Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:30:12

Чернігівцям показали колекцію фотографій, зроблених німцями під час війни

09.05.2016   09:48Агенцiя

Під час вечірніх заходів з відзначення Дня пам'яті і примирення, організованих у Чернігові громадськими організаціями, місцеві колекціонери показали унікальні фотографії, зроблені в місті під час війни німецькими окупантами, а також до- і післявоєнні знімки обласного центру.

"Тут і бої під Виблями, і наведення німцями мостів на Десні, пересування, німецьких частин, бої на околицях Чернігова і руїни міста, відправка остарбайтерів у Німеччину з чернігівського вокзалу, спалена будівля нинішньої облдержадміністрації, німецькі медики, офіцери, поліцейські, навіть квартира начальника німецької поліції. Усе це - фантастичні матеріали", - підкреслив доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко, який під час презентації допомагав коментувати представлені фотографії.

Відеопрезентацію "Чернігів у роки війни" науковець організував і провів разом з двома місцевими колекціонерами Дмитром Силичем і Костянтином Ягодовським. Складалася вона із трьох частин: Чернігів перед війною і оборона міста; Чернігів під час війни та відбудова обласного центру.

Особливо цікавою була колекція, продемонстрована Силичем. Адже вона складається з фотографій, зроблених німцями під час окупації Чернігова в період Другої світової війни. За 5 останніх років колекціонер відшукав через Інтернет і викупив понад 300 таких світлин.

"Завдяки Силичу ми маємо абсолютно нову і візуально повну картину і боїв за Чернігів, і окупації міста. Щоправда, лише з одного боку - з німецького. Тому що з радянського тоді було не до фотозйомок", - зауважив професор Лепявко.
Читайте також: Французький фотограф знімає бійців АТО, наслідуючи старих майстрів

Сам Силич розповів, що фотографії знаходив на німецькомовних форумах любителів історії. Там люди спілкуються на історичні теми, обмінюються інформацією, є рубрика "Продаж матеріалів про Другу світову війну". Фотографії уже померлих учасників воєнних дій пропонують або їхні родичі, або перекупники. З ними у приватному порядку він і домовлявся про ціну і пересилку матеріалів.

Перша частина вечірньої меморіальної акції, присвяченої Дню пам'яті і примирення, проходила в Чернігові на Алеї Героїв у центрі міста. Її програму складали виступи творчих колективів, які грали класичну музику, молебень за загиблими, демонстрація документального фільму "Чернігівський рубіж" та кілька інтерактивних блоків - бесіди з істориками. Аналогічні заходи громадські організації проведуть і ввечері 9 травня.


http://www.ukrinform.ua/rubric-society/2013662-cernigivcam-pokazali-kolekciu-fotografij-zroblenih-nimcami-pid-cas-vijni.html

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини