Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:47:44

Прес-брифінг в ОДА: про природоохоронну діяльність в області

16.02.2016   08:34Агенцiя

На прес-брифінгу в облдержадміністрації говорили про актуальні питання природоохоронної діяльності області, у тому числі регіональні ландшафтні парки.

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич зазначив, що останнім часом значна увага облдержадміністрації приділяється збереженню і розвитку паркових зон області, а також природоохоронним заходам.

Директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Катерина Тканко пояснила причини відтермінування прийняття рішення щодо зміни статусу регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський» на національний природний парк «Дніпровсько-Деснянське міжріччя».

За її інформацією, зміна статусу мала б позитивно вплинути на розвиток цієї паркової зони, адже фінансування відбувалося б з державного бюджету, крім того, планувалося збільшення штату працівників. Однак, це питання викликало значний суспільний резонанс та побоювання користувачів мисливських угідь і лісових господарств в обмеженні їх господарської діяльності. Зміну статусу парку не погодили землекористувачі й суміжники земель.

На думку очільника Департаменту, питання зміни статусу парку «Міжрічинський» не є настільки нагальним, щоб не зважати на суспільні інтереси. Тож подальше вирішення питання буде погоджуватись з Міністерством екології та природних ресурсів України, яке, до речі, і було ініціатором зазначених змін.

Вкотре озвучувалось питання стосовно регіонального ландшафтного парку «Ялівщина». За інформацією Катерини Тканко, наразі заключено додаткову угоду з розробником проекту землеустрою щодо проведення проектних робіт і встановлення меж території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» площею 168,7 гектара, розташованої в Чернігові в адміністративних межах Чернігівської міської ради (як і передбачено рішенням сесії обласної ради). Проектант має 120 діб на проведення відповідних робіт.

На переконання Леоніда Сахневича та Катерини Тканко, даний проект землеустрою убезпечить регіональний ландшафтний парк від зміни меж та забезпечить недопущення зменшення площі. Відповідно до Закону України «Про Державний земельний кадастр» будуть зареєстровані відомості про обмеження у використанні земель природно-заповідного фонду.

Як відомо, до цього часу було розроблено проект з урахуванням площі 145,5139 гектара (не було враховано ділянки з приватними забудовами, розміщеними на території ландшафтного парку «Ялівщина»).

Під час брифінгу Леонід Сахневич також озвучив, що область на 2016 рік має майже 15 мільйонів гривень на здійснення природоохоронних заходів. Тож ці кошти будуть спрямовані на реалізацію Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки.

Зокрема, передбачено виконання тампонажу недіючих артезіанських свердловин в Ічнянському, Бобровицькому та Носівському районах, проведення реконструкції каналізаційних очисних споруд у Ніжинському, Куликівському та Чернігівському районах, системи водовідведення в Коропському та Ріпкинському районах, каналізаційних насосних станцій у Бахмачі, робіт з благоустрою природних джерел у Новгород-Сіверському, Коропському та Менському районах.

Також заплановано облаштування сміттєзвалищ у Коропському районі та будівництво полігону з утилізації рідких нечистот у Срібному.

Планується виконати роботи з ліквідації наслідків підтоплення території декількох вулиць у місті Новгород-Сіверському та будівництво системи водовідводу поверхневих вод у Ріпках.

Як повідомила директор профільного Департаменту, об’єкти визначалися із врахуванням заявок органів виконавчої влади та місцевого самоврядування районів, а також нагальності вирішення питань.

Зважали також на необхідність завершення недобудованих об’єктів.

Частину коштів, за інформацією Катерини Тканко, буде використано на облаштування територій регіональних ландшафтних парків «Ялівщина» та «Міжрічинський». Зокрема, заплановано створити екологічні пізнавально-туристичні стежки, які прокладатимуть найбільш цікавими місцями зон регульованої рекреації.

Кожна екологічна стежка буде обладнана місцями для відпочинку, навісами від непогоди, інформаційними стендами щодо особливостей парків тощо. До цієї роботи, зокрема, залучатимуть викладачів та студентів Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини