Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 15:59:09

Деснянська ОТГ потрапила до лідерів загальнодержавного рейтингу фінансової спроможності громад

27.07.2017   13:15

Деснянська об’єднана територіальна громада посіла 12 місце у рейтингу 366 ОТГ, укладеному за результатами моніторингу їх фінансової спроможності експертами Центрального офісу реформ при Мінрегіоні.

До числа 50 найбільш спроможних громад увійшли ще 2 ОТГ з Чернігівщини: Гончарівська (29 місце) та Корюківська (46 місце).

Спроможність кожної об’єднаної громади залежить від чотирьох ключових критеріїв – її чисельності, питомої ваги базової дотації у структурі доходів, капітальних видатків на 1-го мешканця (без субвенцій із держбюджету), а також – витрат на утримання управлінського апарату, нагадав  Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Він наголосив, що ОТГ із чисельністю менше 5 тисяч мешканців мають менший потенціал розвитку, порівняно із більш населеними територіями. Розвиток малого і середнього підприємництва на території певної громади залежить від наявності там кваліфікованих трудових ресурсів, обсягу місцевого ринку споживання, спроможності ОТГ створювати і утримувати інфраструктуру.

— Безумовно, більш населені громади з огляду на ці чинники є привабливішими для розвитку бізнесу і залучення інвестицій.  Вони здатні надавати якісніші послуги і забезпечити кращі стартові умови для соціального та економічного зростання, — наголосив Геннадій Зубко.

На його думку, аналізуючи першу шістку найбільш успішних громад, — Слобожанської, Богданівської, Вербківської (Дніпропетровщина), Шахівської (Донеччина), Шишацької (Полтавщина), Ушомирської (Житомирщина), можна запропонувати чотири ключові критерії успішного розвитку.

— Чисельність громади має сягати щонайменше 5-7 тис мешканців, питома вага базової дотації у структурі доходів не повинна перевищувати 30% обсягів власних надходжень, граничний рівень витрат на управлінський апарат може бути до 20% від власного ресурсу громади (без трансфертів із центрального і обласного бюджетів). Важлива умова – зростання обсягів капітальних видатків із обрахунку на одного мешканця, — зауважив Віце-прем’єр-міністр.

Довідково: Моніторинг фінансової спроможності ОТГ здійснено експертною Групою фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні.

Оцінку фінансової спроможності 366-ти ОТГ проведено на підставі результатів моніторингу виконання місцевих бюджетів за І півріччя 2017 року та за чотирма основними показниками, які відображають:
—  власні доходи на 1-го мешканця;
—  рівень дотаційності бюджетів (питома вага базової/реверсної дотації у доходах);
—  питому вагу видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах ОТГ (без трансфертів з державного бюджету);
—  капітальні видатки на 1-го мешканця (без субвенцій з державного бюджету).

На підставі зазначених показників сформовано загальний рейтинг ОТГ.


За матеріалами прес-служби Віце-прем’єр-міністра України

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.