Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:19:53

З Батурином у душі та Україною в серці громада звела і освятила пам’ятник Кобзареві

27.05.2016   08:37Агенцiя

Впродовж одного дня, 26 травня, у місті Батурин – гетьманській столиці – відбулися одразу дві позитивні події: освячення пам’ятника Тарасу Шевченку та урочисте відкриття всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці».

Бронзове погруддя Тараса Шевченка – Великого Кобзаря, який неодноразово відвідував Батурин і згадував його історію у своїх творах, було виготовлено та встановлено за ініціативи та частково коштом місцевої громади. З нагоди освячення пам’ятника відбулися урочисті збори за участі, зокрема, голови облдержадміністрації Валерія Куліча, його першого заступника Леоніда Сахневича, Героя України – учасника АТО Євгена Межевікіна, заступника Міністра молоді та спорту України Олександра Яреми, народного депутата Валерія Давиденка, учасників всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці» і, звісно, численної когорти самих батуринців.

Право відкрити постамент міська громада надала своєму голові Леоніду Душі та Герою України Євгену Межевікіну. Освячення монументального образу Кобзаря здійснили у спільній молитві духівники Свято–Покровської церкви Батурина.

Встановлення погруддя роботи скульптора Сергія Олешка на постаменті з викарбуваними місцевим художником Віктором Авулою словами з містерії Тараса Шевченка «Великий льох»: «Як Батурин славний Москва вночі запалила, Чечеля убила, і малого, і старого в Сейму потопила», є цілковито ініціативою громади. Кошти на його зведення – близько 130 тисяч гривень – назбирали самі батуринці, також долучилися й спонсори.

– Велику лепту вніс Валерій Давиденко, дякуємо вам. І ваше підприємство «Агродім» теж внесло не малу частку. «Авангард» – це Булах Василь Миколайович – теж велика йому подяка. Сергій Бут, наш земляк, теж доклав до цього руку. На створення цього пам’ятника надихнула Наталія Борисівна Реброва – директорка заповідника… Звісно, й колектив «Гетьманської столиці» взяв участь. Також громади Свято-Покровської і Воскресенської церков… – цим та всім іншим благодійникам подякував на заході з нагоди освячення пам’ятника Шевченку в Батурині міський голова Леонід Душа.

Звертаючись до загалу, голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч відзначив те, що цей монумент має особливе значення, бо створений за ініціативи та стараннями самої громади, а не органів влади. Валерій Куліч також подякував усім причетним до цієї події, зауважив швидкий темп реалізації задуму і побажав, щоб побудова цього пам’ятника Кобзареві у місті, яке ще за часів царизму найбільше постраждало від російської агресії, прославляла українську націю та народ України.

Промови з нагоди урочистої події також виголосили Герой України – учасник бойових дій Євген Межевікін і заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема, який привітав батуринців, подякував як будівничим монументу і акцентував увагу на значущості та символізмі події. Народний депутат Валерій Давиденко звернувся до громади, зачитавши свої звернення і вітання.

«З Батурином у душі – з Україною в серці» – всеукраїнська національно-патріотична акція, яка триватиме з 25-го по 27-е травня у гетьманській столиці. Протягом трьох днів активна молодь спілкуватиметься, змагатиметься у вправності, здобуватиме навички орієнтування на місцевості, виживання в екстремальних ситуаціях, навчатиметься тактичної медицини. Також учасники акції – молодь практично з усієї України – ознайомляться з пам’ятками та історією гетьманської столиці.

Учора ж відбулося урочисте відкриття та зустріч гостей з учасниками та організаторами всеукраїнської акції.

– Від імені чернігівської громади вітаю всіх наших гостей-учасників всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці». І, підкреслюючи важливість сьогоднішнього заходу, хочу зачитати вітання Президента України Петра Порошенка учасникам та організаторам, – розпочав голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч.

«… Символічно, що форум, який об’єднав юних патріотів із різних куточків нашої країни, відбувається саме у місті Батурині – колишній гетьманській столиці. Переконаний, ця подія сприятиме подальшому розвитку патріотичного виховання молодого покоління, обміну досвідом і зміцненню дружби між її учасниками, надихне вас до нових ідей та перемог. Талановиті, впевнені, енергійні, дієві, прогресивні, з любов’ю у серці до свого народу та своєї землі – такими я бачу учасників цього зібрання. Саме небайдужість і завзятість мають стати запорукою успішного майбутнього нашої держави у великій європейській родині, забезпечити розвиток і процвітання України. Бажаю вам міцного здоров’я, миру, добробуту та звершень на благо Вітчизни. Слава Україні!», – такими словами привітав учасників, організаторів та гостей всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці» Президент України.

У своєму зверненні голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч закликав усіх присутніх вшанувати пам’ять загиблих захисників України. У наступну хвилину учасники зборів мовчки пом’янули Героїв. «Всім нам я щиро бажаю миру, добра і благополуччя. Слава Україні», – коротко завершив Валерій Куліч.

Після до учасників звернулися інші гості. Заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема, крім промови, виконав й іншу почесну місію – вручив принагідно оголошені Міністром подяки Батуринському міському голові Леоніду Душі, Арсену Журавлю – тренеру й викладачу лижних гонок та спортивного орієнтування Бахмацької дитячо-юнацької спортивної школи, Павлу Муравейку – інспектору Державної екологічної інспекції в Чернігівській області та Оксані Рубан – директору приватного товариства «Мінерва».

Завершенням урочистого заходу стало спільне фотографування на місці події – майданчику біля скульптурної композиції «Гетьмани. Молитва за Україну».

У неформальній частині заходу гості оглянули наметовий табір учасників акції, поспілкувалися з учасниками, організаторами та волонтерами-співорганізаторами, переглянули показове відпрацювання тренування з тактичної медицини.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини