Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 22:35:31

У Новій Басані щиро дякували за консультації з актуальних питань розвитку громади

23.12.2017   14:15Агенцiя

22 грудня відбувся робочий візит експертів Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування до Новобасанської громади (Бобровицькій район), в ході якого відбулася зустріч з головою громади Володимиром Левченком, членами виконавчого комітету та депутатами районної ради.

Директор Ірина Кудрик презентувала діяльність Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». За її словами в рамках програми громадам та органам місцевого самоврядування надається інформаційна, методична та експертна підтримка задля розвитку сільських територій та впровадження реформи децентралізації. «Основне завдання, яке ставить перед собою Програма – це посилення спроможностей громад на національному, регіональному та місцевому рівнях з метою впровадження реформ регіональної політики та децентралізації. Це включає в себе вертикальну та горизонтальну координацію та розвиток спроможності на всіх рівнях управління по всій Україні. А також розширення прав і можливостей об’єднаних громад з метою надання високоякісних послуг громадянам», - зазначила керівник Чернігівського Центру.

 

Радник з питань децентралізації Людмила Чабак наголосила на важливості розробки проектів розвитку інфраструктури, а також спрямованих на підвищення спроможності громади та її потенціалу. Також експерт звернула увагу на важливість участі у конкурсі проектів Державного фонду регіонального розвитку. «Ми готові консультувати, допомагати в написанні проектів. Головна умова, щоб цей проект був цікавий та корисний і Вам, і Вашій громаді», - наголосила Людмила Чабак.

Під час зустрічі було озвучене питання передачі освітніх закладів у власність Новобасанської громади. Спочатку громада хотіла, щоб вони продовжували утримуватися Бобровицької районною владою, за що довелось би передавати гроші.  І немаленькі. «А навіщо ви тоді об’єднувалися? Чому ви не хочете створити свій відділ освіти і утримувати їх на свій розсуд?», - запитала у представників громади Ірина Кудрик. Її думку підтримав і депутат Бобровицької районної ради Олександр Шаманський. На його думку громада повинна дбати про свої школи та садочки самостійно, а тому в перші місяці 2018 року мають бути утворені і освітній відділ, і фінансовий.  В результаті обговорення голова громади Володимир Левчeнко та члени виконкому вирішили винести на сесію пропозицію про створення відділу освіти протягом першого кварталу 2018 року.

Новобасанська громада в своїй самостійній діяльності тільки робить свої перші кроки. Перші вибори у цій громаді відбулися 29 жовтня 2017 року.

Найближчим часом у громаді запрацює інтернет-ресурс, щоб інформувати мешканців про діяльність влади, зміни та новини, що відбуваються в громаді. Як зазначила радник з питань комунікацій Чернігівського ЦРМС Оксана Стельмах, для кожної громади інформування є важливим напрямком. «У людей будь-які реформи викликають багато запитань та неправдивих міфів, які часто підсилюються опонентами змін. А тому важливо приділяти увагу інформаційній та роз’яснювальній роботі, щоб навіть бабця на хуторі знала про децентралізацію і про те, що живе вона вже у громаді», - пояснила експерт.

Також в ході зустрічі були надані консультації та практичні поради щодо структури та штатного розпису.

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.