Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:03:51

Ініціатива прозорості видобувних галузей — у районах Чернігівщини

04.05.2016   16:48Агенцiя

Чернігівська область днями долучилася до процесу реалізації Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні.

Круглі столи, присвячені обговоренню прозорості видобування вуглеводнів та можливостей для громад, які відкриває впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ), відбулися 27–28 квітня у Талалаївці, Варві та Прилуках.

Мова йшла про перспективи видобування вуглеводнів на території відповідних районів, співпрацю видобувних компаній з громадами, перспективи налагодження конструктивного діалогу між місцевими громадами, органами державної влади і місцевого самоврядування та видобувними компаніями.

Процес впровадження Ініціативи в Україні, її перші результати та першочергові плани, а також інструментарій, який може бути використаний місцевими громадами, презентувала Світлана Мізіна, менеджер з комунікацій ІПВГ в Україні (GIZ Ukraine).

— Завдяки Ініціативі на місцях є можливість зрозуміти, скільки держава заробляє від діяльності видобувних компаній у вашому регіоні; скільки цих коштів повертається, і на задоволення яких потреб  вони спрямовуються; чи відповідають компанії, які діють у регіоні, міжнародному стандарту, — зазначила Світлана Мізіна.

За її словами, у рамках реалізації заходів Комунікаційної Стратегії ІВПГ у семи видобувних регіонах України розпочато інформаційну кампанію і вивчення потреб громад у районах операційної діяльності видобувних компаній. Подальші плани — реалізувати пілотний проект запровадження моделі соціального партнерства на базі окремої громади та компанії.

Круглі столи у Чернігівській області відбулися з ініціативи харківської громадської організації «НОВА Енергія», підтримуваної міжнародними донорами — Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та МФ  «Відродження».

До організації заходів також долучився Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Представник Департаменту Валерій Сорокін презентував під час круглих столів результати першого національного звіту ІПВГ.

Найбільша проблема нафтогазовидобувної сфери, яку порушили під час обговорень і у Варвинському, і у Прилуцькому, і у Талалаївському районах — несправедливий розподіл податкових надходжень від видобутку вуглеводнів. Як наслідок, представники місцевих громад нарікають на практичну відсутність економічної вигоди від видобувної діяльності, вкрай поганий стан доріг та несприятливу екологічну ситуацію.

— Ситуація у нас така: нафту й газ видобувають, дороги розбили — і все, — скаржилася Лариса Лисенко, сільський голова Українського, що на Талалаївщині. За її словами голови, єдині кошти, які отримує громада завдяки видобутку — лише 3–4 тисячі гривень на рік як надходження від земельного податку.

— Це питання в області піднімалося вже 5 років тому. Коли напрацьовувалися пропозиції, які стосувалися нової редакції Бюджетного кодексу, обласна державна адміністрація інтенсивно порушувала питання стосовно того, щоб 5% від ренти залишалося принаймні в обласному бюджеті. На тому етапі нас не почули. Зараз усі без винятку громади зацікавлені в тому, щоб там, де здійснюється видобуток, хоча би 5% ренти залишалося на місцях, — наголосив перший заступник голови Прилуцької райдержадміністрації Денис Росовський.

Світлана Мізіна привертала увагу учасників заходів до актуального законопроекту № 3038-1 про внесення змін до Бюджетного кодексу України, який передбачає перерозподіл надходжень від рентної плати за користування надрами з тим, аби 5% ренти перераховувалося до місцевих бюджетів різного рівня.

Під час круглого столу у Варві учасники обговорення торкнулися питання перерозподілу і екологічного податку. На думку як варвинських посадовців, так і громадських активістів, ці кошти також мають залишатисяу місцевих бюджетах тих громад, де проводять діяльність підприємства-забруднювачі.

У заходах, що два дні поспіль тривали у трьох районах Чернігівщини, взяли участь представники районних державних адміністрацій, інших органів виконавчої влади, районних рад, місцевих громадських організацій та ЗМІ, сільські голови, жителі сільрад, на території яких здійснюється видобуток.

Учасники дискусій позитивно оцінили впровадження ІПВГ як зрушення на шляху до справедливого розподілу надходжень від природних багатств.

Круглі столи у Чернігівській області з обговорення Ініціативи прозорості видобувних галузей організовано ГО «НОВА Енергія» (м. Харків) в рамках проекту «Розвиток мережі партнерських організацій з реалізації завдань Комунікаційної Стратегії ІПВГ 2015 у видобувних регіонах України».



Довідково.

Ініціатива прозорості видобувних галузей — незалежний  міжнародний стандарт забезпечення прозорості, який впроваджується у 51 країні світу. В Україні ІПВГ застосовується до видобутку і транспортування вуглеводнів, передусім нафти і природного газу.

Суть ІПВГ полягає в тому, що компанії оприлюднюють інформацію про те, скільки вони сплачують уряду за видобуток корисних копалин, включаючи податки, мита, роялті, спеціальні і адміністративні платежі (плата за ліцензії, дозволи тощо), а державні органи оприлюднюють інформацію про те, скільки грошей отримують від компаній.

Ця інформація збирається, обробляється і верифікується Незалежним Адміністратором, обраним на основі відкритого конкурсу. Звіт остаточно затверджує Багатостороння група зацікавлених осіб, сформована на національному рівні з представників уряду, компаній та громадськості, а відповідність стандарту перевіряє Міжнародний секретаріат ІПВГ.

Внаслідок публікації Звіту кожен може дізнатись, скільки коштів отримали уряди країн-учасників ІПВГ від видобутку ресурсів — національного багатства конкретної країни, власником якого є її народ.

Cтандарт ІПВГ несе переваги для всіх сторін процесу. Уряд отримує можливості кращого управління цілими галузями економіки, а також виграє від процесу, що спрямований на боротьбу з корупцією, вдосконалення податкової системи, підвищення стабільності. Компанії отримують вигоди від рівних правил гри, а також більш сприятливого інвестиційного клімату. Громадянам ІПВГ дає механізми контролювати уряд і бізнес у питанні належного управління природними ресурсами.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини