Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:01:39

Зухвалі аферисти знову нагадали про себе в Чернігові

27.10.2016   07:16

Поліція Чернігівщини регулярно реєструє звернення ошуканих жителів області щодо скоєних відносно них шахрайських дій особами неслов’янської зовнішності. Попри всі звернення та застереження правоохоронців, громадяни продовжують потрапляти на вудку аферистів.

Звернення поліції зумовлене черговим фактом шахрайства, який стався 21 жовтня. До чергової частини зателефонувала 78-річна пенсіонерка із заявою, що за місцем мешкання після уходу двох невідомих жінок, котрі представилися співробітниками газової служби, виявила крадіжку 8000 гривень, ювелірних виробів та фотоапарата.

Інформація зареєстрована в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, відкрите кримінальне провадження за ч.1 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), проводиться досудове розслідування.

З цього приводу поліція вкотре звертається до громадян та закликає бути пильними й дуже обережними, адже аферисти подекуди вправно користуються методами навіювання та ілюзіонізму. Особливо часто їх «клієнтами» стають надміру довірливі громадяни, переважно молодого віку або літні люди. Як правило, основними методами шахрайств є «зняття порчі» та ворожіння.

Майже завжди шахраї користуються методами навіювання, а коли вони зникають, потерпілий деякий час не може зорієнтуватися, що ж трапилося. Лише прийшовши до тями, звертається по допомогу.

До громадян старшого віку шахраї застосовують методи психологічного тиску, б’ючи на жалість та співчуття. Зловмисники просяться в квартиру під виглядом працівників комунальних або соціальних служб перевірити газовий лічильник, батареї, умови проживання, інколи вигадують інший привід — переповити дитину, напитися води тощо. Як наслідок — з помешкань зникають коштовності, гроші, цінні речі.

Шановні громадяни!

Для уникнення небезпеки від цих шахраїв пропонуємо кілька загальних правил поведінки з ними:

- якщо до вас підійшли на вулиці з пропозицією поворожити чи «зняти порчу», намагайтеся якомога швидше відірватися від нав’язливих добродіїв та піти геть. Чим менше ви будете з ними спілкуватися, тим менше шансів у вас бути загіпнотизованими.

Якщо відчепитися не вдається, покличте когось на допомогу. Поява сторонньої людини відволіче увагу шахрайок від вас, і це допоможе вам від них звільнитися.

Ні в якому разі не давайте їм своїх речей, грошей, коштовностей, бо за першою річчю піде друга тощо. Не дозволяйте підозрілим особам заходити до свого помешкання, а якщо вже вони зайшли самовільно, зверніться по допомогу до сусідів, щоб випроводити непроханих гостей з квартири.

Дотримуючись цих правил, ви зможете убезпечити себе і своє житло від шахрайських дій та крадіжок.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини