Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:57:16

Чи стали в Чернігові надходження благодійних коштів більш прозорим – перевірять активісти

22.09.2016   12:21

Громадськість невдовзі зможе перевірити, чи звітуються лікувальні заклади та благодійні фонди про зібрані з пацієнтів пожертви. В рамках всеукраїнської програми з протидії поборам чернігівські активісти промоніторять результати співпраці лікарень та благодійних фондів і проаналізують, як витрачаються благодійні внески від пацієнтів.

Про те, що безкоштовна медициначасто є платною, знають, мабуть, всі жителі Чернігова. Безкоштовнавона лише декларативно, на папері. По факту ми всі платимо за медицину.85% опитаних чернігівців вважають, що медицина у місті платна.

У лікарнях, окрім особистих подяк пацієнта, існують так звані благодійні внески, без яких можуть не надати послуги.З цього приводу є безліч прикладів нарікань на медицину. Неформальні платежі породжують недовіру до галузі і створюють поле для корупції. 78% опитаних чернігівців додатково витрачають на своє лікування від 1000 до 3000 гривень, а часом суми доходять і до 5 тисяч на рік. При цьому 72,66% чернігівців стверджують, що платили саме у касу благодійного фонду.

Основна причина незадоволення пацієнтів — це те, що їх фактично змушують сплачувати «добровільні» внески до фондів, щоб отримати безоплатну медичну допомогу.Тим часом про порядок та шляхи використання таких внесків пацієнту не розповідають.Дуже часто пацієнти розуміють реалії недофінансування та готові сплачувати за медичну  допомогу, але за умови, що вони бачать, куди та за що платять, як ці кошти витрачаються, та головне — як це вплине на їх лікування.

За своєю природою діяльність благодійних організацій та фондів на території закладів охорони здоров’я — це чудова модель, але тільки тоді, коли вона працює прозоро і підзвітно. Дослідження Інституту аналітики та адвокації показало, що об’єми благодійних пожертв сягнули майже 320 мільйонів гривень, а за офіційною інформацією лише 42 мільйони повернулися до лікарень.

Саме таку проблему вирішували в Чернігові представники Інституту аналітики та адвокації в минулому році. У результаті їх діяльності міські лікарні підписалидоговори про співпрацю із благодійними організаціями, що діють на їхній території. Потенційно це зробило бзбір і використання благодійних внесків у Чернігові прозорішим.

Окрім цього, цей механізм забезпечує можливість простежити, наскільки цільовим є використання благодійних внесків, в яких розмірах збираються і куди витрачаються кошти.
 
Наскільки успішно це реалізовано на практиці, згодом перевірить громадськість.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини