Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:02:09

Переробка батарейок: бути чи не бути?

01.08.2017   08:23Агенцiя

31 липня пройшла звітна прес-конференція по виконанню проекту “Міжрегіональної громадської екологічної ініціативи “ЛІНЕЯ”, який проводився у березні-липні 2017 року та був покликаний вирішити проблему забруднення навколишнього середовища відпрацьованими батарейками за рахунок обміну досвідом та співпраці між громадськими організаціями з різних регіонів України.

Проект виконувався Громадською організацією “Еко місто Чернігів”у рамках «Української регіональної платформи громадських ініціатив», що адмініструється ГО «МАRТ» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Старт ініціативі був даний у місті Чернігові, куди на тренінг для навчання та обміну досвідом приїздили представники партнерських організацій з Чернівців, Рівного, Новгород-Сіверського та міста Добропілля Донецької області. “Зараз Чернігів збирає близько 20% з усіх використаних батарейок для утилізації. За нашими підрахунками, завдяки інформаційним кампаніям, просвітницьким заходам, адвокації та розвинутій волонтерській мережі, до якої залучені чернігівські навчальні заклади, ми у 20 разів перевищуємо середній показник по Україні” – розповів Сергій Безбородько, керівник ГО “Еко Місто” – “Свій досвід, розроблені матеріали, план-конспекти лекцій та презентації ми поширили для учасників тренінгу для того, щоб справа росла та масштабувалася країною”.

За відгуками учасників, навчання було дуже корисним та дало можливість змінити стан справ у регіонах. Так, наприклад,  Юрій Внуков з Добропілля самостійно провів лекції для школярів та обладнав спеціальні контейнери для збору батарейок, залучивши кожну із восьми шкіл свого міста до екологічного проекту. Учасники з Чернівців та Рівного також розробили власні ініціативи та чекають їх затвердження щоб із вересня місяця запустити збір відпрацьованих елементів живлення у школах міст.

Чернігівські школярі – найактивніші. Усього за місяць з травня по червень вони зібрали близько 50 000відпрацьованих батарейок, прийнявши участь у екологічній грі “Eco Battle”. Акція проходила за підтримки Управління освіти, Управління сім’ї, молоді і спорту ЧМР. Протягом місяця за кожну здану батарейку діти отримували від педагогів організаторів шкіл спеціально виготовлені еко-монети, які потім могли обміняти на сувенірні стікери та сертифікати партнеру гри Розважального центру “Дитяча планета”.

Ще одним інструментом для залучення громади має стати Еко Карта України, яку розробили та спільно заповнили еко-активісти. Карта доступна за посиланням www.eco-map.org.uaта допоможе дізнатися про місця прийому відпрацьованих батарейок у Рівному, Чернівцях, Добропіллі, а у Чернігові ще ірозповість, де у місті здати старі ртутні лампи, термометри, куди віднести вторинну сировину, чи як дати друге життя старим речам. Сервіс карти дозволяє додати інформацію та користуватися нею у будь-якому іншому місті України.
На сьогоднішній день членами ГО “Еко Місто” зібрано та зберігається для подальшої утилізації вже понад 200 000 відпрацьованих батарейок.

Нажаль, нині в Україні не працює жодного заводу, який би мав можливість переробляти хімічні джерела живлення – все через дотаційність процесу, бо заробити кошти на цьому не можливо, а хто повинен платити – невідомо. Необхідно, щоб Верховна Рада прийняла зміни до екологічного законодавства та заклала вартість утилізації у вартість батарейок, так званий утилізаційний збір. Така модель, коли платить саме забруднювач, діє у країнах Європейського Союзу, в Україні імпортери звільнені від такого податку і не переймаються екологічними проблемами,але бути, чи не бути переробці залежить від тиску з боку громадського суспільства: чимбільше людей дізнається про шкідливий вплив батарейок, чим більше людей об’єднається для порятунку навколишнього середовища, тим швидше вдасться нам разом змусити владців прийняти необхідні закони.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини