Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:37:10

Перепрофілювати не треба скорочувати, або Про долю районної медицини на прикладі Городнянщини

31.05.2016   08:16

Зустріч із керівниками центральних медичних закладів Городнянського району – ЦРЛ та відділу екстреної медичної допомоги та медицини катастроф – відбулася наприкінці минулого тижня. Разом – управлінці галузі й району, народний депутат-мажоритарник, обраний городнянцями, Анатолій Євлахов і голова облдержадміністрації Валерій Куліч – обговорили можливі шляхи розвитку медицини в районі та області.

Зустріч мала форму вільного живого спілкування в ході огляду стану матеріально-технічної бази закладів. Наприкінці візиту, на прохання представників ЗМІ, голова ОДА коротко розповів про перебіг розмови.

«Ми ознайомилися з роботою двох котелень, які збудовано на умовах державно-приватного партнерства. У цьому конкретному випадку економія коштів лікарнею, яка закуповує тепло, становить близько 30%. Це не дуже багато, – як потім роз’яснив Валерій Куліч, за умови будівництва територіальною громадою власних котелень, термін окупності інвестиції складає 1-2 роки, а вартість тепла зменшується мінімум удвічі. – Але, у будь-якому випадку, використання відновлюваної місцевої сировини – дров – забезпечує енергетичну незалежність. Відмова від газу закладів освітньої та медичної сфер – є пріоритетним завданням. Керівники відповідних управлінь і департаментів мають доручення з цього напрямку роботи і зорієнтовані на масове та оперативне переведення закладів на відновні місцеві енергоносії».

Стосовно загального стану галузі в області: «Яскравим прикладом невідповідності розгалуженості та потужності медичних установ Чернігівщини реальним потребам і завданням – є Городнянська ЦРЛ. Величезне приміщення лікарні не використовується повністю, те саме стосується і послуг – за рік, наприклад, проводиться всього 200 операцій.

Тому наше завдання – чесно відповісти собі, що може і має робити ця лікарня – надавати первинну допомогу. А решту потужностей переобладнати під хоспісний центр. Бо, на жаль, демографічна ситуація невтішна, населення старіє і потребує якісної допомоги. Це чесний підхід, адже практично так і відбувається – лікарня наповнюється на сто відсотків лише в осінньо-зимовий період, коли одинокі люди масово приїздять і практично зимують у лікарні. Тому, переконаний, для цих потреб краще обладнати якісний хоспісний центр, у якому можна буде забезпечити нормальні умови і фінансування для надання якісних послуг. За цієї моделі не треба буде і персонал скорочувати, треба буде перепрофілювати, щоб послуги надавалися саме ті, яких насправді люди потребують.

Для напрацювання якісного проекту структури медицини в Чернігівській області ми, спільно з Міністерством охорони здоров’я, замовили дослідження у недержавної незалежної організації. Отримавши резюме проекту, а це має відбутися вже протягом найближчого місяця, Чернігівщина матиме перспективу заручитися сприянням та фінансовою підтримкою держави для реалізації пілотного проекту зі структуризації медичної галузі області», – розповів голова ОДА Валерій Куліч.

Народний депутат України Анатолій Євлахов, коментуючи ситуацію, зокрема, зазначив, що в даному випадку від нардепа потребуються не стільки законодавчі, скільки лобістські зусилля:

«Ми маємо звернути увагу Верховної Ради та уряду взагалі на існування проблеми, нагадати про існування Чернігівської області та її півночі зокрема. Адже наша область унікальна і неоднорідна: південні райони живуть набагато краще, ніж північні. Тому ці райони, і Чернігівщина загалом потребують найбільшої уваги. Тому ми зараз активно пропагуємо те, що саме тут треба запроваджувати пілотний проект. Ми маємо добрі ділові стосунки і з Прем’єр-міністром, який довгий час був нашим колегою, і з в. о. Міністра охорони здоров’я – вони поділяють наші погляди і готові розглядати й реалізовувати проект – показати всій Україні на прикладі Чернігівщини ефективну структуризацію і профілювання закладів охорони здоров’я», – пояснив, відповідаючи на запитання представників регіональних ЗМІ, народний депутат України Анатолій Євлахов.

«Найпростіше – замовчувати проблему, якось дотягнути черговий рік, десь знайти кошти, щоб «залатати дірки». Але потрібно визнати, що проблема є, і знайти шляхи її розв’язання. Це – головна мета. Бо так далі рухатися не можна – структуру в такому вигляді ми не можемо утримувати. Тому ми докладемо всіх зусиль, щоб зробити її ефективною», – резюмував Валерій Куліч.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини