Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 12:48:58

Прокуратура реагує на факти незаконної порубки лісів

18.12.2015   08:55Агенцiя

Дотримання вимог природоохоронного законодавства є пріоритетом у роботі органів прокуратури. Тому факти незаконної вирубки дерев на території Чернігівщини не залишаються поза увагою правоохоронних органів.

Загалом протягом року в провадженні органів внутрішніх справ (нині – ГУ Національної поліції в області) перебувало 109 кримінальних проваджень, зареєстрованих за фактами незаконної порубки лісу, процесуальне керівництво в яких здійснюється органами прокуратури.

Зокрема, 06.12.2015 розпочато кримінальне провадження за ст. 246 КК України щодо незаконної порубки 40 дубів на території Ріпкинського району.

Також неподалік с. Журовок Щорського району виявлено незаконну порубку 296 дубів невстановленими особами. Щорським відділенням поліції ГУ Національної поліції в області 10.12.2015 зареєстровано кримінальне провадження за ст. 246 КК України

Встановлено порубку 12 дубів на території Гутянського лісництва ДП «Холминське лісове господарство» (Коропський район). За вказаним фактом 12.12.2015 зареєстровано кримінальне провадження.

Інспекторами Н.-Сіверського відділу поліції ГУ Національної поліції в області на автодорозі Чернігів-Мена-Сосниця-Гремяч зупинений автомобіль з бортовим напівпричепом, в середині якого знаходились дерева породи сосна на 350 шт більше зазначеної в дозвільних документах кількості. За вказаним фактом 16.12.2015 зареєстровано кримінальне провадження, слідство триває.

Окрім того, вину зловмисників за вчинення таких дій державними обвинувачами доведено в суді, винні – засуджені.

Наприклад, 30.07.2015 вироком Корюківського районного суду жителя цього району визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 246 КК України (незаконна порубка лісу). Встановлено, що в березні на території Брецького лісництва ДП «Корюківське лісове господарство» без відповідного дозволу засуджений здійснив незаконну порубку 40 дерев породи дуб та береза, чим завдав державі істотну шкоду. Зловмисника засуджено за цей та інші вчинені ним злочини до 5 років позбавлення волі з конфіскацією незаконно добутого.

Крім того, з метою відшкодування державі завданої незаконними порубками лісу шкоди органами прокуратури вживаються заходи представницького характеру.

Упродовж поточного року до суду скеровано 17 позовів прокурора на суму майже 900 тис грн про відшкодування такої шкоди. Вже розглянуто та задоволено 15 позовів більш ніж на 800 тис грн.

Так, Київським апеляційним господарським судом підтримано позицію органів прокуратури області та зобов’язано ДТГО «Південно-Західна залізниця» як постійного лісокористувача нести матеріальну відповідальність за незаконну порубку вздовж залізничної лінії Горностаївка-Чернігів 27 дерев породи дуб невстановленими особами. Судом 17.11.2015 ухвалено рішення, яким стягнуто на користь Новобілоуської сільської ради Чернігівського району понад 137 тис грн.

У ході розгляду справи прокурором доведено, що ДТГО «Південно-Західна залізниця» в порушення вимог Лісового кодексу України не забезпечено охорону і збереження лісового фонду на підвідомчій території, допущено самовільну рубку лісу, чим спричинено матеріальну шкоду лісовому фонду України, що перебуває під охороною держави.

Робота на даному напрямі триває.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини