Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:14:29

Браконьєрів оштрафовано

21.04.2016   07:49

Знаряддя та засоби браконьєрства повернуто.

У період весняно-літньої заборони на лов водних біресурсів 7 травня 2015 року державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області під час рейду державного нагляду (контролю) затримано двох жителів смт. Любеч Ріпкинського, які у Дніпрі із застосуванням заборонених знарядь – сіток зяберної і поріжної довжиною 75 м кожна незаконно виловили 113 особин риби різних цінних видів вагою близько 25 кг. На сітках мались бирки, якими маркують промислові знаряддя лову риби.

Одна з сіток рахувалась за офіційним рибалкою – батьком одного з затриманих. Який, як з’ясувалось, був причетний до виявленого браконьєрства. Саме він на момент затримання порушників знаходився на березі річки та вартував «безпеку» браконьєрів, але проспав у прямому сенсі появу держінспекторів. Слід наголосити, що усі три зазначені особи тривалий час разом працювали рибалками у одного й того ж самого підприємця-промисловика та спільно використовували знаряддя та засоби лову.

Наразі згідно з вироком Чернігівського районного суду Чернігівської області затриманих осіб визнано винними у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 249 Кримінального кодексу України (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) та призначено покарання у виді штрафів у 1700 та 2000 грн. Також браконьєрів зобов’язано сплатити в дохід держави завдану незаконним виловом риби шкоду у розмірі 10064 грн.. Знаряддя та засоби браконьєрства, а це дві сітки, човен, два весла та підвісний двигун Yamaha 15 к. с. з атрибутами, судом повернуто власнику майна, яким виявився таки зазначений вище батько одного з затриманих.

Браконьєри понесли покарання. Проте, його міра, у порівнянні з теперішньою високою ціною на рибу, виглядає дещо сміхотворною. До того ж є незрозумілим та нелогічним те, що учаснику родинного браконьєрського підряду – батьку одного з затриманих судом повернуті човен, весла, підвісний двигун та сітки. Повернуті сітки через їх велику довжину заборонено згідно із законодавством України використовувати для будь-якого лову риби у Дніпрі.

До того ж сітки мали б бути на час весняно-літньої заборони опломбовані органами держрибоохорони. Рішення щодо повернення знарядь та засобів браконьєрства обґрунтовано тим, що судом не встановлено, що їх власник знав чи міг знати про їх незаконне використання браконьєрами. А на березі Дніпра близько 4 години ранку він опинився випадково. Цікаво?

Зрозуміло, що застосоване судом покарання зовсім не сприятиме виправленню засуджених та запобіганню вчиненню аналогічних злочинів, як самими засудженими так і іншими особами. Натомість, через мізерність покарання спонукатиме до подальшого браконьєрства. Адже ж є чим і на чому, а штрафи з лихвою перекриються грошима з реалізації риби.

Будемо відвертими – висвітлені події є саме тим лакмусовим папірцем, який демонструє наявність системного безкарного браконьєрства у регіоні. Безкарність та м’яке покарання судами, є потужним демотивуючим фактором щодо виконання держінспекторами завдань та функцій держави та негативно впливає на підвищення ефективності природоохоронної роботи по збереженню природних ресурсів.

До 07.05.2016 на вирок Чернігівського районного суду Чернігівської області може бути подана апеляція. Але це компетенція прокуратури. Сподіваємось на перегляд вироку, принаймні у частині не застосування конфіскації щодо знарядь та засобів браконьєрського лову риби.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини