Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:28:18

У протитуберкульозних закладах Чернігівщини назріла реформа

22.01.2016   08:12Агенцiя

Недостатнє фінансування та недосконалість структури лікувальних закладів, що борються з епідемією туберкульозу, стали головними темами прес-конференції, що відбулась 20 січня у Чернігівському обласному протитуберкульозному диспансері.

Протитуберкульозний диспансер був збудований у 1968 році, а введений у дію в 1983. За ці роки епідемія туберкульозу за цей час значно змінила своє обличчя. Якщо до 2001 року виділяли дві форми туберкульозу, то на сьогодні їх виділяють вже сім. Відповідно, будівлі обласного протитуберкульозного диспансеру пристосовані для пацієнтів лише з двома формами.

Лікувати хворих заражених різними формами туберкульозу неможна. Це може призвести до перехресного зараження.

"Якщо є сім форм, то це потрібно сім входів, сім сходів. Наш заклад цього не дозволяє." – говорить головний лікар Чернігівського обласного протитуберкульозного диспансеру Микола Дейкун.

Тому медики, на базі Чернігівського диспансеру, планують створити територіально-медичне об'єднання соціально-небезпечних захворювань. У найближчій перспективі до об'єднання мають долучити протитуберкульозні заклади Ніжина, Бахмача, Прилук та СНІД-центр. Далі, заклади що займаються проблемами шкірно-венерологічних хвороб.
Питання це назріло давно, і обговорюється з 2009 року, але зволікати з реформою далі стає небезпечно.

"Всі бояться лише людей консервативно налаштованих, і особливо пенсіонерів, які не хочуть нічого міняти. І чим більше є пацієнтів, тим більше буде служба жити. А ми пропонуємо модель, в якій зменшиться кількість людей хворих на туберкульоз." – зазначив Микола Дейкун.

В Бахмачі планується створення хоспісного відділення, в Прилуках відділення для однієї з форм туберкульозу, в Чернігові будуть займатись інтенсивним лікуванням. Також частина роботи перейде районним фтизіатрам, які лікуватимуть хворих амбулаторно.

"В Естонії, на 1,4 млн. населення, захворюваність в них у два рази менша, у них 25 ліжок(для стаціонарного лікування – авт.)  на всю країну. Термін перебування хворого 5-6 днів. У нас, ми говоримо про 5-6 місяців, 10 місяців, 2 роки…", - ділиться досвідом Микола Дейкун.

Реформування не потребує додаткових коштів, а навпаки оптимізує фінансові витрати закладів, які, як відомо є на низькому рівні.
У цьому році закінчується дія "Програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки", і постає питання прийняття нової.
Хоча ліками Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер і забезпечений у повній мірі, в аварійному стані знаходиться ряд приміщень, на ремонт яких необхідні значні кошти. У деяких з них людям працювати просто небезпечно.

Наразі, ситуація з туберкульозом на Чернігівщині загрозлива і залишається на епідеміологічному рівні. У 2015 році в області туберкульоз діагностували у 677 чоловік. Захворюваність на туберкульоз у дітей збільшилась майже вдвічі.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини