Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 08:12:00

Чернігівські медики скаржаться на нестачу препаратів для онкохворих. ВІДЕО

28.03.2016   11:30Агенцiя

У Мінохорони здоров'я дефіцит ліків обіцяють перекрити залишками з ОХМАТДИТу.



Медики Чернігова занепокоєні. В області закінчилися препарати для онкохворих. Трирічний Павлик лікується вже третій місяць. Він перебирає малюнки з фруктами. Та їсти усю цю смакоту йому не можна. Недотримання дієти одразу викликає ускладнення. До того ж, після першої хіміотерапії він перестав ходити.

"Тяжко бачити, коли дитина бігала, стрибала, а зараз він і кроку не може ступити. У дитини знижений імунітет. І будь-який вірус небезпечний. І нам не можна жодної взаємодії з навколишнім світом", – розповідає мама хлопчика, Яна Пшонна.

З її слів, для першої хіміотерапії медикаментами забезпечила лікарня. Наступні процедури треба оплачувати власним коштом. "Потрібно купувати більше і хіміопрепаратів, та паралельно з цим нам треба купувати і такі, як бісептол, ніфуроксазид, бо нам їх постійно потрібно приймати", – каже мама.

Дитину мали б перевести до столичного ОХМАТДИТу, та через підхоплений у спільному відділенні вірус, цього зробити неможливо.

"Для дітей онкохворих потрібні окремі умови для лікування, щоб вони не реінфікувалися, щоб окреме приміщення, щоб окремий персонал обслуговував їх", – зазначає Олександр Карета, головний лікар Чернігівської обласної дитячої лікарні.

Хоча окремий блок для десяти онкохворих дітей уже збудували за рахунок спонсорів, на обладнання грошей не вистачило. Загалом на Чернігівщині лікування потребують 4 тис. онкохворих. З бюджету виділяють мінімум. А необхідні ліки взагалі закінчилися. Усі проблеми, кажуть медики, в тому, що проведення тендера на закупівлю препаратів МОЗ поклав на міжнародні організації.

"З урахуванням нашої специфіки захворювання ми б могли відшукати, де дешевше, але не гіршої якості виробника. Який би задовольнив вимоги лікарів. Я про це не один раз говорив і ще буду. Краще не міжнародним організаціям надавати проведення тендерів, а нам на місця", – заявляє Валерій Зуб, головний онколог Чернігівської області.

Завдяки міжнародним організаціям уперше за всю незалежність країни, препарати закуповуються прозоро та ще й за нижчою ціною, апелюють у Мінохорони здоров'я. Дефіцит ліків на Чернігівщині обіцяють перекрити залишками з ОХМАТДИТу.

"Ми звернулися з запитом до ОХМАТДИТу, лікарні яка має запаси, з тим щоби розподілити в Чернігівську область те, що є. І Crown Agents вже зараз укладають договори. І будуть починати поставки для дитячої онкології вже найближчим часом", – запевнив Ігор Перегінець, заступник міністра охорони здоров’я.

Після завершення громадських обговорень щодо переліку препаратів, ліки одразу з'являться в Україні, заспокоює Крістін Джексон, консультант міжнародної організації Crown Agents, яка й опікується закупівлями. Перші поставки відбудуться вже у квітні.
 

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини