Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:47:45

Вишивка як спосіб заробити…

03.08.2017   08:18

Вишиванка - це символ здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, любові та святковості. Окрім того, вишиванка – це ще й оберіг. Вона зберігає в собі моменти історії, передає традиції предків, уособлює дух нації.

А сьогодні національне рукоділля може стати не лише способом творчої реалізації, а й гарним бізнесом.

Про це йшлося на семінарі, який відбувся днями у Менському районному центрі зайнятості в рамках культурно-просвітницького проекту «Збережемо традиції предків», за участю місцевих майстрів - Владислава Смущенка та Тетяни Чернешенко.

Вишиванням споконвіку, як правило, займались жінки, проте  Владислав Смущенко - майстер вишивки з села Волосківці, що на Менщині,  є тому витянком. Любов до мистецтва прищепила хлопцеві мати, яку свого часу навчала вишивати її ненька. Хлопчик змалку захоплено спостерігав за вправною роботою жіночих рук, бачив, як народжується диво – картина, килим, рушник. Маленьким Владик часто просив бабусю навчити і його, але прохання не сприймали серйозно – це ж хлопчик! А він, ламаючи стереотипи, цілесппрямовано йшов до поставленої мети.

Виставки творів молодого майстра уже відбувалися у його рідних Волосківцях, Дягові, Мені. Цього разу до уваги безробітних була представлена експозиція на біблійну тематику – вишиті хрестиком ікони Богородиці, Святого Миколая-Чудотворця, полотна з сюжетами Різдва Христового, Хрещення Ісуса та інші.

Щире захоплення у безробітних викликали й вишиті бісером та хрестиком картини Тетяни Чернешенко з с.Данилівки. На семінарі вони також дізналися про регіональні секрети української вишивки, особливості  орнаментів, гами кольорів та володіння унікальними техніками.

- Наш народ здавна ставився до вишиванки як до святині, - говорять організатори семінару. – Вишивання було не лише мистецтвом, а й ремеслом українців. Багатющий скарб звичаїв нашого народу ми отримали в спадок і мусимо зберегти його та передати дітям, аби не перервався зв\'язок поколінь.


Менський районний центр зайнятості

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.