Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 04:41:15

Треба лікар - дзвоніть на мобільний до фельдшера. ВІДЕО

08.01.2018   10:42Агенцiя

Потрібен лікар – дзвоніть на мобільний до фельдшера. Набравши 103 деякі жителі області тепер чують довгі гудки. З початку року скоротили диспетчерські служби «швидкої допомоги».

Люди передають один одному мобільні номери фельдшерів, аби у разі погіршення самопочуття таки отримати допомогу. Як живуть люди із такими кардинальними змінами, розкажемо на прикладі Новгород-Сіверського: тут диспетчерська служба не працює вже 5 днів.

Павло Карбовський із Новгород-Сіверського часто телефонує до швидкої. Чоловік страждає від астми, особливо задуха турбує вночі. Тому сподівається лише на допомогу медиків.

«У мене хворі бронхи, то я кожні 5 днів викликаю. Тепер що робити? Не знаю. Приїде парамедик, покладе на ноші та повезе в лікарню. Мені зроблять ін’єкцію та через 10 хвилин відправлять додому. Чого я туди маю їхати? Вчора я дзвонив до швидкої, то вони приїжджали, а що буде далі? Не знаю», — Павло Карбовський, хворий на бронхіальну астму

Чоловік боїться найбільше, що одного дня набере 103 і почує довгі гудки.

«Якщо раніше, коли люди дзвонили на 103, то у нас цілодобово чергували працівники, приймали виклик та відправляли бригаду, але у зв’язку з реорганізацією, у нас скоротили штат», — Ігор Азаренко, зав. Новгород-Сіверським відділом медицини катастроф Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Чернігівської облради.

В ідеалі виклики, які не змогли прийняти на місцях, повинні йти на Централізовані диспетчерські. Вони є у 80% обласних центрів. У Чернігові лише почнуть монтувати таку у першому кварталі року, а це три місяці невизначеності для пацієнтів.

У Чернігові готуються приймати виклики з усіх районів Чернігівщини, щойно запрацює обладнання. Пояснюють, чому не завжди зараз люди можуть додзвонитися на 103.

«Викликів багато. У відділі не залишилося людей, хто може прийняти дзвінок на 103. Тому додатково введені мобільні телефони, об»яви зробили сільським головам», — Валентина Луценко, заступник директора Центру ЛПЗ «Чернігівський обласний центр екстренної медичної допомоги та медицини катастроф.

У Новогод-Сіверському мобільні телефони фельдшерів люди передають із уст в уста, друкують у газетах і в телесюжетах. Якщо фельдшери не на виклику, вони відповідатимуть на 103, якщо поїхали комусь на допомогу, то вихід один – дзвонити їм напряму.

Це вимушені заходи на перехідний період. Вже за три місяці усі дзвінки на 103 прийматиме централізована диспетчерська у Чернігові. Тут аналізуватимуть причини викликів.

«Всі розділять на екстренні і неекстренні. Тобто бригада в містах їде за 10, у селах за 20 хвилиг. На неекстренні – година. Життю не загрожує. У нічний час швидка», — Валентина Луценко, заступник директора Центру ЛПЗ «Чернігівський обласний центр екстренної медичної допомоги та медицини катастроф.

Загострення хронічних хвороб, не критично підвищений тиск чи температура диспетчер найвірогідніше вважатиме неекстренним випадком. І порадить звернутися до дільничного чи сімейного лікаря. У нічний час, свята та вихідні – на такі виклики виїжджатиме швидка. З часом, кажуть медики, можуть бути зміни. Адже у Чернігові щодня люди викликають швидку понад 3 сотні разів.


Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини