Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 20:19:52

Завдяки втручанню прокурора до максимального розміру збільшено орендну плату за використання 74 га землі вартістю 1 млн. грн.

10.01.2018   16:08Агенцiя

Прокуратурою Чернігівської області виявлено факт передачі земельної ділянки площею 74 га сільськогосподарських угідь вартістю понад 1 млн. грн. в оренду фізичній особі для ведення фермерського господарства у Ніжинському районі з порушенням вимог Закону України «Про оцінку земель».

Встановлено, що при укладанні договору з райдержадміністрацією не проведено та не затверджено нормативно-грошову оцінку земельної ділянки, хоча цю обставину законодавством визначено як  істотну умову угоди, оскільки розмір орендної плати визначається у відсотковому відношенні саме від вартості землі. Як результат, до місцевого бюджету не надходили значні суми коштів у вигляді орендної плати.

Крім того, орендарем після отримання земельної ділянки в оренду фермерське господарство не створено, а ділянку передано в суборенду іншому суб’єкту господарювання. Таким чином, сільгосппідприємство набуло право оренди в обхід  процедури земельних торгів, передбачених ст. 124 Земельного кодексу України.

На усунення виявлених порушень прокуратурою області ініційовано визнання укладеного договору оренди недійсним у судовому порядку.

У ході судового розгляду справи, враховуючи беззаперечність доказів наданих прокурором, відповідачем розірвано договір суборенди земельної ділянки. У подальшому між фізичною особою та Головним управлінням Держгеокадастру в Чернігівській області, що є розпорядником земель сільськогосподарського призначення державної власності, 21.12.2017 укладено додаткову угоду за умовами якої збільшено розмір орендної плати до   130 тис грн на рік (12% від нормативної грошової оцінки) замість 9,3 тис грн, передбачених попередньою угодою.

Зважаючи на врегулювання спірних правовідносин, спрямованих на реальне поновлення економічних інтересів держави, ухвалою суду 05.01.2018 провадження у справі за позовом прокурора припинено.

Відтак, завдяки прокурорському втручанню припинено незаконне використання землі та забезпечено надходження до місцевого бюджету  додаткових кошти від оренди земельної ділянки.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини