Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:07:22

До списку ворогів реформування преси потрапив голова Новгород-Сіверської райради

03.05.2016   14:27

Сьогодні, у Всесвітній день свободи преси, Національна спілка журналістів України оприлюднює прізвища тих посадовців, які протидіють виконанню Закону “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” для привернення уваги до цих фактів журналістської спільноти та Президента України, Прем'єр-міністра України, правоохоронних органів.

З 1 січня 2016 року в Україні почав діяти довгоочікуваний Закон “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”, завдяки якому журналісти можуть самостійно визначати редакційну і господарську політику своїх видань.

Закон передбачає чітку процедуру прийняття рішень, як трудовими колективами газет, так і їх засновниками — органами влади та місцевого самоврядування.

Протягом перших трьох місяців дії Закону близько 550 трудових колективів комунальних видань прийняли рішення про свою участь у реформуванні та подали пропозиції владним співзасновникам. Більше 200 з них готові реформуватися вже цьогоріч - у першому етапі.

Але не всі державні адміністрації, а особливо - місцеві ради готові відмовитися від власного “рупора”. Це небажання “обгрунтовується” ними різними причинами: неможливістю депутатів доносити свою інформацію до виборців, втратою комунального майна, відсутністю державницької позиції у реформованих газетах.

Очевидно, що всі причини є надуманими, адже: місцеві ради, депутати і зараз, і після реформування повинні розміщати свої публікації в газеті лише на підставі договору, інше є втручанням в редакційну політику видання, що прямо заборонено Конституцією України, оскільки є цензурою.

Майно і приміщення, якими і зараз, і після реформування користуються редакції передаються їм за умови випуску газети з незмінною назвою, суспільно-політичною спрямованістю та мовою видання. У разі припинення випуску газети, майно і приміщення повертаються у комунальну власність.

А щодо державницьких позицій, то карколомні події останніх років показали, як легко відмовлялися від державницьких позицій деякі органи самоврядування.

Будь які аргументи проти реформування преси є надуманими і приховують справжні побоювання місцевих “царьків”: втрату “карманної” газети, яка б друкувала оди “очільнику” району, міста чи області та набуття критично налаштованого до влади видання, яке має багаторічну довіру читачів. Більшість редакторів державних і комунальних видань мають нелегкий досвід відвойовування незалежності редакційної політики газети. І зараз ми спостерігаємо за останніми спробами місцевих чиновників “не пущать”.

Національна спілка журналістів України більше 15 років пропонувала і відстоювала закон, який реформує, а не знищує друковані видання, який дозволяє журналістам бути господарями своєї газети, а читачам реалізовувати своє право на отримання місцевої інформації. Після набуття чинності Законом, Спілка розробила дорожню карту реформування - “15 кроків до свободи і незалежності” - з усіма необхідними зразками документів для реалізації Закону.

Реформування преси є одним з обов'язків, який Україна взяла на себе перед Радою Європи та у рамках плану Україна-НАТО.

Перші підсумки реформи свідчать про її успішність: більшість редакцій готові взяти участь у реформуванні, більшість органів влади і місцевого самоврядування вже прийняли рішення про свій вихід із засновників газет і редакцій. Але майже в кожній області України є затяті вороги реформування преси.

До “Ворогів реформування преси” ми відносимо таких посадовців (в алфавітному порядку):


    Горошко Сергій — виконуючий обов'язки міського голови, секретар Новомосковської міської ради Дніпропетровської області, який своїми діями перешкоджає реформуванню газети “Новомосковська правда”.
    Кауфман В'ячеслав — голова Новгород-Сіверської районної ради Чернігівської області, який перешкоджає реформуванню газети “Сіверський край”.
    Кулак Тетяна, Мироненко Оксана, Поліщук Олександр — депутати Хмільницької міської ради Вінницької області (обрані депутатами від партії “Свобода”), які перешкоджають реформуванню газети “Життєві обрії”.
    Недопад Григорій - голова Ківерцівської районної ради Волинської області (обраний депутатом від партії УКРОП), Чигрин Тамара - заступник голови Ківерцівської районної ради Волинської області (обрана депутатом від партії Батьківщина), які перешкоджають реформуванню газети “Вільним шляхом”.
    Новобранов Володимир — голова Розівської районної ради Запорізької області, який перешкоджає реформуванню газети “Роз-інформ”.
    Олененко Генадій — голова Кам'янсько-Дніпровської районной ради Запорізької області, Пригода Микола — керівник фракції “Опозиційний блок”, які перешкоджають реформуванню газети “Новини дня”.
    Потієнко Валерій — голова Іванківської районної ради Київської області, який перешкоджає реформуванню газети “Трибуна праці”.
    Серпенінов Руслан — голова Сарненської районної ради Рівненської області, Усик Світлана — Сарненський міський голова, які перешкоджають реформуванню газети “Сарненські новини”.
    Сундуков Сергій — голова Кам'янської районної ради Черкаської області, який перешкоджає реформуванню газети “Трудова слава”.
    Стефанюк Лариса — голова Кегичівської районної ради Харківської області та Гончаров Роман — голова Кегичівської райдержадміністрації, які перешкоджають реформуванню газети “Наш край”.
    Терещенко Мішель — Глухівський міський голова Сумської області, який перешкоджає реформуванню газети “Народна трибуна”.
    Тертична Тетяна — голова Каховської районної ради Херсонської області, Салтиков Валерій — голова Каховської райдержадміністрації, які перешкоджають реформуванню газети “Каховська зоря”.
    Якимчук Наталія — голова фракції “Солідарність” Чернівецької міської ради Чернівецької області, яка перешкоджає реформуванню газети “Чернівці”.


Цей список ми будемо оновлювати до Дня журналіста — 6 червня, до Дня Незалежності України — 24 серпня та до Дня місцевого самоврядування — 7 грудня. Також пересилаємо його до Міжнародної федерації журналістів, Ради Європи, Європарламенту для моніторингу і контролю з боку міжнародних структур.

http://nsju.org/index.php/article/5579

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини