Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:15:15

На хворобу Лайма захворіло 13 жителів Менщини

21.07.2016   15:02

Кліщі переносять інфекційне захворювання – хворобу Лайма (кліщовий бореліоз), збудником якої є бактерії роду спірохет – борелії.

В Україні випадки хвороби Лайма зареєстровані на території 23 областей, у тому числі й на Чернігівщині За 6 місяців поточного року в області зареєстровано 36 випадків захворювання на хворобу Лайма, у першому півріччі 2015 року – 25 випадків. Захворюваність по Україні за 6 місяців 2016 року – 0,9 на 100 тис. населення.

Випадки реєструвались в Борзнянському (1), Куликівському (1), Менському (13), Н-Сіверському (1), Чернігівському (8), Щорському (1) районах та мм. Прилуки (1), Чернігів (10). У всіх зазначених випадках хворі відмічали присмоктування кліщів.


Як розвивається недуга?

В організм людини борелії потрапляють зі слиною кліща під час присмоктування, після чого з потоком лімфи та крові збудник переміщується у внутрішні органи, суглоби, центральну нервову систему. Борелії можуть роками зберігатися в організмі людини, обумовлюючи хронічний розвиток хвороби. Інкубаційний період триває від двох до тридцяти днів. Виділяють три стадії хвороби Лайма. Під час першої на місці укусу зявляється кільцевидне почервоніння, яке швидко більшає. Лімфатичні вузли збільшуються і стають болючими. За декілька тижнів або місяців без лікування хвороба переходить у другу стадію – неврологічних та кардіологічних ускладнень. Починаючи неврологічні розлади і порушення діяльності серця. Найчастіше спостерігається такі ураження нервової

системи – серозний менінгіт, синдром радикуліту та ураження черепних нервів. Третя стадія супроводжується ураженням суглобів. Найчастіше запальний процес охоплює колінні, ліктьові, між фалангові і скроне зо-нижньощелепові суглоби.


Як запобігти зараженню?

Щоб уберегти себе і своїх рідних від хвороби Лайма, слід добре підготуватися до прогулянки на природі. Під час мандрівок фахівці рекомендують триматися середини стежки. Місце для привалів або табору для сну на природі звільніть від сухої трави та гілок у радіусі 20-25м. Надійний спосіб захисту під час прогулянки в лісах – вдягнути світлий однотонний одяг, який закриває відкриті ділянки шкіри і щільно прилягає до тіла. Вдягніть довгі штани, заправивши їх у шкарпетки, сорочку з довгими рукавами, капелюх, закрите взуття. Обов язково періодично оглядайте себе. Поки кліщ мандруватиме вашим тілом ( а це близько 2 годин), ви встигнете виявити його, оскільки присмоктується кліщ не відразу.

У першу чергу бережіть ділянки тіла, де шкіра ніжна й тонка: голова, шия, живіт, ділянки під пахвами й молочним залозами. Особливо ретельно треба обстежувати ділянки тіла, вкриті волоссям. Вдома одразу треба змінити одяг, білизну, ретельно оглянути покривало, на якому відпочивали, все випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому, оскільки витрушування одягу не позбавляє від кліщів. Вони можуть ховатися і в букетах квітів. Якщо разом із вами на природі був і ваша собака – його теж слід оглянути до того, як впустити до помешкання. Не забувайте: ви можете й не відчувати, що кліщ проник у вашу шкіру. Далеко не в усіх людей з являється болючість, слабкість та навіть почервоніння.


Що робити?

При виявленні кліща важливо негайно звернутися до лікаря. Лікування проводять як в умовах стаціонару, так і амбулаторно, вдома. Застосовують ефективну терапію антибіотиками, але кожний випадок є індивідуальним. Якщо немає змоги звернутися до лікаря (під час довготривалого відпочинку), видалення проводять самостійно. Опісля місце присмоктування треба змастити 3 % розчином йоду, спиртом або одеколоном, а руки ретельно вимити з милом. До лікаря треба звернутися у будь-якому випадку, адже кліщ може виявитися інфекційним і необхідно провести лікування.

У жодному разі не можна викидати кліща. Його треба спалити, оскільки самка, насмоктавшись крові, може дати нове потомство на тій території, де її викинули ( після кровосмоктання кліщ відпадає та відкладає яйця в грунт).


Завідувач Менського РЛВ Чернігівського МрВ ДУ «Чернігівський ОЛЦ ДСЕСУ» Юлія Зеркаль

http://nslovo.com/blog/na-hvorobu-lajma-zahvorilo-13-zhyteliv-menschyny

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини