Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:38:07

У Чернігові розроблені Порядок обстеження багатоквартирних будинків і Програма для їх капітального ремонту в разі нестворення ОСББ

26.01.2017   09:22Агенцiя

Сьогодні в Чернігові багато мешканців звертаються до міської влади з приводу обстеження технічного стану їх будинків. Проте, нормативний документ, який визначає порядок таких обстежень, затверджений ще Радою міністрів УРСР і стосується виключно державного житлового фонду, який зараз вже практично відсутній.

Аби  хоча б на локальному міському рівні заповнити цю нормативну прогалину і мати механізм для дій у випадках, коли будинок, можливо, почав руйнуватися і потребує порятунку, Управлінням ЖКГ міської ради спільно з депутатами розроблений Порядок виявлення, обстеження та вжиття відповідних заходів щодо усунення дефектів технічного стану багатоквартирних жилих будинків у м. Чернігові. Він виноситься на розгляд сесії міської ради, засідання якої відбудеться сьогодні.

Ним затверджується механізм обстеження житлового будинку, зокрема, в разі звернення громадян до житлової організації. При цьому в документі чітко розписано, хто, в які строки, що саме і як зобов’язаний зробити у випадку такого звернення. Зокрема, в яких випадках створюється комісія для обстеження будинку, куди в установленому порядку залучаються фахівці проектних, науково-дослідних та інших організацій.

Проте, потрібно розуміти, що відповідно до чинного законодавства висновок комісії, зроблений в результаті обстеження будинку, не має зобов’язуючого характеру. Завдання житлової організації після отримання висновку – своєчасно і максимально об’єктивно проінформувати мешканців. Якщо у висновку йдеться про те, що дім не відповідає санітарним і технічним вимогам, то наступним етапом має бути проведення – за згодою мешканців - експертизи технічного стану жилого будинку спеціалізованою організацією. Вартість проведення такої експертизи – від 70 тис. грн.

Представляючи проект цього документу на засіданні виконавчого комітету міської ради, начальник Управління ЖКГ Ярослав Куц акцентував увагу на наступному:

- Якщо експертна організація визначає, що будинок потребує ремонтних робіт для того, щоби його стан не погіршувався, то житлова організація скликає загальні збори і людям пропонуються 3 варіанти вирішення цього питання. Перше – створення ОСББ і участь у Програмі  сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки (відомій як «Програма 80/20, де 80% платить міський бюджет, а 20 – мешканці через ОСББ як юридичну особу). Другий варіант – реалізація Закону України «Про приватизацію». Це значить, подавати звернення власників до міської ради і йти по таблиці з відповідної Постанови Кабінету Міністрів, там чітко все виписано. І третій варіант – якщо люди не хочуть вважати себе ні власниками, ні співвласниками, то їм пропонується просто зібрати кошти й провести ремонт. 20% від цього буде фінансуватися за рахунок міського бюджету.

Третій варіант можливий у випадку, якщо 26 січня депутати Чернігівської міської ради підтримають проект міської Програми сприяння збереженню і покращенню технічного стану житлового фонду міста та його безпечній експлуатації на 2017-2019 роки, в якій передбачений такий порядок.


Довідково:

За даними Управління житлово-комунального господарства, в місті Чернігові налічується близько 1200 багатоквартирних будинків, термін експлуатації яких перевищує 40 років. Серед них більше 100 будинків – старіші за 100 років. І кількість житлового фонду, термін експлуатації якого перевищує встановлені нормативи, постійно збільшується.

Всього ж у Чернігові на балансі комунальних підприємств перебувають  1 750 житлових будинків загальною площею понад  3 000 000 кв. м. І, як відомо, капітальний ремонт цього житла вже дуже багато років поспіль не входить у тариф за надання житлово-комунальних послуг.



Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини