Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:47:53

Чернігіврибоохорона нагадує! Відповідальність за порушення правил рибальства у нерестовий період

26.04.2016   07:39Агенцiя

З 1 квітня розпочалась нерестова заборона на вилов риби.

Правила лову риби під час нересту передбачають: вилов лише з берега, лише в межах населеного пункту, лише дозволеними знаряддями лову - 1 вудкою/донкою з одним гачком або спінінгом, з дотримання норм вилову - до 3 кг/день на людину, лише в дозволених місцях; рибалка в природних нерестовищах і на території зимувальних ям категорично заборонена.

В період нересту заборонено проводити днопоглиблювальні, вибухові та інші види робіт, добувати будівельні матеріали (видобування піщано-гравійної суміші, розчистка русел річок, днопоглиблення, берегоукріплення тощо), проводити змагання із спортивного рибальства, проводити підводне полювання, пересування плавучих засобів (човнів). Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства в цей час дозвіл на використання плавальних засобів мають тільки органи, що займаються охороною водоймищ.

За порушення правил рибальства під час нересту передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення правил рибальства, в тому числі і за пересування плавзасобів в період нересту по воді, передбачено попередження або накладення штрафу на громадян від 34 до 170 грн, на посадових осіб від 170 до 510 грн; за грубе порушення правил рибальства (наприклад, за рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел тощо) передбачено штраф 340-680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, на посадових осіб 510-850 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення. Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення передбачена також кримінальна відповідальність - штраф 3400 – 6800 грн або позбавлення волі строком до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів.

Крім штрафу за незаконний вилов правопорушник змушений буде відшкодувати збитки за кожну виловлену рибину, незалежно від її розміру та ваги. В кожної рибини є своя ціна. Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №1209 від 21.11.2011,  встановлено такси  для  обчислення  розміру  відшкодування шкоди за кожний екземпляр незаконно впійманої рибини в грн: судак – 510, сом – 425, щука – 340, короп – 306, білий амур, товстолоб, білизна – 255, плітка, синець, клепець – 85, карась сріблястий, окунь і верховодка – 17, лящ – 170, лин – 119 грн., краснопірка – 68 грн., підуст, плоскирка – 34 грн.

Незаконний вилов видів водних біоресурсів, які занесені до Червоної книги України, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 510 грн з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від 510 до 850 грн. з конфіскацією незаконно добутого. За один екземпляр незаконно добутих, знищених або пошкоджених водних біоресурсів з числа видів, занесених до Червоної книги України, поширених на території Чернігівської області, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2012  № 1030, передбачені компенсація: за йоржа носаря - 165 грн, карася золотого - 330 грн., міноги української - 74 грн., стерляді - 48 000 грн., марени дніпровської - 820 грн., миня річкового – 330 грн.

Чернігіврибоохорона закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись визначених правил рибальства та режиму тиші на воді. Якщо ви стали свідком правопорушення на воді, просимо невідкладно повідомляти на телефон «гарячої» лінії Чернігіврибоохорони 0991121344 та (0462) 937557 (цілодобово) та e-mail: chernigivryboohorona@i.ua .

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини