Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:09:23

В онкодиспансері створено кабінет протибольової терапії

26.02.2016   12:11Агенцiя

Одним із напрямків розвитку сучасної онкології є надання адекватної паліативної допомоги хворим із злоякісними новоутвореннями та обґрунтоване використання знеболюючих препаратів пацієнтами, які у 40–70% випадків страждають від нестерпного білю.

З метою забезпечення паліативної допомоги онкохворим у Чернігівському обласному онкодиспансері створено кабінет протибольової терапії, де проводяться  заходи по поліпшенню якості життя пацієнтів. Фахівці надають консультативну допомогу, проводять психологічну корекцію та призначають наркотичні засоби пацієнтам у випадках,  коли оперативне втручання, хіміо-  та променева терапії більше не дієві.

Лікарі-анестезіологи  згідно триступеневої системи знеболювання призначають пацієнтам адекватну терапію. Окрім цього, здійснюється співпраця з фахівцями загальної лікувальної мережі з питань паліативної допомоги.

 «Протибольова терапія є досить ефективною для хворих, відносно котрих вичерпана можливість радикальної допомоги або стабілізуючого лікування, – розповідає завідуючий поліклінічним відділенням Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Олександр Заїка. – Пацієнтам надається симптоматична паліативна допомога і вони отримують адекватне знеболювання. Наркотичні препарати, на які виписуються рецепти, можна отримати в ліцензованих аптеках коштом пацієнтів. Якщо симптоматична паліативна терапія здійснюється під наглядом загальнолікувальної мережі, то забезпечення наркотичними засобами хворих пацієнтів є прерогативою наркологічних бригад, які відповідно до графіку та за згодою як пацієнта, так і його рідних виконують знеболюючі дії. Згідно державної програми, знеболювання в такому випадку безкоштовне».

Створення кабінету в спеціалізованому лікувальному закладі значно підвищує ефективність паліативної допомоги й дозволяє контролювати обґрунтованість призначення наркотичних анальгетиків та полегшує завдання родичів і близьких із догляду за важкими онкологічними хворими. На жаль, державна хоспісна служба, ще далека від європейського зразка й на сьогодні потребує вирішення багатьох питань не тільки законодавчого й економічного напрямку та готовності соціуму усвідомити необхідність такої послуги.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини