Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:35:39

Двадцять відсотків – "на фундамент"

11.02.2016   14:16

У Ніжинському міськрайонному суді відбулося п’яте слухання у справі екс-голови Бобровицької райдержадміністрації Миколи Супруна, обвинуваченого в хабарництві.

Справу розглядають вже більше двох місяців і на кожному засіданні виявляють нові обставини. Цього разу «сюрпризом» для підозрюваного та його захисника стали розсекречені аудіозаписи телефонних розмов. В одній із них Микола Супрун просить проектанта накинути йому 20 відсотків від витребуваної у спонсора суми на майбутній фундамент районного палацу урочистих подій.


Заплутався у свідченнях

Під час попереднього судового засідання учасники процесу домовилися викликати на допит двох свідків – начальника районного управління юстиції Оксану Бутакову та повторно головного свідка підприємця Анатолія Гусака. Головна юристка Бобровиччини на суд прибула, а от Анатолій Гусак – ні.

Питання ставив прокурор. Його цікавило, чи звертався Микола Супрун до неї, як начальника районного управління юстиції, з пропозицією побудувати палац урочистих подій. З’ясувалося, що Микола Супрун до Оксани Бутакової не звертався. Головна юристка району додає, що про виділення коштів на будівництво палацу урочистих подій, як і про спонсорів, вона також не знала. Чи може бути так, щоб обласний керівник управління юстиції знав про плани з будівництва палацу урочистих подій, як запевняв на одному з попередніх засідань Микола Супрун, а його місцеве керівництво про це ані сном, ні духом? Виявляється, і таке можливо.

Після короткого допиту Оксану Бутакову не стали довго затримувати і відпустили додому. А от до допиту Миколи Супруна суд поставився більш ретельно. Як результат, підозрюваний почав плутатися у деяких своїх свідченнях. Зокрема, у тих, що стосуються проектанта Олександра Даниленка. На попередніх слуханнях екс-голова райдержадмінстрації запевняв, що головний інженер приватного підприємства «Проектно-будівельної фірми «ДОМ» Олександр Даниленко наніс візит до Бобровиці виключно для того, аби віддати головному лікарю районної лікарні проект на будівництво перинатального центру. На цьому ж засіданні Микола Супрун сказав про те, що ще однією метою візиту проектанта було забрати гроші на розробку проекту палацу урочистих подій у Анатолія Гусака, який, власне, і виступив основним спонсором. Та й сам проектант Даниленко далеко не втік. Бо під час другого судового засідання він спочатку говорив, що приїхав у Бобровицю не по гроші, а після перерви заспівав інакше.

 
Секретне відео

Наступним етапом судового розгляду стало дослідження речових доказів. Слідству знадобився час, аби отримати дозвіл в обласному апеляційному суді для розсекречення деяких даних. Мова йде про відео- та аудіодокази. На відеозаписі з місця злочину видно, як упійманий з крупною сумою на виході з заправки Микола Супрун намагається пояснити оперативникам походження грошей. Для справедливості варто зауважити, що і самі оперативні працівники поводили себе аж надто самовпевнено. Навіть забрали у голови РДА мобільний телефон. По великому рахунку, новому чернігівському адвокату Миколи Супруна є, як кажуть, за що зачепитися, та факт залишається фактом – мічені гроші в руках голови райдержадміністрації. Цього ніяк не заперечиш…

На прохання судді Юрія Куровського кілька разів прокручували момент передачі грошей.

«Навіщо ви взяли газету?», – звернувся до Миколи Супруна суддя.

«Бо гроші не мої, це брудні гроші, – невпевнено відповів підозрюваний. – Я звернув увагу на те, що Гусак дав мені незапаковані гроші».

«Раніше Ви говорили, що простягнули Гусаку руку, а він одразу поліз у сейф за грошима. На відео видно вашу тривалу розмову зі свідком», – продовжує допит Юрій Куровський.

«Я був після реанімації», – виправдовується Микола Супрун.

З допиту випливає, що голова РДА так зрадів грошам, що навіть забув спитати у підприємця, з якого питання той телефонував і просив заїхати.

«Гусак не дав мені часу навіть спитати, – намагається пояснити свою поспішність екс-чиновник. – Він мене просто шокував, давши гроші. Відверто кажучи, я такого не очікував».


Сюрприз від оперативників

Про які гроші могла бути мова, коли жодним чином не було оформлено договірних відносин між меценатом і проектантом? Та й взагалі, за логікою, договір мав укладатися між проектантом та замовником, тобто управлінням архітектури. Так само і розрахунок мав відбутися у безготівковій формі, адже і в підприємця, і у фірми-проектанта є власні рахунки. Навіщо зумисне приїздити по гроші з Чернігова аж у Бобровицю? Може тому, що не всі гроші мали піти на виготовлення проекту? Під час прослуховування записів телефонних розмов виявилося, що під пильне око «органів» Микола Супрун потрапив ще у квітні. За ним стежили, а телефонні розмови прослуховували. Про цей сюрприз від слідства не знав ні сам екс-чиновник, ні його професійний захисник. На обличчі у підозрюваного з’явилася міміка дикого непорозуміння, щойно увімкнули запис розмови між ним та Олександром Даниленком.

З’ясувалося, що вартість проекту складала не 45, а 35 тисяч гривень! Завбачливий голова райдержадміністрації попросив проектанта не казати підприємцю справжню вартість робіт і накинути йому 10 тисяч «на фундамент». Чому саме 10 тисяч, а не 5 чи 15, Микола Супрун не зміг пояснити. Так само не зміг він пояснити і суть розмови між ним та Анатолієм Гусаком, якому він не просто надає консультації з оформлення дозвільної документації для будівництва заправки, а розказує, з ким він домовився, до кого і коли треба їхати.

Власне самі аудіо- та відеозаписи покищо не є суттєвими доказами, адже вони відносяться до негласних слідчих дій. Для їх узаконення потрібна ухвала обласної апеляційної інстанції. Така ухвала має з’явитися до кінця тижня. Вже цієї п’ятниці відбудеться шоста серія епопеї «суд над хабарником», на яку для допиту вкотре викличуть головного свідка Анатолія Гусака. Учасники судового процесу запланували завершити основну частину справи і перейти до дебатів. Сподіваємося, до дебатів сторони підійдуть фундаментально, а не так як голова РДА – з люфтом у 20 відсотків.


http://zemlyaivolya.net/news/dvadtsyat_vidsotkiv-na_fundament.html

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини