Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 13:18:01

Ніжинські лісівники заготовили 16 тонн шишок

25.01.2018   11:02

В лісових господарствах Чернігівщини триває сезон заготівлі насіння хвойних культур. У «Ніжинському лісовому господарстві» за заготівлю взялися на початку грудня, а завершити планують наприкінці лютого.

Ще навіть не закінчився січень, а лісівники вже майже зібрали потрібну кількість матеріалу – 16 тонн шишок. Після сушіння, витрушування та осушення на виході заготівельники отримають близько 160 кілограмів насіння.

Шишки збирають на ділянках, де ростуть найкращі високо бонітетні дерева, які, відповідно, й дають гарне насіння.

За словами провідного інженера лісових культур ДП «Ніжинське лісове господарство» Наталії Демочки, майстри лісу заготовляють шишки в основному під час рубок головного користування, рідше – з ростучих дерев, адже такий спосіб складний і трудомісткий.

Та і це ще не все.

«Шишки, які будуть використані як насіння треба брати лише із відбірних, гожих за зовнішніми ознаками дерев, - пояснює Наталія Василівна. – Це роблять для того, щоб посівний матеріал був відмінний, із високими спадковими властивостями».

Заготівля насіння хвойних дерев має свою особливість: в одній шишці ялини ховається близько 20 насінин. Заготовлені працівниками лісгоспу шишки, відвозять до шишкосушарки, котра розміщена на базі ДП «Добрянське лісове господарство». Тут їх висушують і в спеціальних барабанах витрушують насінинки-крилатки, потім  насіння очищають.

Ніжинські лісівники вже встигли заготовити 16 тонн шишок. На виході заготівельники планують отримати 160 кілограмів насіння.

«Торік ми заготовили 187 кілограмів насіння, - каже Наталія Демочка. – Заготівля шишок буде тривати до кінця лютого, і хоча врожайність шишок не надто хороша, та минулорічні показники ми виконаємо».

Не кожен рік врожайний на шишки, тому лісівники намагаються створювати певний насіннєвий запас у врожайні роки.

Так, на залишку у ніжинських господарників нині є ще 184 кілограми насіння з минулого року. Частину минулорічного врожаю лісівники реалізували – продали 21 кілограм, іншу частину посіють весною.

Якщо шишки соснових достатньо просушити і насіння з них легко висиплеться, то для отримання плодів тієї ж таки сосни треба докласти неабияких зусиль.

Поки з насінними виросте деревце, яке буде рости в лісі, має пройти не менше трьох років. Саджати дерева на території лісового господарства планують ранньою весною.

 
За інформацією ДП «Ніжинське лісове господарство»

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини