Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:30:08

На Чернігівщині виявлено в два рази більше крадіжок газу, ніж рік тому

01.09.2017   10:30Агенцiя

За січень-липень 2017 року фахівцями ПАТ«Чернігівгаз» було виявлено 1340 фактів незаконного споживання газу у побуті. Внаслідок таких дій порушники завдали державі збитків на суму на 3 млн. грн.

За вісім місяців 2016 року на Чернігівщині було зафіксовано 750 порушень, пов’язаних з несанкціонованим використанням газу. А цього року вже 1340 подібних фактів. Фахівці «Чернігівгазу» виявили понад сотню випадків, коли споживачами було самовільно відновлено газоспоживання, 940 фактів некоректної роботи лічильників та 19 врізок в газопровід. Але частіше за все, порушники різними способами втручаються в роботу лічильника, свідомо намагаючись зменшити показання приладу. Лише за червень та липень поточного року було задокументовано 120 таких випадків, в зв’язку з чим порушникам було нараховано збитків на суму 90 тис грн.

У «Чернігівгазі» констатують, що після здорожчання енергоносія, споживачі все частіше вдаються до маніпуляцій з газом. Але одночасно застерігають споживачів від таких дій, адже врешті –решт факт виявляється, а за новим законодавством суми штрафів за несанкціоноване газоспоживання також суттєво збільшились. До того ж, некваліфіковане втручання в систему газопостачання несе небезпеку життю як самого власника, так і оточуючих мешканців.

«Споживачам слід розуміти, що факт несанкціонованого відбору газу все одно буде виявлений. Наші фахівці проводять постійні перевірки, застосовуючи при цьому сучасне обладнання. Також ми аналізуємо обсяги споживання палива. Наприклад, якщо в якомусь домоволодінні споживання суттєво знизилося та не відповідає встановленим газовим приладам – є підстави провести перевірку. Окрім того, інколи інформація про порушення надходить від небайдужих громадян», - поінформував технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

У багатьох випадках до незаконного використання палива вдаються заможні власники великих обійсть, які вже відключені від газу через борги, або приватні підприємці. Нещодавно газовики провели 4 експертизи підозрілих промислових приладів обліку і по всім було доведено стороннє втручання.

«Як правило, незаможні люди більш законослухняні. Натомість бізнесмени за допомогою різних махінацій з газом намагаються збільшити свої статки. Так, у липні цього року на Новгород-Сіверському підприємстві-виробнику молочної продукції «Чернігівгаз» виявив крадіжку на півмільйона кубометрів. При перевірці вузла обліку експертизою було доведено порушення його конструкції», - розповів Віталій Черчович.

Усі факти порушень правил газоспоживання розглядає спеціальна комісія у складі технічних фахівців компанії, представників держрегулятора НКРЕКП та державного підприємства «Чернігівстандартметрологія». На розгляд запрошується споживач, або його представник. Розглянувши всі матеріали, комісія вислуховує кожну зі сторін та робить висновок - мало місце порушення чи ні. Для прикладу, за результатами 2017 року по більше 1 тис справ комісія прийняла рішення не нараховувати споживачам штрафні санкції.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини