Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:46:11

Колишній безробітний робить бізнес на смітті

23.06.2017   08:20

Тим, хто звик бачити все в сірих тонах, не допоможуть навіть рожеві окуляри. Натомість є люди, які, незважаючи на труднощі, активно будують своє життя, намагаючись робити світ навколо себе якомога кращим. Саме такий Олександр Колівешко зі Снов’янки Чернігівського району.

У 32-річного чоловіка за плечима - навчання у технологічному університеті, аспірантура, робота над дисертацією. Попрацював 3 роки рятівником, а опинившись на обліку в центрі зайнятості, вирішив спробувати знайти свою нішу на ринку праці -  боротьбу за чисте довкілля перетворив на власний бізнес.

Його підприємство «Арура» вже другий рік займається збором небезпечних і безпечних відходів. До справи долучив і старшого брата Миколу. Відтак бізнес став родинним.

«Сміття у нас давно перейшло з розряду побутових проблем в ранг національної катастрофи. Якщо раніше левову частку побутових відходів становили органічні відходи і папір, які швидко розчинялися, то нині в рази зросла частка шкідливого пластику та поліетилену, яких люди намагаються позбутися в найпростіший для себе спосіб – викинути подалі від своєї оселі. Тому стихійні звалища у лісах, на берегах водойм для нас, на жаль, стали невід’ємною частиною пейзажу. А з цим потрібно щось робити», - говорить керівник «Арури». І поки держава зволікає, а ця проблема потребує вирішення саме на державному рівні, отакі ентузіасти як Олександр Колівешко діють, намагаючись зробити світ чистішим, зберегти його для майбутніх поколінь.

На сьогодні ПП «Арура» має 5 стаціонарних збірних пунктів, 2 з яких у м.Чернігові, решта – у селах Снов’янці, Брусилові, Клочкові. Туди зносять люди всякий непотріб – макулатуру, металобрухт, скло, поліетиленові пляшки, батарейки, пластикові та гумові вироби тощо. Несуть сміття як свідомі громадяни, так і ті, для кого це стало своєрідним заробітком. Також підприємство надає послуги з вивозу відходів з кафе, магазинів.  У спеціальному ангарі сміття сортують, подрібнюють і пресують, після чого здають на подальшу переробку.

За кадрами О.Колівешко йде «по старій пам’яті», але вже в якості роботодавця, до Чернігівського районного центру зайнятості. Знає, що завжди може розраховувати на підтримку його фахівців, які допомагають залучати безробітних до тимчасових робіт на підприємстві. В найближчих планах роботодавця – розширення сфери діяльності на сусідню  Менщину.

Про те, що можна зробити бізнес на смітті, Олександр задумувався ще в студентські роки. Адже, аби не забруднювати навколишнє середовище, підприємства, та й пересічні громадяни також, мусять кудись дівати небезпечні відходи. Досліджував проблему з наукової точки зору, в своїй дисертації на тему «Бухоблік, аналіз і аудит екологічних витрат підприємства», яка написана та, за його словами, чекає свого часу. А тепер втілює ідею на практиці з впевненістю, що його бізнес є сьогодні життєво-необхідним.
                                                                                        
Світлана Шеремет

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини