Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:04:02

Чернігівські онкологи здійснили першу радикальну вагінальну трахелектомію

25.10.2016   08:11Агенцiя

Онкологи Чернігівського обласного онкологічного диспансеру здійснили першу радикальну вагінальну трахелектомію (видалення шийки матки).

Оперативне втручання провели 28-річній пацієнтці, що мала онкологічне захворювання І b-стадії. До цього дня в медичному закладі  виконувалася лише радикальна абдомінальна (от лат. аbdomen  − «черево, живіт») трахелектомія.

Як зазначив Юрій Шень, завідувач гінекологічного відділення онкодиспансеру, хірург-онкогінеколог вищої кваліфікаційної категорії, кількість хворих молодого віку з інвазивним раком шийки матки щорічно  зростає, а отже й підвищує актуальність розробки органозберігаючих методів лікування, які дозволяють зберегти дітородну функцію без порушення онкологічних принципів радикалізму.

Вагінальна та абдомінальна  трахелектомії є передовими органозберігаючими та малотравматичними оперативними втручаннями.

Такий сучасний підхід до лікування надає можливість зберегти репродуктивну функцію пацієнтки, покращити її психоемоційний стан та якість життя. Метод значно зменшує тривалість післяопераційної реабілітації та ускладнення.

− Для нашої пацієнтки це вкрай важливо, адже вона ще не народжувала, – акцентував увагу лікар.

Під час оперативного втручання виконана вагінальна трахелектомія з проведенням лімфаденектомії (видалення лімфатичних вузлів) у ділянці малої миски та мискових судин із заочеревним доступом. Такий доступ є більш бережливим, вірогідність спайкового процесу зведена до мінімуму, що вкрай важливо для жінок, котрі мають бажання завагітніти.

Чернігівський обласний онкологічний диспансер  – один із небагатьох регіональних закладів України, де виконуються такі оперативні втручання. 


Довідково:
Радикальну вагінальну трахелектомію (РВТ) вперше описав D. Dargent у 1994 р.. У Ліоні (Франція) розроблена й  виконана черезпіхвова радикальна екстирпація (від лат. exstirpatio – видалення з коренем) – хірургічна операція повного видалення будь-якого органу або анатомічної частини тіла) шийки матки з видаленням параметральної клітковини в поєднанні з лапароскопічною лімфодисекцією, що забезпечує необхідний радикалізм із збереженням у молодих пацієнток з інвазивним РШМ репродуктивої функції. Цей перший досвід був розповсюджений та впроваджений також і в інших клініках.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.