Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:00:54

Владислав Атрошенко - про бюджетні можливості Чернігова і розвиток міста

18.01.2018   10:20

У зв’язку з бюджетною децентралізацією в Україні досить часто почали лунати різні думки стосовно того, якими стали фінансові можливості міських бюджетів після реформи.

Про це з’являється багато аналітики, в тому числі й необ’єктивної, у ЗМІ та в соціальних мережах. Чернігівський міський голова Владислав Атршенко на розширеній нараді 16 січня, яка проходила в присутності журналістів, запропонував поглянути на можливості міського бюджету Чернігова об’єктивно:  
- Ми маємо бюджет міста в сумі 3 млрд 278 млн грн на 2018 рік. Це його планові надходження. Планові видатки на 6 млн менше, це 3 млрд 272 млн грн. Дохідна частина бюджету складається з двох позицій - це власні надходження 1 млрд 527 млн грн (в основному, це надходження від ПДФО, єдиниий податок, податок на землю, податок на нерухомість) та 1 млрд 741 млнгрнсубвенції з державного бюджету України. З субвенції 1 млрд 208 млн грн- це транзитні кошти, які через районні ради передаються на соціальну сферу міста (пільги, субсидії). А також 271 млн грн - освітня субвенція (субсидія на комунальні послуги) та 261 млн - медична субвенція (субсидія на комунальні послуги). Це і є доходна частина.

На переконання міського голови, видатки на оновлення інфраструктури та розвиток міста повинні становити набагато більше, ніж вони є зараз:
- Видаткова частина міста складається з наступного. Освіта -834 млн грн (719 млн поточні видатки (94 млн енергоносії, 635 млн заробітна плата), 80 млн бюджет розвитку, 34 млн дитяче харчування). Охорона здоров’я - 408 млн (339 млн поточні видатки (з/п та енергоносії), 20 млн видатки за рахунок власних надходжень благодійні внески, 49 млн грн бюджет розвитку. Компенсація за пільговий безкоштовний проїзд у громадському транспорті - 82 млн грн (74 млн дотація ЧТУ та 6 млн автоперевізникам). Видатки на утримання сфери  молоді та спорту - 50 млн грн(30 млн грн поточні витрати та 20 млн грн капітальні видатки). Міські програми, які діють у місті - 51 млн грн (програма підтримка народжуваності, підтримка громадських організацій, бюджет участі та інші). На управління Чернігівської міської ради витрачається сукупно 72 млн грн. Дотація на Новозаводську районну раду 28 млн грн (17,6 млн грн утримання і 7,7 млн грн ТРЦ). Дотація Деснянської районної ради 33 млн грн (21 млн грн утримання і 8 млн грн ТРЦ). Витрати нажитлово-комунальну сфера міста складають 408 млн грн. Ці кошти розподіляються на 114 млн грн поточних видатків утримання міста та 272 млн грн капітальних видатків, які можна назвати бюджетом розвитку. Окрім того, 8 млн грн складає екологічний фонд міста та 13 млн грн - бюджет розвитку, який фінансується через управління капітального будівництва міської ради. Якщо згрупувати  всі видатки розвитку по всіх статтях бюджету, ми отримаємо 478 млн грн. І тут у нас знаходяться практично всі видатки на реконструкцію скверів, парків, прибудинкових територій, купівлю тролейбусів, техніки тощо .

Владислав Атрошенко зазначив, що ремонтні роботи навіть по заміні покрівель, а тим більше косметичні ремонти, які були виконанні в тому числі минулого року в сфері медицини та освіти - це були вимушені міри, які рятували приміщення, але це не розвиток.

А заходами з розвитку, які найбільше потрібні нашому місту, на думку Чернігівського міського голови, має бути реновація міської інфраструктури життєзабезпечення, яка вже відпрацювала свій ресурс. На жаль, у зв’язку з тим, що така робота десятиріччям відкладалася «на потім», зараз її необхідні обсяги та сумарна вартість величезні:
- Скільки потрібно здійснити видатків на відновлення інфраструктури? Почнемо з того, що в нас 2000 км різних мереж, і закладка деяких мереж знаходиться на глибині від 6 м до 12 м. Заміна водопровідної труби довжиною 1 км діаметром 500 в цьому році обійшлася близько 12 млн грн. Ціна для різних мереж різна, хай буде середня ціна 7 млн грн за 1 км мережі, та помножимо на 2000 км мереж. Потім візьмемо умовно вартість того, щоб оновити хоча б один котел на ТЕЦ з верхнім шаром кипіння. За скромними підрахунками заміна мереж, утеплення 2000 будинків та повна реновація нашої інфраструктури обійдеться а 50 млрд грн. Для прикладу: по проекту GIZна термореновацію 2-ї лікарні з заміною внутрішніх мереж з установкою певного внутрішнього обладнання, яке в принципі буде схоже по параметрах на Європейське, в  сумі потребує 300 млн грн.

Тому якщо ми навіть будемо витрачати всі кошти з міського бюджету розвитку на оновлення інфраструктури, то оновимо всі комунікації як раз за 100 років. А в нас на заміну мереж максимально є термін 10 років. Далі кількість проривів і аварій буде такою, що потужності наших служб будуть не спроможні. Ми будемо весь час ремонтувати і вал поривів з часом буде тільки зростати.

На жаль, бюджети міст збільшилися не настільки сильно, щоб взяти на себе таке навантаження. Також майже одразу після початку децентралізації на місцеві бюджети було передано фінансування ПТУ та ряду інших зобов’язань держави. Тому я, як міський голова, на будь-яких майданчиках буду доносити це питання до керівництва держави, адже воно є питанням національної безпеки, - наголосив Владислав Атрошенко. 


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини