Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:27:10

Осад у воді – повідомте диспетчеру

20.06.2017   09:31

Проблем з «іржавою» водою в Чернігові не уникнути, доки не буде збудовано три станції знезалізнення води і КП «Чернігівводоканал» працює в цьому напрямі. Але з появою осаду у питній воді можна боротися вже зараз.

Для цього потрібна лише співпраця абонентів і підприємства-постачальника води. При появі осаду у воді абоненти мають зателефонувати до диспетчерської служби КП «Чернігівводоканал» і повідомити адресу, за якою подається вода неналежної якості.

Чернігівську воду потрібно знезалізнювати

Наявність двовалентного заліза в артезіанській воді Бучасцкого горизонту – характерна риса для водозаборів Чернігівщини. Це зовсім не означає, що труби, по яким вода потрапляє до помешкань громадян – прогнили, або хтось «домішує» заліза у ту воду, що подається.

Вода до кранів чернігівців поступає з п’яти водозаборів, але на трьох з них такий параметр, як залізо загальне, перебуває на межі допустимого – 0,2 мг/дм куб. При підйомі на поверхню та контакті з повітрям, двовалентне залізо переходить у трьохвалентний стан – виділятися буруватий осад, який, зазвичай і осідає в трубах.

Звичайно, наявність заліза у воді можна «замаскувати», додавши туди «SeaQuest» – хімічну сполуку, яку вже колись намагалися добавити у чернігівську воду. На практиці запропонований «чудо-сиквест» складається на 76-78% з поліфосфатів та на 22-24% з ортофосфатов. Цей препарат зв'язує з собою розчинені у воді солі. На молекулярному рівні він утворює з іонами мінералів замкнуту структуру і блокує їх від подальших хімічних реакцій. Вода стає блакитного кольору, але чи безпечна вона для вживання? Певно, що ні!

Також, навряд чи добавлять здоров’я містянам додавання хімічних сполук на основі хлору, якими також можна покращити якість води. Водоканал – за безпечну і природню воду. Тому, практично єдиним приємним на сьогодні напрямком очищення води є будівництво станцій знезалізення на принципі окислення води шляхом аерації. Для усунення осаду з води, Чернігів потребує будівництва не менше трьох  таких станцій. Засіб не з дешевих, але це – перспектива розвитку Чернігівського водоканалу. І, якщо люди хочуть пити здорову воду, треба знайти шляхи фінансування проектів будівництва станцій знезалізнення води.

Що робити сьогодні

І поки Водоканал вирішує питання будівництва станцій знезалізнення води, єдиним шляхом очищення водопроводів від осаду заліза можуть бути промивки водопровідних мереж. В свою чергу КП «Чернігівводоканал» регулярно проводить промивки магістральних водопроводів і просить організації, що обслуговують будинки, робити те ж саме в будинкових мережах. Нажаль, здебільшого ці прохання просто не чують! Труби в будинках, яким по 40-50 років – позаростали і будь-яке коливання води в мережах викликає скаламучення води та підйом шару осаду.

Важливим є те, що для вирішення проблем в сфері водопостачання потрібно не розміщувати фотографії «іржавої» води у соціальних мережах, а повідомляти про  проблеми до диспетчерської служби КП «Чернігівводоканал».

Для того, щоб зрозуміти причини появи осаду у воді, лабораторія Водоканалу відбирає аналізи води на магістральному водопроводі і в квартирі у абонента. Тільки після цього можна визначити, де ж саме потрібно проводити промивку або вжити інших заходів. Тому для вирішення проблеми дуже важливою є адреса, за якою спостерігається вода, що не відповідає нормативам. Але, нажаль, городяни чомусь соромляться назвати адресу, за якою виникли негаразди з водопостачанням і це затягує строки вирішення проблем.

Проблема з водою на Єськова пов’язана з новим будівництвом

Активні будівельні роботи ведуться по всьому місту. І вулиця Курсанта Єськова у Чернігові – саме одне з таких місць. Тут вже декілька місяців поспіль активно зводиться ряд багатоповерхових будинків.

Зрозуміло, що будь-яке будівництво пов’язане з використанням води, врізками в водопровідну мережу, підключеннями та переключеннями. Ці фактори здебільшого і впливають на якість води у абонентів. Особливо, якщо маніпуляції з водою будівельники намагаються проводити самостійно, не розуміючи фізики процесів.

В четвер, 15 червня до диспетчерської служби КП «Чернігівводоканал» надійшло декілька скарг  щодо якості води по вулиці Курсанта Єськова. Нажаль, громадяни не повідомили своєї адреси і через це лабораторія КП «Чернігівводоканал» не мала можливості відібрати проби води та чітко встановити причини зниження її якості.

Але, не дивлячись на те, що інформація щодо зниження якості води в районі вулиці Курсанта Єськова носила лише загальний характер, в п’ятницю, 16 червня водопровідною службою КП «Чернігівводоканал» було проведено промивку мережі в зазначеному районі міста.

В понеділок, 19 червня на одній зі сторінок соціальної мережі Фейсбук з’явилося фото з стаканом, в якому була рідина, що нагадувала квас. Автор публікації не вказав адреси, але за одним з коментарів вдалося дізнатися, що вода з осадом тече саме на вулиці Курсанта Єськова в будинку №14.

Проведенням комісійного обстеження водопровідних мереж кварталу вулиць Курсанта Єськова було встановлено, що причиною погіршення якості води було несанкціоноване використання пожежного гідранту будівельниками. Самостійно відкриваючи та закриваючи гідрант для проливання ґрунту, будівельники каламутили воду у водопровідній мережі, що і стало причиною появи осаду у воді в кварталі будинків цього району міста.

В понеділок, 19 червня з будівельниками було проведено відповідну роботу, а пожарний гідрант – перекрито та опломбовано. У вівторок, 20 червня в районі вулиці Курсанта Єськова буде проведено додаткову промивку водопровідних мереж, після чого якість води буде відновлено.

Інформацію щодо появи осаду у воді можна повідомити до диспетчерської служби КП «Чернігівводоканал»:
    за телефоном 67-67-87;
    на сайті water.cn.ua у формі «Написати нам»;
    надіславши електронного листа на адресу info@water.cn.ua;
    залишивши повідомлення на сторінці підприємства у мережі Фейсбук


 
Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини