Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:31:31

Солодке Різдво у Троїцькому храмі

19.01.2018   12:21Агенцiя

Колядки, щедрівки, святкові мініатюри та міні-вистави — так вшановують народження Ісуса у недільній школі при Троїцькому соборі.

Та цього року свято вийшло ще й солодким — завдяки народному депутату Максиму Микитасю з півсотні вихованців отримали невеликі смачні дарунки.

Понад півгодини музики, віршів і різноманітних творчих доробків подарували учні недільної школи глядачам 13 січня. У програмі були класичні твори «Ой, радуйся, земле» і менш відомі композиції. Викладачка школи зізнається: діти тут виняткові, для того, щоб підготувати повномасштабну програму, вистачило трьох репетицій.

Інна Василенко, викладачка недільної школи при Троїцькому кафедральному соборі, зауважує: школа існує давно, років 20, але ще ніколи не було стільки охочих тут навчатися.

«Цього року набрали понад 50 дітей із Чернігова, Михайло-Коцюбинського та інших населених пунктів передмістя, — розповідає вона. — У нас великий педагогічний колектив. Викладаються Закон Божий, агіологія (дослідження з богословських та історико-церковних аспектів святості), церковнослов’янська мова, курс — 5 класів. Ті, хто його закінчує, отримують диплом бакалавра. Вони проходять у нас навіть навчання співу на кліросі, співають акафісти, молебні, літургії».

Діяльність, спрямована на милосердя

Сюди приводять для науки навіть трирічних крихіток. Батьки задоволені — діти при ділі, ще й культурно розвиваються: навчаються музиці, співам, пізнають слово Боже.

Протоієрей Ігор, секретар Чернігівської єпархії, зазначає: Максим Микитась відомий своєю підтримкою недільних шкіл і храмів у Києві та Чернігові. Чимало церков завдяки йому отримали необхідні кошти й матеріали на ремонт та оновлення. Приємно, що й про Чернігів не забуває.

«Це діяльність спрямована на милосердя до тих, хто потребує допомоги, — говорить він. — Україна нині переживає складні часи, тому такі люди, як Максим Микитась, сьогодні потрібні. Коло проблем, про які треба дбати, надзвичайно широке: нужденні, люди, які втратили віру, підтримку, будинки. Тому ми раді, що Максим Вікторович продовжує свою працю на благо Чернігівщини».

Школа як розрада

Трійко дівчаток-підлітків Анна Лугіна, Олександра Крюкова та Аліна Ковтун кажуть, що до недільної школи прийшли з різних причин. Для когось це була можливість розвитку вокальних навичок, комусь сподобався колектив, а для одної дівчинки школа стала розрадою в тяжкі хвилини.

«Моя подруга привела мене сюди на іспит. Я посиділа, послухала й теж почала навчатися, разом випустилися. До цього я бувала в різних недільних школах, але тут мені дуже сподобався колектив. Тут дуже хороша обстановка: спокійно, по-домашньому», — розповідає Анна.

«У мене склалася ситуація, коли була дуже потрібна підтримка церкви. А потім я потрапила сюди, почала займатися музикою. Тепер я випускниця, навчаюся в музичному коледжі», — розповідає подруга Анни та її однокурсниця Олександра.

«Недільна школа для мене тепер як друга сім’я. Часто запрошують виступати, співати, і мені дуже приємно відгукуватися», — говорить Аліна.

Попри те, що дівчата вже є студентками, солодощі отримувати їм надзвичайно приємно. За що й дякують Максиму Микитасю. Останній зізнається, що така подяка для нього багато важить.

«Для кожної людини, незважаючи на її вік, визначальною є турбота. Тобто важливо відчувати себе потрібною, бажаною, не одинокою. Це з боку так здається, ну, що там той пакуночок, але ж кожен такий згорток — це вияв турботи й поваги, піклування і приємних емоцій, тобто всього того, що всі ми хочемо відчути на свята. Тому запевняю: і надалі робитиму все, щоб у чернігівської малечі було більше приводів для усмішок і щасливих емоцій. Щиро ваш Максим Микитась», — так прокоментував ситуацію народний обранець.
 

Останні новини Чернігівщини

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини