Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 09:32:31

Цієї весни більше ніж півтисячі юнаків області мають вступити до лав Збройних Сил. ВІДЕО

13.05.2016   09:03Агенцiя

Весняний призов на строкову службу розпочався. З п’ятого травня до військових комісаріатів області почали з’їжджатися юнаки віком від 20 до 27 років.

Цьогоріч Чернігівщина має направити до війська 514 молодиків, найбільше завдання стоїть перед Чернігівським об’єднаним міським військовим комісаріатом – 200 чоловік. Від початку кампанії з трьох тисяч потенційних призовників до військового комісаріату прийшли близько чотирьох сотень, сімдесят із них вже визнані придатними до служби, дехто ще проходить додаткові обстеження.

Сергій Москалець, військовий комісар Чернігівського об’єднаного міського військового комісаріату: «Решта подають відповідні документи — це студенти вишів і вищих військових навчальних закладів, тобто ті, хто мають право на відстрочку. Також під дію закону підпадають наші поліцейські, які надають відповідні документи та отримують відстрочку на час проходження служби. Це переважно юнаки віком від 24 до 27 років, які проходять службу в Національній поліції».

Як і торік, служити у війську будуть хлопці не молодше двадцятирічного віку, адже і за станом здоров’я і за рівнем морально-психологічного розвитку вони краще підходять для Збройних сил. Але це лише однин бік медалі, кажуть військові рекрутери, інша — таким хлопцям складніше різко змінювати своє життя, що створює додаткові труднощі для військових комісарів.

Сергій Москалець: «Стало складніше. Статистично люди у віці не 18-25, а з 20-ти і старше, або вже мають сім’ю, або навчаються і їм уже складніше йти до війська. А якщо 18 років, ми багато вже маємо заяв і від призовників і від батьків, що вони бажають служити. Але ж ми не можемо порушувати указ Президента і не відправляємо їх».

Єдиний варіант, якщо такому прохачеві ось-ось має виповнитися двадцять, то його бажання спробують втілити в життя в індивідуальному порядку. Так само в індивідуальному порядку на засіданні обласної комісії розглядаються і деякі заяви щодо відтермінування служби, бо є ситуації не передбачені законом.

Що ж стосується «ухилянтів», то їх притягатимуть до відповідальності, поки що до адміністративної. Хоча цьогоріч рекрутери вже мають цікавий випадок. Хлопчина офіційно відмовився від служби в армії.

Сергій Москалець: «Звернувся до військкомату із заявою, що він не бажає проходити військову службу і не хоче проходити медкомісію. Заяву даного призовника із переліком документів було внесено до єдиного реєстру досудових розслідування за ухилення від призову. Дехто не прибуває. На сьогоднішній день кодекс про адміністративні правопорушення визначає штрафні санкції від 85 до 119 гривень».

Чимало проблем під час призову, кажуть комісари, виникає через те, що значна кількість юнаків вже має роботу, яку їм зовсім не хочеться втрачати. Але й їх вирішити можна, якщо призовник офіційно працевлаштований, комісаріат простежить, аби хлопчина не втратив роботу, а в разі потреби навіть судитися з роботодавцем буде.

Сергій Москалець: «Такі випадки поодинокі. Судове рішення ми маємо лише одне, але як правило такі справи до суду не доходять. Таких випадків було п’ять, і втручання військкомату було достатньо щоб людина була поновлена».

Цьогорічний весняний призов, на відміну від минулорічного, розпочався на місяць пізніше і триватиме до кінця червня. У військкоматі вважають, цей час більш вдалим для призову і сподіваються, що за існуючих умов завдання встановлене Генштабом виконають на сто відсотків.


Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини