – грабежів, 11,3% – розбоїв. На 35% зменшилася кількість злочинів, вчинених групою осіб, майже на 15% – у стані алкогольного сп’яніння.

Суттєво покращено роботу правоохоронців з виявлення злочинів у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин. У 4 рази більше  обліковано кримінальних правопорушень, пов’язаних з їх незаконним збутом (з 40 до 161).

Вищою від загальнодержавної є питома вага розшуканих злочинців та безвісно відсутніх осіб.

За остаточними результатами досудового розслідування розкрито 6,5 тисяч кримінальних правопорушень, що становить 43,6%, за оголошеною підозрою – 6,8 тисяч кримінальних правопорушень або 45,4% (в Україні відповідно 39,6% і 42,1%).

Посилено ефективність роботи правоохоронних органів регіону з викриття кримінальних корупційних правопорушень. На чверть збільшилась кількість викритих кримінальних правопорушень цієї категорії (47 проти 38), з них у бюджетній системі (11), агропромисловому комплексі (9), у сфері земельних відносин (3), паливно-енергетичному комплексі (2, у 2016 році - жодного).

Продовжено започатковану у другому півріччі 2016 року практику, спрямовану на суттєву активізацію роботи з виявлення злочинів за фактами незаконної порубки лісу, реалізації незаконно отриманої деревини. До суду направлено 35 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях цієї категорії, проти 18 за 2012-2016 роки поспіль.

На території області затримано 19 (у 2016 році – 16, у 2015 році – 4, у   2014 році – 2) осіб з метою подальшої екстрадиції. Забезпечено фактичну передачу компетентним органам іноземних держав 16, які перебували в міжнародному розшуку. Передано для здійснення досудового розслідування компетентним органам іноземних держав 6 (у 2016 році – 6, у 2015 році – 6, у   2014 році – 1) кримінальних проваджень.

Правоохоронними органами торік викрито 5 організованих злочинних груп (ГУНП – 4), ГУ ДФС – 1). Законної сили набрали вироки у 6 кримінальних провадженнях цієї категорії, у 5 з яких підтверджено кваліфікуючу ознаку – вчинення злочину у складі ОГ та ЗО.

Уперше в області викрито злочинне угруповання у складі 4 осіб, які з травня по липень 2017 року скоїли 10 незаконних порубок дерев дуба на території області, заподіявши істотну шкоду навколишньому природному середовищу та спричинили збитки державі на суму понад 660 тис.грн. Вказана група є однією з трьох організованих злочинних груп, викритих у вказаній сфері по державі.

Винних осіб засуджено, заявлено цивільні позови на загальну суму 750 тис. грн., які судами задоволено у повному обсязі.

Всього у 2017 році до суду направлено 9 обвинувальних актів стосовно осіб, які вчинили злочини у складі організованих злочинних груп.

Позитивні результати у сфері протидії злочинам проти основ національної безпеки України та їх розслідуванні. Викрито 9 правопорушень цієї категорії (проти 6 у 2016 році), з них у 6 – обвинувальні акти направлено до суду, що є  5-м доробком у державі.

Органами фіскальної служби вперше за 15 років до суду скеровано обвинувальний акт за фактом легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (із 9 по Україні), у якому вже постановлено обвинувальний вирок. Виявлено та припинено незаконну діяльність міжрегіонального конвертаційного центру, вилучено грошові кошти в національній та іноземній валюті на суму більше 164,5 млн. грн. та 6,6 кг золота. У закінчених слідчими цього органу кримінальних провадженнях забезпечено високий рівень відшкодування збитків (85,1%), у тому числі завданих інтересам держави (5,4 млн. грн.,  у державі – 26,9%).

Слідчими прокуратури області до суду направлено 35 обвинувальних актів, 14 з них відносно 20 осіб – про корупційні правопорушення. Із загальної кількості направлених до суду обвинувальних актів – 31 про злочини, вчинені працівниками правоохоронних органів (37 осіб).

Посилено результативність роботи слідчого відділу на пріоритетних напрямах. До суду направлено 3 обвинувальні акти стосовно 3 осіб про кримінальні правопорушення у бюджетній сфері та 1 стосовно 2 осіб у земельній. Ще  5 обвинувальних актів відносно 6 осіб скеровано до суду про злочини, пов’язані з лісокористуванням (у 2014-2016 роках – жодного).

На дві третини зросла кількість направлених до суду протоколів про адміністративні корупційні правопорушення (153 проти 92). Підвищено ефективність роботи щодо притягнення до відповідальності посадових та службових осіб, які вчинили правопорушення у бюджетній сфері (23 проти 9), фінансово-кредитній (1 із 6 у державі). Питома вага відшкодованих збитків, завданих корупційними правопорушеннями, складає майже 100% та є однією з найкращих у державі.

На усунення наслідків корупційних правопорушень заявлено 8 позовів про скасування протиправних розпорядчих актів та правовстановлюючих документів на нерухомість. За результатами судового розгляду попереджено незаконну передачу майже 3 га земель та незаконне отримання 27 тис. грн. бюджетних коштів.

За прокурорського реагування майже втричі збільшилась кількість звільнених з місць позбавлення волі незаконно утримуваних осіб (8 проти 3).

Забезпечено ефективну реалізацію представницьких повноважень. Задоволено позовів на понад 250 млн. грн. (у 2016 році – на 137 млн.грн.), з них у сфері земельних правовідносин – на 235 млн. грн. (92,8 млн. грн.).  Добровільно відшкодовано за закритими справами 29 млн. грн.

Повернуто та попереджено незаконне відчуження більш ніж 10 тисяч га земель, що майже вдвічі більше ніж у минулому році та є одним з найвищих доробків у державі.

Проте прокурор області зауважив, що незважаючи на позитивні тенденції у роботі, на окремих напрямах наявні проблеми щодо захисту прав і свобод людини та інтересів держави, що ставлять перед органами прокуратури області відповідальні завдання та вимагають невідкладного розв’язання.

Із доповідями стосовно конкретних результатів роботи у поточному році  виступили перший заступник та заступники прокурора області, які детально, зупинилися на здобутках та проблемних аспектах.

За результатами наради визначено додаткові заходи, спрямовані на підвищення ефективності роботи органів прокуратури.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини